Přejít k hlavnímu obsahu

Co si o FIFA 14 myslí profesionální hráči?

1. 10. 2013 | 09:58
Ve dnech 10. až 13. října se na pražském herním veletrhu FOR GAMES 2013 uskuteční finále Mistrovství ČR v počítačových hrách, na kterém samozřejmě nebude chybět ani štědře dotovaný turnaj ve FIFA 14. Na něj se probojovalo osm nejlepších hráčů, kteří si zde zahrají o ceny dosahující výše 50 tisíc Kč (půjde o vůbec nejlépe dotovaný FIFA turnaj v historii česko-slovenského gamingu).
Výchozí obrázek

Ve dnech 10. až 13. října se na pražském herním veletrhu FOR GAMES 2013 uskuteční finále Mistrovství ČR v počítačových hrách, na kterém samozřejmě nebude chybět ani štědře dotovaný turnaj ve FIFA 14. Na něj se probojovalo osm nejlepších hráčů, kteří si zde zahrají o ceny dosahující výše 50 tisíc Kč (půjde o vůbec nejlépe dotovaný FIFA turnaj v historii česko-slovenského gamingu).

V této souvislosti nás napadlo se jich zeptat, co si vlastně o novém díle studia EA SPORTS myslí. Bohužel se nám nepodařilo zastihnout všechny z nich, ale většinu z této TOP8 Česka a Slovenska jsme požádali o upřímné názory. Zde jsou jejich odpovědi:

Tomáš "rSp." Smrtnik (tým Gunnrunners, vítěz kvalifikace):

Nová FIFA se mi moc libí, konečně to není hra o jedné přihrávce, která stačila, aby se člověk dostal do šance. Jak jsem hrál první hru ve FIFĚ 14, myslel jsem, že to je úplně jiná hra. Určitě se najdou chyby, např. to, že o hlavu větší a pár kilo težší obránce je schopný prohrát víc než 50 % hlavičkových soubojů, je určitě zatím špatně. Takže furt je tu šance, že i poměrně slabší soupeř má šanci uhrát nějaký výsledek, což neříkám, že se nemůže stát, ale teď momentálně je to spíš jen díky centrům. Jinak mezihra, obrana, tak i samozřejmě fyzika míče nebo střely jsou naprosto parádní a kromě centrů si zatím opravdu stěžovat nemůžu.

Kubajz "valvi 10" Valvoda (tým iNfernity, 3. v kvalifikaci):

Nejvíc se mi líbí, že momentálně to vypadá, že už nepůjde pouze o zápasy Real-Real. Také se mi líbí, že je velký význam kladen na držení balónu a kombinaci. I celkové prostředí hry v menu je velmi příjemné a hlavně přehledné a člověk najde rychle to, co právě chce. Jediný nedostatek bych viděl, že obránci strašně velké procentro centrů ze strany prohrávájí a trochu hůře se brání nákopy, což ale je asi zase kompenzováno lepší hrou obránců, co se týče 1v1 situací. Celkově bych zatím hodnotil jako skvělý krok kupředu ve fifě, nemůžu si na nic nijak výrazně stěžovat, prostě mě ta hra chytla a těžko se od ní odpoutává. Ještě že mám přítelkyni, která mě dokope od pc pryč.

Jiří "houri" Houra (tým Cracked Gamers, 5. v kvalifikaci):

FIFA 14 hodnotím jako velký krok vpřed. Změnily se pohyby hráčů, které jsou nyní o dost realističtější a hráči už nemají balón přilepený na kopačce, jako kdyby tam měli sekundové lepidlo. Změn taky doznaly střely... není vůbec žádný problém vymést šibenici z 30-35 metrů. Hra už taky není jen o nakopávání do brejků, a pokud chcete opravdu uspět, musíte tvořit. Jako zápor bych uvedl snad jen to, že obránci prohrávají až příliš moc centrů ze stran.

Jiří "grad" Pobořil (tým KnT.GS, 6. v kvalifikaci):

Na nové fifě nevidím zatím žádné zápory. Dobře se kombinuje, občas hráči překvapí nějakou skvělou bombou z 30 metrů, což hru dokáže velmi oživit. Hráči hodně využívají centrů ze stran, které skoro nejdou bránit, ale to se určitě časem zlepší. Lze také využívat dlouhých nákopů za obranu, které jsou velice přesné, ovšem tohle lze bránit. Myslím si, že až se lidé naučí bránit centry a nákopy, bude nejdůležitější rychlá kombinace s míčem, která je v této nové verzi velice přesná a rychlá.

Michal "Majklicek" Jinoch (tým Authority gaming, 7. v kvalifikaci):

Nová FIFA je super. Dá se říct, že se splnilo mé přání jak z pohledu hráče, tak i komentátora, že se konečně nebude hrát převážně jen Real vs. Real. TOP týmy jsou vyrovnanější, a hlavně každému sedne úplně jiný. Příklad - třeba já budu hrát za Bayern, valvi nejspíš za Barcelonu. V loni za Barcelonu hráli z aktivních hráčů ve FIFA scéně asi dva blázni. Co se hratelnosti týče, hra se zpomalila. To je jedině dobře. Sice stále uvidíme nákopy, ale už ne tak často. Vrací se mezihra, budeme muset více kombinovat a soustředit se mnohem více na bránění. Co se UT týče, ten snad ani nepotřebuje komentář. Všechny změny, které proběhly, jsou pozitivního rázu a nemůže si na ně někdo stěžovat. Hlavně také nemůže porovnávat Ulitmate Team s klasickou kariérou nebo onlinem.

A pokud byste hráče chtěli vidět přímo v akci, tak nezapomeňte, že na FOR GAMES 2013 se můžete dostavit i vy jako diváci nebo z domova sledovat živé streamy na www.playzone.cz. Finále MČR ve FIFA 14 se uskuteční v pátek 11. října.