Přejít k hlavnímu obsahu

30 cheaterů v Major kvalifikaci. Situace se vymyká kontrole, řekli tvůrci anticheatu

12. 1. 2024 | 14:06 Counter-Strike 2 Zajímavost
Za první dvě evropské kvalifikace došlo k několika kauzám spojených s cheatingem. Na povrch zatím ale vyplavaly jen ty s manuálně udělenými tresty. Nyní však své vyjádření vydali tvůrci specializovaného anti-cheatu, který byl zatím spíše pro smích. Namísto snahy o zlepšení a žádosti o feedback se komunita ale dočkala jen zhodnocení, že se podvádení vymklo kontrole.
Counter-Strike 2
Counter-Strike 2
Zdroj: Valve / Akros Anti-cheat

Pořadatelé prvního CS2 Majoru si pro své kvalifikace zvolili portál Challengermode. Ten sice po technické stránce příliš nezvládl start prvního turnaje, ale jeho administrátoři se snaží veškeré procesy pilovat a u druhého turnaje už vše šlo jako po másle. Zvládnout skoro tisícovku týmů najednou není lehký úkol.

O poznání neliběji ale komunita nesla výběr anti-cheatu, který celý kvalifikační proces provádí. Jedná se o Akros, s nímž podle reakcí nemá skoro žádný hráč z minulosti pozitivní zkušenosti. Právě i proto byla volba Challengermode kritizována, protože FACEIT by se svým anti-cheat byl mnohem jistější volbou.

Jak se ale říká, zajíci se počítají až po honu. V tomhle případě je ale můžeme spočítat už v polovině evropských bojů. Akros totiž vydal vyjádření, že od začátku kvalifikací anti-cheat permantně zabanoval přes 30 cheaterů. Valná většina z nich přitom využívala podvody na bázi kernelu nebo přímo v hardware.

Každé evropské kvalifikace se zúčastnilo 4 až 5 tisíc hráčů, podvodníci tedy tvoří necelé procento účastníků. Akros si však ve svém vzkazu neodpustili šokující prohlášení: „Jestli nás tento event něco naučil, tak že se cheating v CS2 zcela vymkl kontrole.“ Něco takového přímo z úst tvůrců anti-cheatů nezní příliš povzbudivě.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.