Přejít k hlavnímu obsahu

Distanc pro Virtus.pro? Vyjádření k válce nebo hraní bez dresů, jinak v Dubaji končí

2. 3. 2022 | 12:55 Dota 2 Kauza
Válečný konflikt na Ukrajině ovlivňuje celý svět. I ten esportový. Evropské týmy ukončují spolupráci s Ruskem, celky z největšího státu zeměkoule pak čelí kritice. Příkladem budiž údajná úterní hrozba ze strany pořadatelů turnaje GAMERS GALAXY vůči organizaci VP. „Musíme vydat veřejné prohlášení k válce, jinak budeme diskvalifikovaní,“ stojí ve zprávě Virtus.pro.
Organizace Virtus.pro řeší problémy
Organizace Virtus.pro řeší problémy
Zdroj: Virtus.pro

Pětice reprezentantů Virtus.pro vyrazila na začátku týdne do Dubaje. Má se tam zúčastnit GAMERS GALAXY: Dota 2 International Series, soutěže o přibližně 6,2 milionu korun. Přípravy na turnaj byly v plném proudu.  V tom ale přišla podle organizace jasná zpráva od pořadatele. „Buď  Virtus.pro promluví k událostem na Ukrajině, nebo budete vyřazeni,“ měla znít komunikace Nigma Galaxy SEA, společnosti stojící za GAMERS GALAXY. „Následně nám bylo nabídnuto i hraní pod neutrálními barvami,“ popisuje tým situaci. 

„Donutili je k tomu Ukrajinci“

Dle Virtus.pro bylo také hráčům vyhrožováno, že pokud jejich organizace nesplní dané podmínky, budou zfalšovány jejich testy na COVID. „Pokud víme, Nigma Galaxy SEA spolupracují v Dubaji s WePlay. Ukrajinci je k tomuto rozhodnutí donutili a vyhrožovali sabotáží celé akce,“ nedrží se ruský tým zpět. Podle VP je viník jasný. „Toto chování od Nigma Galaxy SEA a WePlay netolerujeme,“ pokračuje prohlášení.

Virtus.pro se zároveň brání tím, že nikoho ze svých zaměstnanců neomezuje ve svobodě vyjadřování. „Hráči s obrovskými fanouškovskými základnami svého práva využili,“ hlásí celek. Jádro celého problému ale dost možná vězí v horních patrech hierarchie firmy vlastnící Virtus.pro.

Vlastník na seznamu sankcí

Jedna z tradičních esportových organizací patří do rodiny ESforce Holding. Ta vlastní také RuHub Studio, známý web Cybersport.ru či EPICENTER, největší esportovou sérii v regionu CIS. Jenže tam pyramida zdaleka nekončí.

Nadřazenou organizací ESforce Holding je společnost VK (dříve Mail.Ru Group). VK je známa především díky populárním ruským sociálním sítím VK, Odnoklassniki a Moj Mir či e-mailovou službu Mail.ru. CEO VK je Vladimir Kiriyenko. Jeho otec Sergei Kiriyenko zastával funkci premiéra Ruské federace a sám Vladimir Kiriyenko je považován za politického kurátora ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Klíčová postava VK byla sankcionována ministerstvem financí Spojených států amerických. Kiriyenko však není jediným vlivným podporovatelem Virtus.pro. V roce 2015 investoval do organizace částkou přesahující 2,3 miliardy korun Ališer Usmanov. Ruský podnikatel uzbeckého původu však v prosinci 2021 prodal veškerý podíl své firmy ve VK.

NAVI přerušili spolupráci

Ukrajinská organizace Natus Vincere v úterý 1. března ukončila spojení s ESforce Holding. Na svých sociálních sítích pak NAVI kritizovali postoj společnosti k válce na Ukrajině. „ESforce Holding veřejně popírá hrůzy, které momentálně probíhají na Ukrajině,“ zní ze strany Natus Vincere. „Tento postoj považujeme za nepřijatelný a nelidský,“ doplňuje slavný celek. NAVI tak mimo jiné přerušují vazby s Virtus.pro.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).