Přejít k hlavnímu obsahu

Ty prase. Dva profíci obdrželi trvalý zákaz za urážky transgender komentátora

28. 6. 2023 | 09:40 Overwatch Zajímavost
Parádní hráčské výkony na světovém poháru v Overwatchi zastínila kontroverze. Dva saúdskoarabští hráči, kteří vysílali zápasy své reprezentace, se totiž hrubě opírali do transgender komentátora oficiálního streamu. Oba si vysloužili trest na všechny budoucí akce.
Overwatch World Cup
Overwatch World Cup
Zdroj: Blizzard

Saúdská Arábie je po čtyřech hracích dnech jednou ze dvou zemí, které jsou v regionální kvalifikaci pro Evropu a Blízký východ zatím neporažené. Více než o výkonech se však mluví o streamerech jejích zápasů.

V sobotu 24. června si saúdskoarabská reprezentace poradila s polským výběrem 2:0. Na sociálních sítích ale po zápase hráč poraženého týmu umístil klip, ve kterém jsou slyšet urážky transgender komentátora. Z úst Majeda „Alivelol“ Alqudaibiho a Mohammeda „Legendary“ Saify padala slova jako „zvíře“ nebo „prase“.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Celá situace s útočným klipem se dostala až do kanceláří Activision Blizzard. Jelikož se vydavatelé snaží LGBT komunitu podporovat a přímo ve hře dokonce právě finišuje měsíc hrdosti, dal se očekávat zásah.

A ten skutečně přišel. Oba provinilí hráči, kteří zápasy Overwatch World Cupu „komentovali“, si vysloužili trvalý zákaz zapojení do všech budoucích programů OW esports. „Omlouváme se všem členům komunity, kteří byli poškozeni použitými výrazy,“ vyjádřil se oficiálně k situaci Activision Blizzard.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.