Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo že bude komentovat StarCraft na MČR?

30. 9. 2013 | 16:43 StarCraft 2
Takže si to shrňme. Známe místo, datum, čas, systém, prostředí, hráče, admina a ceny. Kdo nám to ještě chybí? No přece ti... no... k... kom... komentátoři! Osoby, které budou diváky doprovázet akcí jsou často klíčovým prvkem úspěchu daného turnaje. A i tentokrát se mají dváci na co těšit, protože na streamu bude veselo.
Výchozí obrázek

Takže si to shrňme. Známe místo, datum, čas, systém, prostředí, hráče, admina a ceny. Kdo nám to ještě chybí? No přece ti... no... k... kom... komentátoři! Osoby, které budou diváky doprovázet akcí jsou často klíčovým prvkem úspěchu daného turnaje. A i tentokrát se mají dváci na co těšit, protože na streamu bude veselo.

MČR

MČR 2011 bylo posledním turnajem, který ještě komentoval nynější admin {#Česká Republika} Jump. Sluší se dodat, že z onlinu mu tehdy asistovali {#Česká Republika} Murdoc s {#Česká Republika} Tučňákem. O rok (a půl) později se hlavním komentátorem MČR 2012 stal Wries, který ovšem rovněž komentoval z onlinu.

Aktuální ročník MČR bude zlomový v mnoha aspektech a jedním z nich bude i stream. Na veletrhu For Games, kde bude MČR probíhat, se totiž dostaví dvojice zastupující minulost i současnost českých streamerů. Nebudou to sice pouze oni, protože do komentátorského křesla se dostanou i samotní hráči, přesto ale bude pozice hlavních streamerů zásadní. A kdo to teda bude? Otevřete oči, přichází dvojice {#Česká Republika} Richard "Spectre" Axell a {#Česká Republika} Pavel "Mr. Penguin" Kristián.

V obou případech asi není třeba dlouze představovat, ale pro osvěžení paměti tak učiním. {#Česká Republika} Spectre patří k hlavním osobnostem tuzemské HotS scény. Již od počátku se se svým tehdejším kolegou Esym účastnil jako komentátor hned několika TOP eventů, které se na našem území za poslední půl rok odehrály.

Jmenovat můžeme například Avermedia Ligu, BenQ LanCraft Summer 2013, The Nest Alienware Cup nebo třeba základní turnaje NSL5. Se svým novým kolegou odstreamoval Spectre zatím pouze KoTH, nicméně novou spolupráci oba jednoznačně ocenili. S oběma komentátory jsme udělali kratší rozhovory a když už jsme začali u toho Spectreho...

 

Ahoj Spectre, ve StarCraft 2 komunitě si již velmi známá osoba, ačkoliv před nějakým půl rokem tomu tak nebylo. Mohl by si se tedy předem čtenářům trochu představit a říct něco o své minulosti ve StarCraftech?

AhojSmile, moje story začala v dubnu 2012, kdy jsem se nadobro rozhodl, že bych chtěl zkusit komentovat. Někdy v červenci jsem na nyxu v klubu o starcraftech potkal chlapíka, kterej měl plno dobrejch podnětů k mým solo castům co jsem dělal k replayům, abych si to vyzkoušel a byl ochotnej to se mnou zkusit komentovat. V té době akorát končilo IPL a tak jsme si vymysleli pořad "IPL znova a česky" a udělali jsme tři díly, s různejma matchupama. Docela nás to bavilo tak jsme si řekli, že zkusíme komentovat nějakej turnaj a první co se nam poštěstilo streamovat, bylo finále SteelSeries Qck tour.

Taky jsem někdy v tý době založil na facebooku skupinu Starcraft 2 - CZ SK komunita, která v tý době měla asi dvacet členů a prevážná většina byli kamarádi, který jsem nutil hrát StarCraftySmile. Postupem času to ale začalo narůstat a ze stovky jsem mel takovou radost, že jsem si řekl, že uspořádám turnaj, kterej jsem pojmenoval 100 SRDCÍ PRO SC2 a byl určenej pro členy té fb skupiny. Nakoupili jsme s esym nějaký podložky a bungee jako ceny a takSmile. Současně jsem při tom myslel na to, že je to taky dobrej motivátor pro lidi, aby pozvali svoje kámoše a aby komunita rostla. Ve vzduchu totiž visel příslib 200, 300, 400 srdcí.

Mezitím se rozjelo i moje streamování a naše komentování s esym. Vychytali jsme Avermedia ligu, ktera se hrála každej týden a my tak měli možnost nějak trénovat komentování.Smile Rozhodně jsme nedosáhli žádný převratný úrovně, ale myslím že jsme s tím pohli slušně. Teď už se to snad dá poslouchat souvisle a lidi se při těch streamech nenudí.

 

 

Nakonec si se tedy dostal až k možnosti komentovat MČR 2013. Myslel si při svých začátcích, že to dotáhneš až takhle daleko?

