Přejít k hlavnímu obsahu

Blade před kvalifikací: Každý by to měl zkusit a užít si hru. Čím více hráčů, tím lépe

22. 4. 2023 | 09:21 Counter-Strike 2 Rozhovor
Roman „blade“ Pilný, jeden z největších tuzemských streamerů a známá tvář tuzemské CS:GO scéně, nebude chybět na první otevřené kvalifikaci Tipsport CS:GO Bratislava. Spolu se svými diváky si chystá cestu turnajem užít a v rozhovoru pro PLAYzone zve i méně zkušené hráče. „Když hraješ proti lepším hráčům, tak zjistíš svoje limity,“ říká zkušený matador.
Blade na MČR
Blade na MČR
Zdroj: PLAYzone

Vzpomínáš si na svou první otevřenou kvalifikaci, do které jsi nastoupil? Na kterou například vzpomínáš nejraději?

Na první kvaldu si určitě nepamatuju, to bylo na Unity Games, kdy PLAYzone ještě neexistovala. Šlo o nějaké kvalifikace v 1.6, což si vůbec nepamatuju. Co se týká kvalifikací v novodobé historii Global Offensive, tak si moc nepamatuju, už je to hodně dávno, kvalifikace ale hraju pořád, třeba se streamem, a mám to rád.

         Pamatuješ si na své první MČR a svou cestu turnajem?

        Moje první MČR bylo vs CS 1.6 ještě na Jezerce. Samozřejmě jsem tam byl mladý, nevěděl jsem, co a jak, byl jsem vyjukaný. Samozřejmě to byl úžasný zážitek. Co se týče CS:GO, to bylo myslím 2014 nebo 2015, a skončil jsem na třetím místě. Na první MČR CS:GO tak vzpomínám moc dobře a užil jsem si to. MČR je vždycky svátek CSka, hodně diváků, speciální akce a vždycky se jako hráč nebo součást talent týmů rád vracím. MČR zůstane v mé paměti navždy a teď z pozice diváka se budu těšit na další, ať si to společně užijeme.

         Jak jsi ještě jako nezkušený vnímal open kvalifikace? Šel sis někdy jen tak zahrát, nebo to byl vždy správný tryhard?

No, z doby, kdy jsem byl nezkušený, tak už si moc nepamatuji, jak to bylo. (směje se) Už je to nějaká doba zpátky, ale ty otevřené kvalifikace mám rád hlavně proto, že se zúčastní hodně neznámých týmů, které můžou překvapit. Open kvalifikace jsou takové nevyzpytatelné, a i v tom je ta krása. Člověk musí dávat pořád pozor, může se v kvalifikaci stát vždycky něco neočekávaného.

        Registruj se do první otevřené kvalifikace Tipsport CS:GO Bratislava!

Jak často momentálně hraješ podobné turnaje, když už nejsi aktivně v týmu?

Jelikož jsem už tak čtvrtým nebo pátým rokem full-time streamer, tak jsou pro mě kvailifkace spíše zábava pro diváky. Sledující mají rádi tento druh contentu, takže se snažím jim to dost často nabízet. Mě ty turnaje ostatně taky baví, ale už to hraju spíš s kamarády v partě, než nějaký tryhard. Tudíž to většinou končí nezdarem, ale vždy si kvalifikaci společně s diváky užijeme a máme to rádi.

Takže ani trochu tryhardu tam není?

Myslím si, že co se týče tryhardu a zábavy, tak je to nějaký mix. V kvalifikaci nebo skupině bývají na začátku vždycky týmy, který jsou těžší a lehčí, tak u těch lehčích se člověk dokáže zasmát, potrollit, ne samozřejmě protihráče, ale zasměješ se spolu se svými spoluhráči. Vždycky je sranda a pak přijdou ti těžší enemy. Tam zase už musí začít tryhard. Divák, co navštíví stream, si tak přijde vždycky na své.

Změnily se hodně tyto kvalifikace za poslední roky?

Jestli se změnily, tak maximálně co se týká počtů. Je teď méně kvalifikací, než když jsem hrával já. Je to logický, teď hráči můžou hrát FACEIT, ESEA a počet hráčů se rozprostře na platformách. Když jsem hrával já třeba CS 1.6, tak taková možnost nebyla a kvalifikace hrávalo třeba 400 týmů. Je škoda, že už to není takto v CS:GO a že hraje jen menší část a doufám, že se to nějak posune dopředu.

Často se hráči nezúčastní kvalifikací, protože se bojí výprasku. Souhlasíš s tím, že i podobné turnaje mohou být pro hráče ohromně přínosné, ať už hrají na výsledek, nebo jen pro zábavu?

Myslím si, že každý horší hráč by se výprasku bát neměl. Každý občas ten výprask dostane. Jak se říká, když nic nezkusíš, tak nic nezískáš. Důležité je se zúčastnit a zkusit si zahrát proti lepším hráčům. Když hraješ proti lepším hráčům, tak zjistíš svoje limity, zjistíš, co je dobře, co špatně. Může to každého hráče někam posunout.

Na co se nyní nejvíce spoléháš v kvalifikacích. Je to aim, strategie, zkušenosti…?

V kvalifikacích se nejvíce spoléhám tak nějak na všechno, ale když to řeknu blbě, tak se nejvíce v kvalifikacích soustředím na to, aby mi nespadl stream nebo sekl počítač (směje se). A to je pro mě číslo jedna, je to moje práce. Ty věci ve hře už mě nestresují tolik, jako kdysi. Dříve jsem věděl, že musíme postoupit z té kvalifikace, byl jsem nervózní, jestli to vyjde. Teď si to jdu prostě užít a ta etapa života, kdy jsem se CSkem stresoval minimálně z pozice nějakých cílů, už je za mnou.

Už víš, s jakým mančaftem nastoupíš do kvalifikace?

Co se týče sestavy, s kterou nastoupíme do této kvalifikace, tak zatím nevím přesně do detailu. Vždy jsem je hrával s kamarády, bývalými spoluhráči nebo tak, takže něco takového plánuji udělat. Hlavní cíl bude si to užít a každý lepší výsledek bude takový bonus.

Co bys vzkázal hráčům, kteří si třeba nejsou jistí, zda se mají přihlásit na kvalifikaci MČR? Čím bys je pozval?

Hráči, kteří váhají s registrací, tak by to určitě měli zkusit, podporují jeden z největších turnajů, který tady je. Čím více hráčů to bude hrát, tím lépe. Můžou potkat skvělá jména, s kterými by v životě nemohli pomyslet, že si zahrají. Zkusí si něco nového, navíc se hraje o krásné peníze a nikdy nevíte, jestli to náhodou nevyjde vám. Takže by si to měl určitě každý zkusit a užít si tu hru.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).