Přejít k hlavnímu obsahu

Konec Blizzardu. Ze dne na den byly vypnuty všechny jejich tituly, miliony hráčů truchlí

27. 1. 2023 | 13:02 Gaming
Miliony hráčů v Číně čelí šílené situaci. Ze dne na den totiž byly vypnuty servery všech titulů od Blizzardu. Číňané se tak musí rozloučit s hrami jako Overwatch, Starcraft, Hearthstone, Diablo 3 nebo dokonce World of Warcraft. Na svůj účet se už nikdo z nich nepřihlásí.
Blizzard Entertainment
Blizzard Entertainment
Zdroj: Blizzard Entertainment

Servery oficiálně přešly do offline režimu, když v Číně odbyla poslední hodina 23. ledna. Jenže začátek příběhu započal ještě předtím, když Blizzard Entertainment slavil výročí partnerství s NetEase. Skrze čínskou společnost byla domluvena licence, ale společnou řeč po této době už tyto dvě strany nenalezly a spekulace, že Blizzard nebude moci poskytovat své služby v nejlidnatější zemi světa, se staly skutečností.

NetEase vydává hry Blizzardu v Číně již čtrnáct let. Partnerství se podle generálního ředitele Williama Dinga prý rozpadlo kvůli „podstatným rozdílům v klíčových podmínkách.“ Snaha o obnovení alespoň o šest měsíců přišla vniveč a hráči po celé Číně nemohou uvěřit tomu, co se děje. „Když jsem se probudil, stále jsem to nechtěl přijmout,“ řekl v úterý jeden uživatel na Weibo, čínské platformě podobné Twitteru. „Celou noc jsem brečel ve spánku, protože hra byla offline. Zdálo se mi, že brečím uprostřed třídy.“

Bez ohledu na to, kdo je skutečně na vině, je odstávka obrovský problém. Čínská hráčská základna je totiž obrovská. Tuto situaci nezachrání ani VPN, čínským hráčům sice umožní přístup ke hrám, ale stávající účty přesunout nemohou, protože jsou svázány s regionem, kde byly vytvořeny. Čína vlastní i unikátní edici World of Warcraft, což znamená, že veškeré peníze utracené za kosmetiku nebo DLC jsou v podstatě pryč.

Je to konečná, nebo jen dočasná odstávka?

Ač jsou to pro čínské hráče opravdu temné časy, naděje stále existuje. Blizzard již dříve uvedl, že hledá „nového partnera“, který by se staral o hry v Číně. Všechny tamní videohry musí mít podle zákona čínského vydavatele a zástupce čínské Blizzard pobočky prohlásil, že vypnutí je jen „dočasné nešťastné pozastavení“.

Stojí za to také připomenout, že tato situace není bezprecedentní. Před NetEase byl World of Warcraft v Číně zprostředkován společností The9. Přechod na NetEase proběhl za zvýšené kontroly hry ze strany čínských úřadů, což nakonec vedlo k četným změnám a prodlouženému uzavřenému beta testovacímu období, které hru na několik měsíců fakticky uzavřelo. O The9 navíc kolují spekulace, že jedná s Microsoftem o opětovném převzetí čínských vydavatelských práv Blizzardu. Pravděpodobně na základě očekávání, že Microsoft bude schopen dokončit plánovanou akvizici Activision Blizzard.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.