Jsem ambiciózní parchant a optimista,Smile takže upřímná odpověď bude, že jsem v to doufal, ale rozhodně bych před tím rokem neřekl, že se mi to splní. Je to pro mě obrovská čest a výzva, bude to super.

 

Na MČR jedeš se zcela novým parťákem, který má sice delší zkušenost se streamovanim než ty, ale zase byl dlouho "mimo". Co zatím na Tučňáka říkáš a co od něj při společném streamu čekáš?

Tučňák je dobrej.Smile Už jsme spolu pár věcí probírali, dáme si pár zahřívacích King of the hill turnajů a budem sladěný. Výhoda je, že jsme oba zvyklý na parťáka. To spoustu věcí hodně usnadňuje.

 

Pojďme trochu dál. StarCraft 2 si mohl sledovat v obou verzích hry a letošní MČR bude první na novem datadisku, takze ma otazka je jasná. Wings of Liberty vs. Heart of the Swarm. V čem je podle tebe HotS lepší od svého předchůdce?

Budu to brát spíš z pohledu komentátora. Přijde mi, že teď vzniká víc zábavnejch her pro diváky. Zápasy jsou teď mnohem divácky atraktivnější, lidi častějš hrajou agresivní openingy, který i tak obvykle vedou k makrohrám a podobně. Možná dělají občas některý změny hráčům vrásky, ale divák si může být jistej, že se bude královsky bavit.Smile

 

 

Při pohledu na pavouka MČR mě napadá jediné. Jak se ti líbí PvP a proč je podle tebe Aiurská rasa u nás tou největší?

PvP jsem se s Avermedia ligou naučil mít docela rád. Za velikej posun v koukatelnosti tohodle mu taky vděčíme právě výše zmiňovanému Heart of the Swam. Protosové můžou díky mothership core dělat prakticky od začátku hry hromadu skopičin, které nejenom dobře fungují, ale i dobře vypadají. Midgame se poslední dobou má tendenci usazovat na robo+gateway kompozicích, které jsou trochu nudnější, ale zase s příchodem lategame a boje o čtvrté báze se dostávají do hry ty super gas heavy kompozice, kde se hodně ukazuje taktické uvažování hráčů a je vidět jejich herní plán v celé své parádě. Smile

Nejvíc protosů je u nás samozřejmě proto, že mají nejintuitivnější herní mechaniky a jsou to sympaťáci. Smile

 

Jak je to s tebou? Které rase si propadnul a kterou svým jménem propaguješ na ladderu?

Já jsem už od jedniček zerg.Smile

 

 

Takže se dá očekávat, že budeš chtít jednoho z nich vidět ve finále.Smile Jaké jsou vlastně tvá očekávání směrem k MČR samotnému?

Moje očekávání jsou hodně vysoká. Slibuju si od toho zážitek, zábavu a hlavně hromadu parádních her. Ve finále bych rád viděl alespoň jednoho zerga. Jestli zerg vyhraje, tak přijdu o hlasivky.Smile Taky se těšim na všechny ty nerdy který se tam sejdou, přirozeně se mezi lidma stejnýho ražení cítim nejlíp. To mě vede k poslední věci kterou si od MČR a celýho festivalu FOR GAMERS slibuju a to je obrovskej dav lidí, který jsou stejný jako já.Smile Přiveďte kámoše, spolužáky, rodiče nebo uplne neznámýho člověka z ulice a ukažte jim jak vypadají elektronický sporty v ČR.

 

Děkuji, že sis na mě udělal čas a těším se na stream na MČR. Smile

Já děkuju za možnost tenhle prestižní turnaj streamovat a komentovat. Bude to superSmile

 


 


Bez nějakého přehánění se dá říci, že {#Česká Republika} Don Tučňák je jedna z postav, která prakticky pomáhala zakládat českou StarCraft 2 scénu. Společně s {#Česká Republika} Murdocem začínali oba streameři již v betě a první živé streamy přišly na tehdejším eSuba King of the Hill.

Hvězda Murčňáků začala krátce na to prudce stoupat. Na MČR 2011, konaném tehdy v dubnu, hráli ještě Tučňák s Murdocem druhé housle, následně ale byli ústředním článkem v každém větším domácím turnaji. Dva LanCrafty po sobě, 3 sezóny České StarCraft Ligy, několik sezón PZ 1v1 Ligy, ESWC kvalifikace a mnoho dalších turnajů jasně dokazuje jejich kvality.

Postupem času ale i tito dva streameři začali ztrácet nadšení. Jejich posledním společným počinem byl stream z PSPL. Po příchodu HotS se Tučňák vrátil, aby si nejprve vyzkoušel pozici redaktora a nyní i streamera. Co na svůj návrat říká sám Tůča?


