Přejít k hlavnímu obsahu

Structured PvP v Guild Wars 2

10. 8. 2012 | 08:00
V Guild Wars 2 bude hlavním PvP módem a jediným, který se bude prosazovat jako eSport takzavný structured PvP mód. Co tedy vlastně je sPvP? A jaká se v něm budou dodržovat pravidla?Structured PvP
Výchozí obrázek

V Guild Wars 2 bude hlavním PvP módem a jediným, který se bude prosazovat jako eSport takzavný structured PvP mód. Co tedy vlastně je sPvP? A jaká se v něm budou dodržovat pravidla?


Structured PvP


Je Player vs. Player mód umožňující soutěžení mezi týmy v naprosto rovnocených podmínkách. Každá postava, která vstoupí do sPvP má fixní maximální level (80) a okamžitý přístup ke všem skillům a itemům přístupné danému povolání, aniž by je musel hráč sám jakkoliv odemykat nebo získávat.
Structured PvP má dva hlavní módy. Turnajový mód a Hot-join mód. Už podle názvu je jasné, že Hot-join je více casual a v jistém smyslu podobný i FPS hrám kdy se hráč nebo hráči připojí na určitou mapu a mohou se okamžitě zapojit do akce. Bez jakéhokoliv závazku pak mohou kdykoliv hru opustit a volné místo bude velmi brzo nahrazeno nově příchozím.
Turnajový mód je více organizovatná stránka structured PvP. Turnaje jsou vždy ve formátu 5v5. Samotné turnaje jsou pak rozdělené na

  • Pick-up: single elimination turnaje s 8 týmy hrající se na tři kola. Vítěz získává ingame odměny a samozřejmě kvalifikační body.
  • Monthly: Vyžadují určitý počet kvalifikačních bodů aby se tým mohl zůčastnit.
  • Yearly:  V těchto velkých turnajích se utkají vítězové monthly turnajů. Vítězové se pak mohou právem nazývat nejlepšími hráči roku.
  • Player-run: jsou řízeny hráči, vyznačují se velkou flexibilitou a možností změn v nastavení.

Herní mód sPvP:


Zvoleným herním módem pro sPvP je Conquest. Tedy souboj dvou týmů bojujících o důležité body na mapě (capture point) a také důležité lokace jako sekundární mechaniky, které jsou pro každou mapu jiné. První tým, který dosáhne 500 bodů vyhrává zápas.  Průměrná délka jednoho zápasu je 8-13 minut.

Společná pravidla:
Zabití protivníka (finish) je odměněno 5 body

  • Na každé mapě jsou 3 capture pointy
  • Každý capture point generuje 1 bod za 2 vteřiny
  • Neutralizování capture pointu trvá 5 vteřin
  • Zabrání capture pointu pro vlastní tým trvá 14 vteřin
  • Rychlost zabírání není ovlivněna počtem hráčů stojícím na daném pointu
  • Vyhrává tým, který první dosáhne 500 bodů

Mapy:


K dispozici budou celkem 4 sPvP mapy. V tuto chvíli však známe jen 3 z nich. Poslední si ArenaNet schovává až na vydání hry.
Ve všech mapách existují 2 mechaniky. Primární je vždy boj o tři capture pointy umístěné na mapy. Sekundární je odlišná podle mapy. Může jít o katapult ovlivňující boj na pointech, nebo bonusová NPC za jejichž zabití dostáváte extra body.

Battle of Khylo:

  • Capture pointy: Windmill, Clocktower, Manison
  • Sekundární mechanika: Trebuchet, který umožňuje bombardovat určité oblasti a způsobit tak masivní AOE dmg + knocback. Může být také použit k zničení určitých překážek a budov a umožnit tak zkrácení přístupových cest. Trebuchet může být zničen soupeřem, v takovém případě jej lze znovu opravit za použití repair kitu. Ten je třeba donést k Trebuchetu a použít pro opravu.

Battle of Khylo

Forest of Niflhel

  • Capture pointy: Henge (west), Keep (north), Mine (east)
  • Sekundární mechanika: NPC , která se spawnují 10 vteřin po začátku zápasu. Za jejich zabití získává tým 25 bodů a krátký buff (+50 to all stats) pro tým. Počítá se „last hit“ tedy je možné kill takříkajíc „ukrást“. Respawn těchto NPC je 3 minuty. V jednom zápasu se tak zpravidla objeví 3x.

Forest of Niflhel

Legacy of the Foefire

  • Capture pointy: Waterfall (north), Sanctum (middle), Quarry (south)
  • Sekundární mechanika: Guild Lord. Toto speciální NPC je umístěno v bázi každého týmu a chráněno několika NPC ochránci a branou, kterou je zapotřebí zničit pro umožnění přístupu. Zabití Guild Lorda znamená 100 bodů pro tým.  Jamile se soupeř přiblíží a začne útočit na bránu nebo na jakékoliv s bránících NPC, ihned dostáváte upozornění, že Váš Guild lord je pod útokem.

Legacy of the Foefire

 

Nakonec malá ukázka jak může takový turnaj vypadat. První video bylo nahráno během druhého betaeventu. Uslyšíte v něm české hráče odehrávající tři zápasy na mapě Forest of Nifhel, která jako jediná byla během tohoto eventu pro turnaje dostupná. Druhé video je pak pohled na jeden z prvních zápasů mezi českými guildami. Guild-hall [GH] vs. Immortalis [IM]. Tento zápas se taktéž odehrál během druhého betaeventu.