Přejít k hlavnímu obsahu

Významná postava esportu zemřela ve věku 40 let. Stála za řadou úspěšných sestav

23. 7. 2023 | 15:11 Counter-Strike 2
Svět esportu přišel o přední osobnost východoevropského esportu. Ve věku pouhých 40 let zemřel Anton „Sneg1“ Cherepennikov, obnovitel a dlouholetý majitel slavné organizace Virtus.pro. Příčinou úmrtí ruského podnikatele je podle aktuálních informací zástava srdce.
Anton „Sneg1“ Cherepennikov
Anton „Sneg1“ Cherepennikov
Zdroj: autor neznámý

V prvním desetiletí 21. století byl Virtus.pro „pouhým“ týmem ve hře Counter-Strike 1.6. Až s příchodem Antona Cherepennikova se vše v roce od roku 2011 začalo měnit. Po dvouleté neaktivitě tohoto brandu se bývalý profesionální Quake hráč, který se snažil prorazit i v Counter-Striku, rozhodl VP rozjet naplno.

Mimo hraní byl totiž úspěšným businessmanem a Alexei „LeX“ Kolesnikov, kapitán týmu během celé předchozí existence, jej přesvědčil, aby organizaci zafinancoval z vlastní kapsy. Po řadě východoevropských sestavy v roce 2014 poprvé vsadil na hráče odjinud. Polská CS:GO sestava se pod křídly VP stala ikonou.

„Nebýt Antona, neexistoval by žádný Virtus.plow. Byl to jediný člověk, který vložil důvěru v jakési polské hráče. Znal jsem ho jen jako skvělého člověka, ochotného naslouchat a nápomocného radami. Kdykoliv jste udělali nějakou hloupost, udělal si čas, aby vám vysvětlil, proč je to špatně,“ napsal dnes o Cherepennikovi Wiktor „TaZ“ Wojtas.

Ruský boss věřil také v Dotu 2, jeho sekce byly vysoce úspěšné i v této hře. V roce 2015 se však spojil s šéfem ukrajinské organizace NAVI a společně založili holding ESforce, který esport ve východní Evropě posunul na novou úroveň. Po třech letech ale holding prodali a Cherepennikov se věnoval zase jinému businessu.

Jak už to u ruských podnikatelů bývá, točí se kolem nich i spousta kontroverze. U bývalého majitele Virtus.pro to nebylo jiné. V těchto dnech je ale třeba dát všechny negativní aspekty stranou. Kdo jej v esportové komunitě znal, ten o něj mluví hlavně jako o vizionáři, který se nebál růstu. Čest jeho památce.

Štítky: Virtus.pro
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.