Čau tůčo. Po "menší" pauze si byl opět vybrán jako streamer nějakého turnaje. Máš pocit, že se ti vrací zpět tvůj dřívější um?Smile

Ahoj! Um? To je možná dost silné slovo.Smile Um bych tomu říkal u pana Bosáka nebo z SC luhů a hájů například u Artosise a Apolla, Grubby na posledním streamu WCS Europe předvedl um. Já jen mluvím. To, že se na to někdo dívá, velice oceňuji, ale o kvalitě mého projevu nemám (a nikdy jsem neměl) nějaké iluze. Takže podle mě ne – um se nevrací, nikdy tam nebyl.Smile Akorát teď navíc neznám pořádně ani timingy!Smile

 

 

Když už si to tedy nakousnul, jak moc je pro tebe datadisk HotS odlišný od verze hry, která tě proslavila na poli streamerském?;)

Určitě se shodneme, že byl zapotřebí. Na WoL už se dívalo jen těžko. Hry v HotS jsou ve většině případů velmi zajímavé a koukám na ně s radostí. Mirrory mám na rozdíl od WoL rád. PvZ je asi nejlepší match-up se spoustou možných kompozicí a taktik na obou stranách. TvZ je na druhou stranu celkem nezajímavé, minimálně co se volby buildů týče. Pokud nepřijde all–in, vždycky skončíme na muta vs mina. Uvidíme co nadcházející patch. Navíc mám rád SC2 v tom, že tu nemáme jednotky, které by dávaly 15-25 dmg (jako třeba ve W3), mina je skoro taková jednotka. Další problém s HotS jako divák mám v tom, že občas se hra rozhodne velmi rychle a pak následuje 10 minut umírání. A občas pak pro lajka může vypadat nějaká rasa či build naprosto IMBA, ale problém vznikl například už v 5té minutě, kdy se soupeř rozhodl neztrestat expu, ale sám makrovat. To prostě občas nejde...

 

 

Již bylo řečeno, že si se na nějakou dobu odmlčel. Co tě přesvědčilo k návratu a kde si nechal svého miniona Murdoca?

Odpadl Wries, takže můžu být zase nejlepší!Smile Ne, ani nevím. Já to nikdy nezabalil nějak vědomě. Prostě jen nebyl čas. Teď ho zase chvilku mám a trochu mi to chybí. Popravdě nepočítám, že bych mohl streamovat nějak víc, než KotH, které právě běží a k tomu ještě občas nějaký ten jednorázový event. Dost bylo týdnů se čtyřmi streamovacími dny!

No a Murdoc? Murdoc má teď práci, vážný vztah, neozval se. Tak dva měsíce zpátky jsme si psali ohledně další ČSL, ale z té nakonec sešlo, třeba když se rozjede, přijde i Murdoc! Momentálně jsem po prvním společném streamu celkem nadšený ze Spectra, kterého baví všechno, co mě ne – produkce!

 

Když se tak podíváš do minulosti, co považuješ za svou nejlepší štaci, co se týče streamování?

Nejlepší je zajímavé slovo!Smile Asi to bude muset být ta část, která mě nejvíc bavila... To bych řekl, že bude kolem období druhého LC (třetí s SC2), kdy bylo hodně akcí, lidé obecně byli nadšenější a hráčů různých ras plno. Hrály se turnaje mezi státy, meziherňáky, spousta dalších živých akcí jako ESWC a už zmíněný Lancraft a také samozřejmě ČSL. Období největšího zapálení.

 

Zpět do současnosti. MČR je již za dveřmi a i tentokrát půjde o hodně. Snažíš se nějak dohnat co si v HotS zameškal?:)

Určitě ne hrou.Smile Na to, abych studoval buildy a zkoušel si je jako ve WoL už nikdy nebudu mít čas a popravdě ani chuť. Budu to muset vynahradit svým vtipem a šarmem... Takže dělám jen to, co vždycky – koukám na turnaje, sleduju buildy. Ale je pravda, že od posledního fiaska na KotHu se koukám více na timingy a podobně.Wink

 

 

Mimochodem jak se vlastně těšíš na MČR? Bude to pro tebe vlastně první stream z místa konání akce s tímto názvem a budeš mít vedle sebe nového parťáka.

Dokud jsem neviděl pavouka, těšil jsem se velice...Smile Abych byl úplně upřímný, bude to pro mě po dlouhé době akce, kde se uvidím se spoustou kluků (a holek), takže to beru spíš jako náhradu za LC, abych pokecal a podobně. Ale to říkám jen proto, abych se vyhnul klasické odpovědi: "Těším se strašně moc, nejprestižnější akce u nás, velká čest, jsem zvědavý kdo vyhraje, tolik skvělých hráčů..." Tohle všichni víme.Wink

 

Děkuji ti za rozhovor a těším se na stream:). Pokud by si chtěl něco vzkázat fanouškům, rodině, přátelům nebo tučňáčí kolonii na Galapágách, máš možnost.Wink

Už? Konec? To nebylo tak strašný...Smile Všem třem fanouškům: Rodina ani přítelkyně určitě nebudou nic z tohohle číst, takže dál. Přátelé taky ne, jen starcrafťáci...Wink A kolonii na Galapágách? Snad jen: "Den D -87"! Díky tobě, že sis na mě udělal čas a díky Jumpe, za proplacení cesty na MČR... ehm?Laughing

 

Štítky: MČR 2013