Přejít k hlavnímu obsahu

Svět CS v roce 2009 #1/2

18. 12. 2009 | 14:50 Counter Strike 1.6
Pomalu se nám blíží Vánoce a týden po nich i příchod nového roku s pořadovým číslem 2010. Než se pustíme do spekulací, co nám nadcházející rok přinese, pojďme se společně ohlédnout za rokem 2009. Podíváme se, co nejdůležitějšího se stalo na světových Counter-Strike 1.6 kolbištích, kdo vyhrával turnaje, komu se příliš nedařilo, kdo skončil s hraním, kdo nový se objevil a mnohem více.
Výchozí obrázek

Pomalu se nám blíží Vánoce a týden po nich i příchod nového roku s pořadovým číslem 2010. Než se pustíme do spekulací, co nám nadcházející rok přinese, pojďme se společně ohlédnout za rokem 2009. Podíváme se, co nejdůležitějšího se stalo na světových Counter-Strike 1.6 kolbištích, kdo vyhrával turnaje, komu se příliš nedařilo, kdo skončil s hraním, kdo nový se objevil a mnohem více.

Přelom a začátek nového roku byl ve znamení změn. Týmy zhodnocovaly rok 2008 a přemýšlely, co zlepšit v roce 2009. Nejčastěji se problémy řešili změnou sestavy či organizace. O tom, že se v tomto období některým týmům povedly opravdu geniální tahy, jsme se brzy přesvědčili.

Tak například Alternate určitě neprohloupili, když ukázali směrem ke dveřím fleksovi a přivítali zpět Romana "roman" Ausserdorfera. Ve Francii se Mickael "mSx" Cassisi po krátkém intermezzu vrátil do týmu, ve kterém si získal jméno jednoho z nejlpších hráčů světa – emuLate. Velkou peckou byl i přestup korejských superhvězd z e-STRO pod tehdy ještě neznámou organizaci WeMade FOX. O největší poprask se pak postarali fnatic, kteří se po více než dvou letech uchýlili ke změně sestavy. Tu opustil Oskar "ins" Holm a posílil Christopher "GeT_RiGhT" Alesund, který přišel z nadějného týmu Giants.

Úvod roku ve světě e-sportu byl také poznamenán globální ekonomickou krizí. To se projevilo zejména na snižování prizemoney turnajů, stejně tak ale odchodu sponzorů od organizací.

V únoru se vrátil Jakub "kuben" Gurczyński do svého domácího týmu, tehdy ještě Meet Your

Archi
Foto: hltv.org

Makers, kde ho na krátkou dobu nahradil pionas. I o největší událost druhého měsíce roku se postarali fnatic. Tým opustila další z opor, Oscar "Archi" Torgersen a doplnil ho Rasmus "GuX" Stahl, příchozí z celku Blank.

Máme tu březen a s ním i jeden z největších turnajů celého roku, vyvrcholení třetí sezóny ESL Extreme Masters. Turnaj začínal nejprve evropským finále, které bylo zároveň kvalifikací na to světové. V evropském turnaji nejvíce zazářili mTw, kteří tak navázali na úspěchy z roku 2008. Překvapením byl pak výkon Alternate a zejména romana, který se největší měrou podílel na druhém místě svého týmu. Třetí a čtvrté místo obsadila polská sestava Meet Your Makers respektive fnatic. Na turnaji naprosto vyhořeli obhajující šampióni z mousesports, kteří nepostoupili ani ze základních skupin a tudíž se nekvalifikovali na světové finále.

fnatic po vítězství na IEM Global Finals
Foto: hltv.org

Na něm se, jak už z názvu vypovídá, kromě evropských celků objevily i týmy z Jižní a Severní Ameriky a stejně tak i z Asie. Nicméně první čtyři místa obsadili právě Evropané. První skončili fnatic, druzí MYM, třetí mTw a čtvrtí SK Gaming. Přestože měli fnatic velmi málo času na přípravu s novými posilami, mladí hráči zvládli tlak vedení, fanoušků i spoluhráčů na jedničku a ukázali, že si místo v týmu jako fnatic zaslouží.

