Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Katowice přivítá herní světovou špičku

12. 1. 2013 | 15:52 Všechny hry
INTEL EXTREME MASTERS, Katowice, 9. ledna 2013 – Nejprestižnější série turnajů ve světě počítačových her Intel Extreme Masters se bude poprvé konat v polských Katowicích. Od 18. do 20. ledna 2013 se herna “Spodek” promění v nejžhavější cyber arénu na světě. Soutěžící se utkají ve dvou hrách: ve StarCraft II a League of Legends o 1,6 milionu korun.
Výchozí obrázek

INTEL EXTREME MASTERS, Katowice, 9. ledna 2013 – Nejprestižnější série turnajů ve světě počítačových her Intel Extreme Masters se bude poprvé konat v polských Katowicích. Od 18. do 20. ledna 2013 se herna “Spodek” promění v nejžhavější cyber arénu na světě. Soutěžící se utkají ve dvou hrách: ve StarCraft II a League of Legends o 1,6 milionu korun.

Návštěvníci mají na turnaj vstup zdarma a kromě sledování živých herních přenosů je pro ně připravena i řada amatérských turnajů různých e-sportů či návštěva Intel Experience Zone.


Peter Uszok, starosta Katowic říká: ”Soustředíme se na vývoj technologií skrze zábavu. Mnoho lidí si myslí, že hry jsou ztráta času. Události jako Intel Extreme Masters nám ale ukazují, že jsou lidé, kteří dokázali tuto záležitost pojmout nejen jako zábavu, ale také jako své zaměstnání. A tak mohou dělat, co je baví a daří se jim to. Je mi tedy velkým potěšením, že světově největší soutěž v počítačových hrách může být organizována právě v Katowicích.”

Soutěžící se utkají ve dvou hrách: StarCraft II s prize poolem 32,000 USD (625 500 Kč) a League of Legends s prize poolem čítajícím 50,000 USD (977 350 Kč). V první hře bude klání probíhat formou 1 na 1, v League of Legends spolu budou soupeřit pětičlenné týmy.

Hlavní turnaj Intel Extreme Masters je rezervován pro profesionální hráče s jejich sponzory. Někteří z nich se kvalifikovali přes internet, jiní budou mít možnost zúčastnit se tzv. “open elimination” přímo na místě. Mimo hlavního turnaje se budou hrát ještě dva další a to v hrách Counter Strike: Global Offensive a FIFA 2013, kde se hráči kvalifikovali z online kvalifikace na webu ESL. V turnaji v CS:GO uvidíme i zástupce naší scény, kterou reprezentuje tým myDGB.net

Krzysztof Pikiewicz, Generální ředitel Turtle Entertainment Poland a spoluorganizátor Intel Extreme Masters, říká: “Máme připravenu spoustu atrakcí pro všechny, kteří navštíví Intel Extreme Masters. Kromě sledování živých herních přenosů se budou diváci moci sami zapojit do amatérských turnajů různých e-sportů nebo si prohlédnout Intel Experience Zone.”

“Intel Experience Zone není jen pro nadšence na poli elektronické zábavy, ale taky pro všechny fanoušky nových technologií. Kromě mnoha atrakcí připravených pro e-sport fanoušky zde nabídneme možnost například řídit simulátor Formule 1, představíme třetí generaci ultrabooků a nejnovějších osobních desktopů, jež jsou osazeny nejmodernějšími procesory Intel® Core™ třetí generace,” láká fanoušky Stanislav Góralczyk, Manager spotřebního marketingu pro východní část střední Evropy ve společnosti Intel.

Intel Extreme Masters se teší obrovské popularitě a to nejen počtem přítomných, ale také počtem lidí, kteří sledují živé přenosy klání nejlepších hráčů světa. Online přenosy poběží na stránkách  ESL TV, na kterých ESL vysílá soutěž. Živý přenos turnaje sledují více než čtyři miliony diváků ze 170 zemí světa.

Intel Extreme Masters jsou nejprestižnější sérií turnajů ve světě počítačových her organizovaná společností Electronic Sports League (ESL). Celkový prize pool pro tento turnaj v Katowicích je roven 82,000 USD (přibližně 1,6 milionu korun). Během série budou rozdány ceny v hodnotě 728,000 USD (přes 14 milionů korun). Kromě peněžních odměn soupeří hráči také o body do celkového hodnocení. Nejlepší hráči sezóny se zúčastní Světového šampionátu Intel Extreme Masters, který proběhne v březnu letošního roku v Hannoveru.

„Zatím nebylo mnoho příležitostí ukázat domácím fanouškům ty nejlepší hráče z celého světa na soutěžích velkých, jako je tato. Musím říct, že jsem velmi potěšen. Doufám, že budeme mít v budoucnu možnost vidět mnohem více takovýchto událostí.” -  říká Artur "Nerchio" Bloch, jeden z předních hráčů Starcraftu II v Evropě, který se umístil na druhé pozici na Intel Extreme Masters v Cologne.

Generálním partnerem turnaje Intel Extreme masters je společnost Intel.

Štítky: IEM Katowice