Přejít k hlavnímu obsahu

Cheatování je největším problémem CS2, hlásí ropz. Dokáže ho Valve zastavit?

4. 10. 2023 | 12:40 Counter-Strike 2 Zajímavost
Věčný problém nejenom Counter-Striku neodešel ani s nástupem jeho nové verze. Řeč je samozřejmě o cheatování, které narušuje herní integritu již do dávných dob legendárních verzí 1.5 či 1.6. Existuje však způsob, jak tento nešvar ze hry jednou a provždy zcela vymýtit?
Anticheat
Anticheat
Zdroj: Basically Homeless

Řešení pro úspěšný boj s podvodníky by bylo dle Robina „ropz“ Koola jednoduché, avšak ne každému může být pochuti. Hvězdný reprezentant FaZe Clanu s dávkou nadsázky uvedl, že on sám je ochotný předat Valve informace o jeho bydlení, bankovním účtu či dokonce autě. Naráží na anticheat, který by měl přístup až do samého jádro operačního systému, takzvaného kernelu. Přesně tak funguje Vanguard ve Valorantu.

Podobnou cestou se před pár měsíci rozhodla vydat i platforma FACEIT. Ta pro ověření účtu svých hráčů vyžaduje zaslat doklad totožnosti a hráčovu fotografii. Celý koncept je ovšem stále v rané fázi, a proto ještě nefunguje dokonale. Hráčů s ověřenými účty ale stále přibývá a i díky tomu je FACEIT čistějším prostředím.

Nelze však říct, že by Valve Anti-Cheat v tuto chvíli vůbec nefungoval. O jeho funkčnosti se před pár dny přesvědčil Fredrik „REZ“ Sterner z Ninjas in Pyjamas, když v jedné z jeho her řádil cheater. Zápas však trval jen pár minut, už po prvním kole VAC Live zakročil ukončením hry a banem pro podvodníky. Jde však o boj s větrnými mlýny, ačkoliv strojové učení VACnetu na základě sbírání dat je každým dnem silnější.

Zdali však Valve v tomto ohledu přitvrdí, je momentálně ve hvězdách. Po lepším anticheatu volají hráči již roky a nikdy se žádného radikálnějšího přístupu doposud nedočkali. Vývojáři mají navíc plné ruce práce se samotnou hratelností nového Counter-Striku, a tak hráčům nezbývá nic jiného, než doufat.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.