Přejít k hlavnímu obsahu

Nová éra mobility má jméno Ultrabook

9. 11. 2011 | 22:33 Všechny hry
PRAHA, 9. listopadu 2011 – Společnost Intel dnes představila novou kategorii zařízení Ultrabook™, která disponují vysokým výkonem a novými funkcemi v ultratenkém provedení. První modely ultrabooků na český trh uvádějí přední světoví výrobci počítačů Acer, Asus, Lenovo a Toshiba, kteří jimi chtějí zákazníky oslovit už před Vánocemi.
Výchozí obrázek

PRAHA, 9. listopadu 2011 – Společnost Intel dnes představila novou kategorii zařízení Ultrabook™, která disponují vysokým výkonem a novými funkcemi v ultratenkém provedení. První modely ultrabooků na český trh uvádějí přední světoví výrobci počítačů Acer, Asus, Lenovo a Toshiba, kteří jimi chtějí zákazníky oslovit už před Vánocemi. Ultrabooky mají všechny předpoklady, aby v oboru přenosných zařízení způsobily podobnou revoluci jako mobilní technologie Intel® Centrino® se zabudovanou wi-fi před více než osmi lety: ultratenké a ultralehké mobilní přístroje nabízejí vysoký výkon, integrované zabezpečení, vynikající flexibilitu a elegantní design. Podle společnosti Intel bude novou platformu ultrabook do konce roku 2012 využívat 40 procent segmentu spotřebitelských notebooků.

Toshiba Z830 Ultrabook

„Lidé chtějí technologii, která jim umožní efektivně pracovat a být stále výkonnější, ale současně také zůstávat v kontaktu s ostatními, dělit se o výsledky své kreativity a zážitky v podobě fotografií, videí, hudby či textů. Zároveň chtějí mít nad věcmi kontrolu, mít jistotu, že jejich identita je chráněná a že data budou v bezpečí i tehdy, pokud počítač ztratí nebo jim bude odcizen,“ uvádí Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel pro maloobchodní prodej. Všechny tyto touhy chce Ultrabook™ uspokojit a nabídnout uživatelům skutečně komplexní zážitek: ať už při hraní hry, sledování pořadu nebo filmu, anebo prostě při surfování po internetu.

Ultrabooky přijdou ve třech fázích, jejich vývoj podpoří třísetmilionový fond Intel Capital

Strategie společnosti Intel pro přechod na nové ultrabooky počítá se třemi základními fázemi. Výsledky první fáze s procesory Intel® Core™ druhé generace se právě dostávají do rukou zákazníků. Tato rodina produktů umožní vytvářet tenké, lehké a elegantní počítače, které na trhu budou za dostupné ceny. Modely pro rok 2012 budou postaveny na procesorech Intel Core 3. generace (tzv. Ivy Bridge) a nabídnou skvělý výkon, rychlou grafiku a značnou různorodost velikosti displejů, modelů a podob. Třetím krokem pak jsou produkty Intelu naplánované pro rok 2013 a prozatím označované názvem Haswell. U nich se dá očekávat výrazně lepší výdrž baterie díky významné úspoře elektrické energie.

Ultrabook se představuje

1. Nízká hmotnost / tenký profil méně než 18 mm, při rozměrech displeje do 14“

2. Extrémně rychlý start technologie Intel® Rapid Start, která umožňuje bleskurychlý návrat z režimu i toho nejhlubšího spánku. Uživatel tak má bezprostřední přístup k datům a aplikacím, navíc se tím šetří i baterie. 

3. Delší výdrž baterie ultrabooky nabízejí výdrž baterie 5 až 8 hodin, a to dokonce i ty nejtenčí. Baterie vydrží podstatně déle než při využití v tradičním notebooku. 

4. Procesor zařízení napájí procesor Intel® Core™ pro ultrabook. 

Právě pro uskutečnění této vize vytvořila společnost Intel Capital speciální fond ve výši 300 milionů amerických dolarů, jehož prostřednictvím bude investovat do společností vyvíjejících hardwarové i softwarové technologie zaměřující se na způsob, jímž uživatelé komunikují s těmito novými přenosnými počítači, tedy hlavně čidla a dotykové technologie, dále technologie zajišťující celodenní provoz díky vyšší kapacitě baterie, novinky umožňující inovativní design přístrojů a v neposlední řadě též vyšší úložnou kapacitu. Celkovým cílem fondu, který bude investovat v horizontu příštích tří čtyř let, je vytvořit cyklus inovace a systémových funkcí pro tuto novou a rostoucí kategorii mobilních počítačů.

Čtyřicáté narozeniny mikroprocesoru Intel® 4004

Představení prvních modelů ultrabooků se shoduje s výročím společnosti Intel, které si příští týden připomene nejenom počítačový svět. V úterý 15. listopadu to bude právě 40 let, co pod názvem Intel 4004 spatřil světlo světa první komerčně dostupný mikroprocesor. Mikroprocesor, který stojí v počátku digitální revoluce, se postupně stal neodmyslitelnou součástí našich životů a „mozkem“ uvnitř našich počítačů, telefonů, aut, kamer a fotoaparátů či dalších spotřebičů a médií, s nimiž dnes přicházíme dennodenně do styku.

Za vznikem prvního mikroprocesoru stáli Federico Faggin, Ted Hoff a Stanley Mazor, inženýři společnosti Intel. Jejich mikroprocesor byl původně vyvinut jako účinnější součástka do kalkulaček a sotva mohl někdo z nich tušit, jaký dopad bude mít na společnost už v poměrně krátké době. Již deset let po Intel 4004 si jeho následovník Intel 8088 našel cestu do prvního osobního počítače a dnešní moderní mikroprocesory stojí za sofistikovanými výzkumy v oblasti vědy a výzkumu. Digitální revoluce může pokračovat a společnost Intel je přesvědčena, že Ultrabook™ stojící na konci dlouhé řady produktů inspirovaných společností Intel v ní sehraje důležitou roli.

O společnosti Intel

Intel je světovým lídrem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pressroom a blogs.intel.com.

Štítky: Ultrabook, INTEL, Toshiba