Přejít k hlavnímu obsahu

INFINITUM – Nová česká webovka – Česká hra roku 2011

17. 5. 2012 | 17:25 Všechny hry
Co má společného atomovka v Brně, nukleární jezero místo Budějovic, třicet metrů vysoký MECH a rozpadlá EU? Jedno slovo - INFINITUM.cz
Výchozí obrázek

Co má společného atomovka v Brně, nukleární jezero místo Budějovic, třicet metrů vysoký MECH a rozpadlá EU? Jedno slovo - INFINITUM.cz

Jak to dopadne s Českou republikou za 30 let? To bude jen na vás, pokud si zahrajete novou českou webovou hru INFINITUM. Je to první hra, ve které můžete hrát na reálné mapě přímo ve svém domovském městě a bojovat o nadvládu nad našimi luhy a háji. Webová hra je z dílny malého pražského studia Allodium a opravdu překvapí, jelikož se tváří víc jako desktopová pařba, než jako klasická webovka. Hra vypadá jako když Settlers potkali Command&Conquire a také se tak hraje.


Jestli hrajete webovky často, tak už vás asi dost nudí virtuální světy, kde máte planetu číslo 475 na serveru 31 a připadáte si jako v Excelu. Tvůrci INFINITUM postavili hru na reálné české mapě, kde si dokonce ani nemůžete založit či přejmenovat město. Můžete se pouze nastěhovat do města nebo vesnice, která už existuje dnes. Ve hře pak bojujete o Rychnov nad Kněžnou, Kvildu nebo Brno. Pokud jste někdy chtěli dobýt Prahu, je to asi první hra, kde máte tu možnost. Na jedné mapě s vámi může hrát až 5000 hráčů, takže o zábavu nebudete mít nouzi

INFINITUM je webová hra, která tak ale moc nevypadá. Na první pohled byste řekli, že se jedná spíš o nějakou single player strategii. Začínáte ve svém městě, kde máte k dispozici přes třicet různých budov včetně pivovaru a vymakaný systém tvorby surovin, nad kterým srdce stratéga zaplesá. Na první pohled jde dobře pochopit, jelikož dává logický smysl, ale donutit vaše město produkovat dost rychle suroviny na jednotky není vlastně vůbec jednoduché.

Produkce surovin směřuje, jak už to bývá, hlavně ke stavbě jednotek. Těch je ve hře dvanáct typů od pěšáků až po třicetimetrová monstra známá jako „Těžký MECH“. Potud by to vypadalo, že INFINITUM je webovka, jako každá jiná. Jenže tady se tvůrci nezastavili a tak jednotkami hýbete přímo po mapě. Ano, čtete dobře, útoky provádíte na mapě a musíte k cíli nejprve dojet. Cestou ale můžete narazit na protivníka a bojovat s ním venku mimo město. Navíc města se umí sama bránit, některá vás dokonce automaticky napadnou. Tvůrci dokonce vyřešili odvěký problém online her a místo aliančních armád vytvořili systém sdílení jednotek. Prostě jednotky označíte jako sdílené a generálové od vás z aliance je mohou používat jako by byly jejich. Systém boje využívá slabin jednotek, navzájem jsou proti sobě různě účinné, takže dobrou taktikou můžete dosáhnout vítězství nad papírově silnějším protivníkem.

Cílem hry je dobýt pevnosti rozmístěné po mapě za které dostává vaše aliance body. První aliance, která dosáhne určitého počtu bodů zvítězí.

Hra je klasicky freemium, můžete hrát zadarmo. Na rozdíl od ostatních webovek ovšem běžně nenabízí cheaty. Nemůžete si připlatit za suroviny, nemůžete si koupit jednotky, prostě nemůžete podvádět. Jediné, za co se dá připlatit jsou prémiové verze, které vám umožní mnohem komfortnější  ovládání hry, které dle našich zkušeností ušetří spoustu času a dá vám k dispozici nástroje pro sdílení s ostatními. Máte tedy jistotu, že když už si prémiovku zaplatíte, nebudete se předhánět s ostatními v tom, kdo si zaplatí víc, ale v tom, kdo je lepší hráč. A to stojí za to. INFINITUM nově umožňuje i hrát s bonusy, ale jen na několika světech, které mají jasně označené jako BONUS světy.

INFINITUM bylo oceněno jako Česká hra roku 2011 v kategorii umělecký počin. Proč, to můžete posoudit sami, například zde v intru.

Pokud vás baví strategie a chcete si zahrát složitou, ale díky tomu také velice zábavnou českou online strategii INFINITUM.cz, stačí kliknout zde.