Přejít k hlavnímu obsahu

Korejci ovládli Dallas

5. 11. 2012 | 11:40 StarCraft 2
O uplynulém víkendu se do devátého největšího města Spojených států amerických sjela světová špička hráčů druhého dílu StarCraftu, aby se utkala o peněžité ceny ve výši v přepočtu půl druhého milionu korun. Kvůli kolizi se světovým finále ESWC, kde naši malou zemičku zastupovala trojice reprezentantů, nedorazila některá jména, která by se jinak mezi dvaatřiceti hráči v základních skupinách objevila. Hlavní hvězdy si však cestu do Dallasu našly, a tak jsme od pátku až do neděle mohli sledovat napínavé hry s často těžko uvěřitelným koncem.
Výchozí obrázek

O uplynulém víkendu se do devátého největšího města Spojených států amerických sjela světová špička hráčů druhého dílu StarCraftu, aby se utkala o peněžité ceny ve výši v přepočtu půl druhého milionu korun. Kvůli kolizi se světovým finále ESWC, kde naši malou zemičku zastupovala trojice reprezentantů, nedorazila některá jména, která by se jinak mezi dvaatřiceti hráči v základních skupinách objevila. Hlavní hvězdy si však cestu do Dallasu našly, a tak jsme od pátku až do neděle mohli sledovat napínavé hry s často těžko uvěřitelným koncem.

MLG FallPodzimní šampionát se odehrával podle zavedeného scénáře soutěží Major League Gaming - ke čtyřiadvaceti hráčům nasazeným přímo do skupin podle výsledků v předchozích turnajích nebo úspěšných kvalifikacích na tuto akci přibyla osmička nejlepších z otevřené kvalifikace přímo na místě. Dalších osm borců mělo možnost zapojit se do prvního kola play-off po boku těch nejhorších hráčů základních skupin. I tak se přes kvalifikaci neprodrala taková jména jako {#Velká británie} DeMusliM, {#Korejská republika} JYP, {#Spojené státy americké} Sheth nebo {#Korejská republika} GanZi a takový {#Kanada} HuK nebo {#Korejská republika} MC se jí prokousali s hodně odřenýma ušima.

V základních skupinách diváci tleskali výhře {#Švédsko} NaNiwy nad legendou prvního dílu StarCraftu {#Korejská republika} Flashem, který mu však porážku v následném zápase vrátil a postoupil z prvního místa. Pěkně se dívalo i na vítězství {#Kanada} Scarlett nad {#Korejská republika} Bomberem, ten se z toho však rychle oklepal a také on svou skupinu vyhrál. Výše zmíněné přímé postupující mezi nejlepších šest doplnila dvojice Zergů {#Korejská republika} Leenock a {#Korejská republika} Life. Tato jména si dobře zapamatujte, ještě o nich bude řeč...

Nemilosrdný pavouk, který byl ve své rané fázi bez možnosti opravy, nabídl v konkurenci evropské a americké smetánky doplněné korejskými progamery hned od začátku řadu zajímavých duelů. Své kufry jako první balila mimo jiné trojice {#Nizozemsko} Grubby, {#Nizozemsko} Ret a {#Švédsko} ThorZaIN, o kolo dále se k nim přidal i {#Korejská republika} MC s {#Spojené státy americké} Idrou. Již zmíněná {#Kanada} Scarlett si dokázala ve třech hrách ještě poradit s {#Korejská republika} Herem, pak už ale nestačila na {#Korejská republika} Daisyho, jenž v dalším kole vyřadil dalšího nekorejce {#Austrálie} mOOnGLaDa. Těsně pod příčkami oceněnými peněžitou odměnou zůstal také {#Dánsko} BabyKnight a {#Spojené státy americké} Suppy - oba se však v turnaji předvedli ve velmi dobrém světle.

NaNiwa na MLG Dallas
NaNiwa, nejvýše umístěný nekorejský hráč MLG Dallas (foto: teamliquid.net)

Mezi nejlepší šestnáctkou MLG Dallas se tak po boku patnácti Korejců objevil pouze {#Švédsko} NaNiwa. Přes dobře rozehrané hry proti {#Korejská republika} Rainovi nedokázal ukočírovat svou touhu po vítězství, napo přehnané agresivitě prohrál 0:2 a odnesl si v přepočtu necelých 30.000 Kč. Na rozdíl od předchozích turnajů se mezi nejlepší čtyřkou nejobjevil ani jeden Protoss. Výše zmíněný bývalý progamer ve hře StarCraft: Brood War si ještě dokázal poradit se svým krajanem {#Korejská republika} TaeJou, další Terran {#Korejská republika} Bomber však už byl nad jeho síly. A tak jsme bylï v semifinále svědky dvou duelů ZvT.

První z nich přinesl i přes poměrně jednoznačný výsledek (se započtením her z předchozí fáze turnaje) napínavé hry, kde rozhodovaly sebemenší chybičky. Nakonec se však z postupu do finále radoval teprve sedmnáctiletý {#Korejská republika} Leenock. Druhý souboj mezi {#Korejská republika} Lifem a legendárním {#Korejská republika} Flashem měl ještě pikantnější nádech. Terranský hráč dokázal jako jediný v celém turnaji svého soupeře porazit, i když se to ani v jedné z her nezdálo dlouho možné. Zástupce rasy Zergů si však před zápasem vše hezky srovnal v hlavě, na čtyřech po sobě jdoucích mapách nedal svému protivníkovi šanci a stal se druhým finalistou.

Finále v podání dvou zergských hráčů mohla být na našince sledujícího přímý přenos ve dvě hodiny ráno trošku silná... vlastně slabá kává a když se navíc utkání protáhlo až do sedmé hry, oči nejednoho fanouška i přes napínavé momenty svůj boj předčasně vzdaly. Vítěz posledního MLG {#Korejská republika} Leenock dokázal neuvěřitelným způsobem skvělým multitaskingem s APM dosahujícím v některých momentech snad i čtyřčíselných hodnot otočit čvrtý duel na mapě Entombed Valley a za stavu 3:1 už už sahal po vítězství. {#Korejská republika} Life, který letos oslavil teprve patnácté narozeniny, však prokázal, že se před pár týdny nestal šampionem čtvrté letošní sezóny GSL jen tak náhodou a třemi po sobě jdoucími výhrami zpečetil své vítězství na druhém velkém turnaji v řadě.

Life vítězí na MLG Dallas
Patnáctiletý Life - šampion 2012 GSL IV a MLG Dallas (foto: teamliquid.net)

Konečné pořadí MLG Dallas 2012

  1. Zerg{#Korejská republika} Life - $25.000 
  2. Zerg{#Korejská republika} Leenock - $15.000
  3. Terran{#Korejská republika} Bomber - $7.250
    Terran{#Korejská republika} Flash - $7.250

Záznam her na červeném streamu
Záznam her na modrém streamu