Několik dní po turnaji oznámil majitel organizace Meet Your Makers bankrot a tým s okamžitou platností propustil všechny své sekce včetně veleúspěšných W3 a CS sekcí. Polští borci hrající 1.6ku se tak museli poohlédnout po nové organizaci, nakonec nalezli útočiště u organizace Wicked.

Mezitím oznámil Tomi "lurppis" Kovanen konec své herní kariéry, aby se za pár dní vrátil a to

lurppis
Foto: hltv.org

hned do sestavy nejlepšího amerického týmu Evil Geniuses. V tuto dobu také po celém světě probíhají kvalifikaci na veleakci s názvem KODE5, která se chystala v ruském hlavním městě Moskvě. Na tu postoupila většina top týmů světa a diváci se tak mohli těšit, že uvidí své idoly znovu v akci.

Té však předcházel ještě jeden velký turnaj. Bylo to ESWC Masters of Cheonan, které se hrálo v Jižní Koreji a kde opět dominovali fnatic. Ti ani nyní nenalezli přemožitele a na druhém místě nechali SK Gaming a bronzové medaile brali mousesports.

Konečně tu máme finále turnaje KODE5. V něm se opět utkávají fnatic a SK Gaming a opět je úspěšnější první jmenovaný tým. Fnatic si tak připisují již třetí velké vítězství a to tu máme teprve duben. Druzí tedy opět končí SK Gaming, třetí místo nakonec brali Wicked, kteří v boji o bronz přehráli mTw.

Po této megalomanské akci si většina týmů dala od CS na nějaký čas odpočinek. Neplatilo to ale pro Wicked či WeMade FOX, stejně jako pro většinu ruských a ukrajinských celků. Ty se představily na akci s názvem DTS Cup hrané právě na Ukrajině. Domácí týmy ale nestačily na pozvané hosty z ciziny, kteří vystoupali na nejvyšší podiové stupínky. První zde skončili Wicked, druzí WeMade FOX a třetí Amazing Gaming.

Lemondogs
Foto: hltv.org

Máme tu červen a s ním i akci Dreamhack Summer. Tu spousta velkých týmů vypustila, mezi nimi třeba i fnatic, kteří půjčili své nové posily GuXe a GeT_RiGhTa do mixu s názvem Lemondogs. Tomu se dařilo na výbornou. Vyřazoval soupeře za soupeřem až se nakonec ve finále střetl s giganty z SK Gaming. Ti byli jasnými favority, ale tuto pozici nakonec nepotvrdili. Lemondogs vyhráli 2-1 na mapy a poprvé se začalo spekulovat o změnách u SK Gaming.

V červenci na nás čekali dvě velké akce. Jednak to byl španělský GameGune i s účastí českých nEophyte a také e-Stars Seoul v jihokorejském hlavním městě. Nejlepší týmy roku fnatic, SK Gaming a mTw byli pozvané do Koreji a tak hlavními favority na vítězství ve Španělsku byli především Wicked, mousesports či Alternate.

Posledním jmenovaným se vůbec nedařilo, za to Wicked a mouz splnili role favoritů, když postoupili až do finále. V něm byli nakonec úspěšnější mouz, kteří brali zlato, Wicked stříbro a bronzové medaile si z GameGunu odnesli překvapivě domácí Ledpc.

Mezitím probíhal i turnaj e-Stars a na něm opět zářili fnatic. Těm se sice nedařilo ve skupinách, ale díky zvláštnímu konceptu turnaje Švédové nakonec postoupili a celý turnaj vyhráli. Druzí skončili WeMade FOX, třetí mTw a čtvrtí SK Gaming.

Krátce po skončení těchto turnajů se zrodil další šok pro polské hvězdy u Wicked. Organizace vyhlásila bankrot a hráče vyhodila na dlažbu. Další rána pod pás od manažerů v tu chvíli velmi znechutila tyto veterány a ti velmi zvažovali konec své kariéry.

Taková byla první polovina roku. V druhé části, která bude vydána příští týden, se podíváme na změny u SK Gaming a následné turnaje v Chengdu, Dubaji, World Cyber Games a další. Už nyní můžeme slíbit, že podobná novinka zaměřená na českou scénu, spatří světlo světa co nevidět. Máte se tedy na co těšit.