Přejít k hlavnímu obsahu

To si dělají srandu? Fanoušky rozčílila reakce ruské organizace na zákaz účasti

5. 3. 2022 | 12:00 Counter-Strike 2 Kauza
Ruská esportová organizace Virtus.pro byla v posledních dnech hned několikrát sankcionována. Jako poslední se k omezením přidal pořadatel turnajů ESL - Virtus.pro se na soutěžích ESL neukáže. „Nemůžeme podobné chování tolerovat,“ reagovali VP na rozhodnutí ESL.
Trofej pro vítěze ESL
Trofej pro vítěze ESL
Zdroj: Adela Sznajder/ESL

Ruskou invazí na Ukrajinu žije svět sportu tradičního, ale také toho elektronického. Před několika dny byla z turnajů ESL vyloučena organizace Virtus.pro. Hráči se zúčastnit turnajů mohou, ovšem bez viditelné konexe k ruskému celku. Virtus.pro svým svěřencům účast za takovýchto podmínek povolí. Rozhodnutí pořadatele se ale neobešlo bez reakce VP.

„Kromě předsudků a tlaku zvenčí neexistují žádné racionální důvody, proč bychom měli být vyloučeni z turnajů,“ stojí v prohlášení Virtus.pro na sociálních sítích. Nejvíc však fanoušky pobouřil konec příspěvku. „Stojíme před ukázkovým příkladem cancel culture,“ zní názor VP.  To znamená, že Virtus.pro dění kolem týmu svádějí na formu ostrakizmu. Ta má vyloučit terč ze společnosti (především na sociálních sítích). Touto větou podle mnohých fanoušků urazili Virtus.pro památku všech lidí zasažených válkou na Ukrajině.

Vlastník na seznamu sankcí

Jedna z tradičních esportových organizací patří do rodiny ESforce Holding. Ta vlastní také RuHub Studio, známý web Cybersport.ru či EPICENTER, největší esportovou sérii v regionu CIS. Jenže tam pyramida zdaleka nekončí.

Nadřazenou organizací ESforce Holding je společnost VK (dříve Mail.Ru Group). VK je známa především díky populárním ruským sociálním sítím VK, Odnoklassniki a Moj Mir či e-mailovou službu Mail.ru. CEO VK je Vladimir Kiriyenko. Jeho otec Sergei Kiriyenko zastával funkci premiéra Ruské federace a sám Vladimir Kiriyenko je považován za politického kurátora ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Klíčová postava VK byla sankcionována ministerstvem financí Spojených států amerických. Kiriyenko však není jediným vlivným podporovatelem Virtus.pro. V roce 2015 investoval do organizace částkou přesahující 2,3 miliardy korun Ališer Usmanov. Ruský podnikatel uzbeckého původu však v prosinci 2021 prodal veškerý podíl své firmy ve VK.

NAVI přerušili spolupráci

Ukrajinská organizace Natus Vincere v úterý 1. března ukončila spojení s ESforce Holding. Na svých sociálních sítích pak NAVI kritizovali postoj společnosti k válce na Ukrajině. „ESforce Holding veřejně popírá hrůzy, které momentálně probíhají na Ukrajině,“ zní ze strany Natus Vincere. „Tento postoj považujeme za nepřijatelný a nelidský,“ doplňuje slavný celek. NAVI tak mimo jiné přerušují vazby s Virtus.pro.

Vyhozeni ze soutěže v Dubaji

Dalším příkladem sankcí vůči ruské organizaci Virtus.pro je její vyloučení z Dota 2 turnaje. Dle Virtus.pro nařídil pořadatel GAMERS GALAXY ultimátum. Buď se vyjádří k válce nebo budou hrát bez dresů. Jinak v Dubaji končí.

Hráčům bylo podle VP vyhrožováno, že pokud jejich organizace nesplní dané podmínky, budou zfalšovány jejich testy na COVID. „Pokud víme, Nigma Galaxy SEA spolupracují v Dubaji s WePlay. Ukrajinci je k tomuto rozhodnutí donutili a vyhrožovali sabotáží celé akce,“ nedržel se ruský tým zpět. Celá situace skončila vyloučením Virtus.pro z turnaje.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).