Přejít k hlavnímu obsahu

Podpořil Putinův režim a válku na Ukrajině během zápasu. Okamžitě byl suspendován

30. 4. 2022 | 16:00 Dota 2 Kauza
Ruský profesionální hráč Dota 2 Ivan „Pure“ Moskalenko byl suspendován týmem Virtus.pro. Důvodem bylo vyloučení celku z východoevropského Dota Pro Circuit. Moskalenko v pauze během zápasu VP nakreslil na mapu symbol Z, který je spojován s ruskou invazí na Ukrajině a je užíván především jejími podporovateli.
Ivan "Pure" Moskalenko
Ivan "Pure" Moskalenko
Zdroj: Virtus.pro

Mančafty z východní Evropy bojují během DPC o místo na Majoru ve Švédsku, jednom z největších turnajů soutěžního kolotoče Dota 2. Mezi celky jsou také Outsiders hrající pod neutrálními barvami. Jejich domovskou organizací jsou ale ruští Virtus.pro, jejichž vlastník Vladimir Kiriyenko je od března na seznamu sankcí.

Organizátoři se ze strany Virtus.pro obávali podpory Putinova režimu. Jak se zdá, naprosto oprávněně. Ivan „Pure“ Moskalenko namaloval uprostřed zápasu Outsiders proti Mind Games na minimapu symbol Z. Pokusy spoluhráčů o záchranu situace byly neúspěšné, kauza se rychlostí blesku rozšířila celou esportovou scénou.

Již na začátku března bylo hráčům zakázáno hájit barvy organizace Virtus.pro, která je nepřímo spojená s ruskou vládou. Virtus.pro nebyli na rozdíl od týmů jako Gambit se sankcemi spokojeni a často kritizovali organizátory za jejich rozhodnutí. To se setkalo s vlnou nevole ze strany fanoušků.

CS:GO i Dota 2 divize Virtus.pro nastupovaly do turnajů pod jménem Outsiders s novým emblémem a speciálními dresy. Cíl byl jasný – smazat jakékoli spojení s VP.

Když se situace kolem Virtus.pro zdála být uklidněna, přišla rána. Hlavním viníkem je již zmiňovaný Moskalenko. Hráč se k incidentu vyjádřil. „Nechtěl jsem nikoho napadat, byla to nešťastná náhoda,“ řekl Rus. Jenže záznam ze zápasu jeho výrok vyvrátil. Purův záměr byl jasný.

Reakce Virtus.pro proto byla naprosto nekompromisní. Moskalenko byl z týmu vyloučen. S koncem celého týmu ale VP nesouhlasí. „Vážnost trestu je šokující,“ obořila se organizace na sociálních sítích.

Štítky: DotA 2, Virtus.pro
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).