Přejít k hlavnímu obsahu

Counter-Strike podněcuje sexismus? Ženské postavy mají být zdarma, tvrdí hráčky

29. 2. 2024 | 10:00 Counter-Strike 2 Gaming
Profesionální hráčky z organizace Astralis zveřejnily na sociálních sítích jasný vzkaz. Po vývojářích Counter-Strike 2 chtějí, aby ženské agentky nebyly dostupné pouze po zakoupení speciálních herních skinů, ale automaticky, jako je tomu u základních mužských postav.
Ženská agentka
Ženská agentka
Zdroj: Valve

Osvoboďte ženské agentky! Tak zní motto prohlášení, které na sociální síti X zveřejnila Josefine Jensen z profesionálního ženského týmu Astralis. „Zatímco agentky si musíte koupit, mužské postavy jsou součástí základní hry. Je to nespravedlivé, cítíme se jako nezvaný host na party,“ vysvětlují hráčky svůj pohled na věc. Podle jejich slov tato skutečnost svým způsobem podporuje sexismus, se kterým se hráčky ve hře setkávají.

Otevřený dopis za odpoledne obletěl svět. Reakce jsou různorodé, spousta z nich je až ofenzivních. Většinu komunity ale hlavně překvapuje, že je něco takového vůbec nutné řešit. „Je tohle důležitější než vyladění hry nebo uspořádání více ženských turnajů?“ zmínila Victoria „tory“ Kazieva z nejlepšího ženského týmu Pigeons. Samotnou možnost agentek zdarma přitom kritizuje málokdo, jde spíše o formu psané žádosti.

Sexismus je každopádně horkým tématem multiplayerových her. V reakci na otevřený dopis hráčky hovoří o svých zkušenostech, které jsou negativní především při hraní s náhodnými spoluhráči. Agentky by podle nich ale problému nepomohly. „Jako někdo, kdo se setkává se sexismem v CSku každý jeden den, mě tohle v životě nenapadlo a absolutně pochybuju, že by to něco změnilo,“ napsala přední česká hráčka Justýna „Týnka“ Ducká.

Dalším argumentem je přilákání více žen ke Counter-Striku. „Důvodem, proč nehraje více holek, je sexismus a toxicita. Ženské agentky to nespraví,“ zareagovala turnajová rozhodčí Janka „JanicKa“ Vorčáková. V jiných FPS titulech jako Overwatch nebo VALORANT přitom ženské postavy táhnou, v League of Legends je pak většina support šampionů ženského pohlaví. Nic jako odlišné kategorie postav ale v Counter-Striku neexistuje.