Přejít k hlavnímu obsahu

Začínáme s TF2: Turnaje a ligy

Team Fortress 2 - hra, která je mnohými považována za kreslenou střílečku vhodnou akorát tak na pobíhání po public serverech. Tito lidé ovšem žijí v krutém omylu. Často opomíjenou soutěžní stránku této hry si představíme v několika dílném seriálu, který zároveň poslouží úplným nováčkům k rychlejší orientaci v této hře.
Výchozí obrázek

Team Fortress 2 - hra, která je mnohými považována za kreslenou střílečku vhodnou akorát tak na pobíhání po public serverech. Tito lidé ovšem žijí v krutém omylu. Často opomíjenou soutěžní stránku této hry si představíme v několika dílném seriálu, který zároveň poslouží úplným nováčkům k rychlejší orientaci v této hře.

V prvním díle této série článků jsme si popsali úplné základy toho, jak taková kompetitivní 6v6 hra vypadá. Pokud stále váháte, jestli má vůbec smysl s něčím takovým začínat, snad vám vaše rozhodování usnadní tento druhý díl, ve kterém si představíme hlavní portály, na kterých můžete poměřit své síly s ostatními hráči v Team Fortress 2.

PLAYzone

Kde jinde se dá asi začít. PLAYzone je v současné době jediným českým portálem, kde na nějaké turnaje v TF2 můžete narazit. Kromě klasických 6v6 nightcupů si zde máte možnost zahrát nějaké duelové a další tzv. "fun" záležitosti pro odlehčení. V současné době připravujeme ve spolupráci s komunitním portálem 2fort.cz sérii 1v1 turnajů na Arena mapách. Bližší informace se dozvíte v následujích dnech.

Tento čtvrtek se koná finále jednoho z dlouhodobějších turnajů PLAYzone Open Cup, kterého se účastnilo celkem 10 týmů. Pokud nenastanou nějaké neočekávané komplikace, tak se ještě na podzim dočkáme spuštění vlastní PLAYzone TF2 ligy. Nouze o zápolení mezi domácími celky by tedy být neměla.

PLAYzone

ETF2L

European Team Fortress 2 League - nejstarší a nejpopulárnější Evropská TF2 liga, kde máte šanci narazit na týmy ze všech koutů Evropy. Potkáte zde nejlepší týmy Evropy, ale i také úplné začátečníky, takže si zahraje opravdu každý.

ETF2L pravidelně pořádá několik soutěží. Pro vás bude asi nejvíce zajímavou 6v6 TF2 liga, která v těchto dnech spouští svou osmou sezónu s kapacitou 350 týmů a celkovou dotací 3000 euro. Díky rozdělení týmů do divizí v závislosti na jejich úrovni a zkušenostech, zde mají šanci si aspoň trochu zahrát i úplně nové týmy bez přechozích zkušeností.

Netroufáte si rovnou na ligu? Nevadí, k dispozici je také 6v6 Ladder, kde můžete odehrávat zápasy podle libosti.

ETF2L

Esports Heaven

Portál moc dobře známý hráčům Call of Duty 4 nebo Counter Strike:Source. Pravidelně se zde setkáte i s turnaji pro Team Fortress 2, které bývají dotovány určitou finanční částkou. Teprve před pár dny skončil turnaj dotovaný společností ASUS pod názvem Battle of Britain, kde si tým TCM Gaming odnesl finanční hotovost 500 liber a již dnes startuje další turnaj pod názvem Kingston HyperX Battle s dotací 250 liber.

Do těchto turnajů bývají týmy nasazovány, je proto velice pravděpodobné, že hned v prvním kole narazíte na jednoho z nejtěžších soupeřů. Na druhou stranu kdy máte možnost zahrát si proti špičkovým Evropským týmům? Šance na úspěch je malá, ale každá zkušenost se počítá.

Esports Heaven

ESL

O ESL musel slyšet snad každý. V evropské sekci máte šanci jak v klasické 6v6 lize, tak i v prestižnější EMS (ESL Major Series).

TF2 na ESL nikdy nedosáhl takové popularity jako třeba na ETF2L, zejména kvůli problémům s Aequitasem nebo přísným pravidlům ohledně hostování, přesto zde své místo tato hra má a je v zájmů všech hráčů, aby se jejich aktivita na tomto portále do budoucna zvyšovala.

ESL

Wireplay

Poslední z nejznámějších TF2 lig, která se dříve proslavila hlavně v pořádání soutěží ve hře Team Fortress Classic (předchůdce TF2). Počet aktivních týmů nedosahuje takové hodnoty jako třeba na ETF2L, přesto i zde máte možnost kvalitně si zahrát. Týmy jsou opět rozděleny do divizí v závislosti na jejich skillu a vítěz každé divize získá na 4 měsíce vlastní TF2 server. Celkový vítěz první divize si na svoje konto navíc připíše 500 liber. Oproti minulým sezónám je to určitý krok kupředu a určitě nebude poslední.

WirePlay

Evropská TF2 scéna neustále roste. Počet kvalitních offline akcí se zvětšuje, online soutěže získávají čím dál větší prestiž, se kterou roste i zájem sponzorů. Jen blázen by tak mohl tvrdit, že začínat s kompetitivním hraním TF2 je nesmyl. Je tak na samotných hráčích, jak se dokáží chopit příležitosti a jestli pomůžou domácí scéně smazat ten náskok, který před námi Evropa má.