Přejít k hlavnímu obsahu

Netradiční battle royale titul útočí. Vývojáři se netají ambicemi na esport

14. 10. 2022 | 11:44 Gaming
Světlo světa spatřil brzký přístup nové battle royale hry Super People. Svým gameplayem hodně připomíná PUBG: Battlegrounds, vážnost projektu potvrzuje přístup vývojářů k turnajům. Pojďme si hru i její potenciál převzít otěže PUBG představit.
Super People
Super People
Zdroj: Steam

Žánr battle royale stále žije, jeho přední tituly se těší oblibě. Ke světově úspěšným můžeme zařadit Fortnite, PUBG: Battlegrounds, Apex Legends, CoD: Warzone, ale svým způsobem i Fall Guys. Každá z těchto her skrývá své kouzla, čehož se rozhodla chytit novinka s názvem Super People, za kterou stojí Wonder Games.

Na první zdání převzala hra spoustu prvků od jiných her ze stejného žánru. Nový titul nabízí PvP soupeření na fiktivnním ostrově Orb. Nalezneme zde velkou podobnost v gameplayi PUBG: Battlegrounds, hráči se na mapu dostanou padákem, sbírají předměty, které se volně nacházejí v budovách. Bitva vždy probíhá tak dlouho, dokud nezůstane poslední přeživší hráč či tým. Hra nabízí pohled první i třetí osoby.

Něčím ale Super People musí být unikátní. Ve hře je k dispozici volba celé škály hrdinů, jejichž schopnosti jsou rozdělené na pasivní, kdy dostávají různé bonusy ve hře (např. rychlejší běh), speciální vylepšení náhodné zbraně dané kategorie (například sniper na SR/DMR), ke které se často vztahuje jeden z pasivních bonusů na zvýšení poškození, a také na ultimátní schopnost, která umí zvrátit nepříjemné situace.

Výběr hrdinů
Výběr hrdinů
Zdroj: Twitch - OfficialPaG3

Super People je ve F2P modelu s in-game transakcemi pro získání vysněných skinů či vylepšení zbraní, které jsou k dispozici v personal air dropu. Hra se od svých konkurentů poučila i tím, že spoluhráči mají na oživení pět minut. Oživení po delší době sice stojí 100 zlaťáků, ty však ve hře nasbíráte opravdu rychle.

Vtipným způsobem je vyřešena i modrá zóna, jež referuje na GoT hlášku „Winter is coming“. Mráz se kromě úbytku životů projeví i na texturách mapy. Bonusem je i prevence proti špatnému lootu – pokud se vám nepovede najít kvalitní vybavení, jednoduše si ho můžete z nalezených součástek vycraftit.

Hra se již od počátku snaží prorazit v esportu. Díky tomu ji zkoušejí například PUBG profíci, kteří už mají po sezóně. Vývojáři totiž mají lákavý plán, jehož se chystají držet. Super People znamená Super turnaje.

Super turnaj
Super turnaj
Zdroj: SUPER People

Rané turnaje se skládají z fází, kdy se všichni během časového limitu snaží nahrát co nejvíce bodů a na základě toho postupuje určitá část do další fáze. Ta probíhá formou BO1 zápasů, je tedy vyvíjen velký tlak na hráče a zároveň je formát záživný pro diváky. Dle umístění se postupuje dále až do finální lobby.

Tyto turnaje doposud probíhaly na denní bázi, každý den se hrálo o necelých 400 tisíc korun. Ideální době pro nalákaní hráčů svědčí i ohlášené denní Super turnaje až do konce října, které se konají v módech solo a duo. Pro evropský region je prize pool vytyčen na 25 000 amerických dolarů pro dua a 5 000 amerických dolarů pro sola, přičemž vítěz bere absolutní většinu (90 %). V betě tyto turnaje přilákaly 44 063 účastníků z celého světa, nejvíce hráčů zaznamenala Evropa s celkovým počtem 4 817 lidí během jediného dne.

Ambiciózní titul však s sebou nese i rizika, která mohou budoucnost hry ohrozit, a to především v esportu, hlavním lákadle hry. Prvním z nich je vybalancování jednotlivých postav, kdy v úvodní sérii těchto turnajů jsme ve finále mohli vidět především Teleportera (pick 17,10%), Seekera (16,8%) či Nucleara (16,43%), zatímco nejhorší tři mě měli nízký pick rate okolo či pod jedním procentem. Z toho je patrné, že převažují postavy, které disponují dodatečnými bonusy k pohybu či novými bojovými možnostmi.

Pickratio
Pickratio
Zdroj: GeeGee - Super People

Jak to u multiplayerových her bývá, největším zabijákem Super People může být hranost. Ve statistikách Steamu svítí maximum hráčů na hodnotě 45 297, což je několikrát méně, než má svůj denní průměr PUBG. Tento fakt ovlivní sledovanost budoucích eventů, navíc musíme brát v úvahu, že hodně hráčů hru hraje především kvůli možnosti přivydělání. Pokud by zde Super turnaje nebyly, kdo ví, jak by se hře dařilo.

Hra je na Steamu zdarma a vyzkoušet ji může každý. Je jen na vás, jestli právě tento přírůstek battle royale žánru je pro vás tím pravým. Pokud ale chcete okusit něco nového, určitě hru doporučujeme vyzkoušet.

Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!