Přejít k hlavnímu obsahu

Novinky ze světa Ultrabooků

9. 11. 2012 | 21:25 Všechny hry
PRAHA, 9. listopadu 2012 – Dnes je tomu přesně rok, co společnost Intel pod názvem UltrabookTM představila zcela nový koncept mobilního počítače. Ačkoli lze zařízení UltrabookTM v prvním roce jeho existence stále ještě považovat za nový formát, inovace probíhají velmi rychle – příkladem jsou čerstvě uvedené konvertibilní modely, které radikálně změnily tradiční sklápěcí konstrukci počítačů.
Výchozí obrázek

PRAHA, 9. listopadu 2012 – Dnes je tomu přesně rok, co společnost Intel pod názvem UltrabookTM představila zcela nový koncept mobilního počítače. Ačkoli lze zařízení UltrabookTM v prvním roce jeho existence stále ještě považovat za nový formát, inovace probíhají velmi rychle – příkladem jsou čerstvě uvedené konvertibilní modely, které radikálně změnily tradiční sklápěcí konstrukci počítačů.

Nejzásadnější inovaci ovšem představuje dotykové rozhraní, které podstatně rozšířilo tradiční ovládací prvky počítače – klávesnici a myš. Novému dotykovému ovládání bezprostředně vycházejí vstříc i výrobci, kteří v kategorii UltrabookTM během posledních dvou měsíců roku 2012 uvádějí na trh více než 40 nových zařízení vybavených dotykovým displejem.


První vlna mobilních zařízení – minimálně dvanáct dotykových ultrabooků a osm tabletů s procesory Intel Core třetí generace – právě přichází i na český trh, a to prostřednictvím firem Acer*, Asus*, Dell*, Fujitsu*, HP*, Lenovo*, Samsung*, Sony* a Toshiba*. Obchodníci očekávají, že dotykové ultrabooky budou představovat jedno z nejžádanějších vánočních zboží. Je to díky tomu, že se v kategorii UltrabookTM dokonale odráží současná poptávka veřejnosti po zařízení, které v sobě spojuje to nejlepší ze dvou produktů – výkonných ultrabooků a dotykových tabletů. Právě dotykové ovládání v současnosti představuje jednoznačně nejpreferovanější formu interakce uživatelů s elektronickými zařízeními. 

Ovládání dotykem je jenom začátek, hlas a gesta následují

Po přechodu k dotykovému ovládání přes displej se tradiční metody ovládání již v příštím roce rozšíří o podporu gest a hlasu. Inovace souvisí s uvedením čtvrté generace procesorů Intel Core, postavené na 22nm výrobní technologii. Nové procesory s mikroarchitekturou Haswell významně zvýší laťku v oblasti HD grafiky, rychlejšího šifrování, lepšího zabezpečení a úspornějšího provozu. Nová mikroarchitektura Haswell umožní vyrábět nejen ještě tenčí a lehčí ultrabooky i další konvertibilní zařízení s vyšším výkonem a delší výdrží baterie, ale také uživatelům zpřístupní takzvaný percepční computing. Díky jejím funkcím bude počítač schopen reagovat na projevy uživatele.

Percepční výpočetní technika stojí na využití dotykových obrazovek, senzorů a kamer, jež jsou implementovány do mobilních zařízení. Ultrabooky budou vybaveny více způsoby pro interakci s počítačem. Prvních úspěchů již bylo dosaženo například v oblasti rozpoznání hlasu, Jde o systém s programem Nuance Dragon Assistant* Beta. Společnost Dell plánuje uvést Dragon Assistant* Beta na trh v prvním čtvrtletí příštího roku, a to v ultrabooku Dell* XPS13 Ultrabook. Jak ukázala prezentace Davida „Dadiho“ Perlmuttera, produktového ředitele společnosti Intel, na Intel Developer Foru v San Francisku, hlasovým ovládáním od společnosti Nuance bude možné například vyhledávat na internetu, pouštět si hudbu či sdílet linky na sociálních sítích.

 

Intel rovněž rozvinul spolupráci se společnostmi Creative* a SoftKinetic* s cílem významně zdokonalit ovládání prostřednictvím pohybů. Umožní to radikálně zmenšené 3D kamery integrované do počítače a napájené z USB, které jsou nesrovnatelně energeticky úspornější a levnější než dřívější generace těchto zařízení. Díky platformě společnosti SoftKinetic* bude možné ovládat počítač pohyby deseti prstů ruky, aniž by se počítače dotkly.

 

K čemu bude možné nejpřirozenější možné způsoby ovládání hlasem a pohybem využít? Přepis řeči dosáhne stoprocentní spolehlivosti tím, že se zkombinuje rozpoznávání hlasu a odečítání rtů. Kuchař s rukama od mouky bude moci obracet stránky receptů pouhým mávnutím ruky, stejně jako prezentující slidy v prezentaci. Intonace hlasu prozradí únavu či rozladění a doma člověka, který není fit, přivítá přívětivá hudba a osvětlení. Panika v hlase při řízení auta aktivuje dotaz počítače, zda nemá vytočit číslo tísňového volání. Domácí senzory rozpoznají, že počítač užívá neoprávněná osoba, a odešlou majiteli její fotografii. Všechny tyto vymoženosti nejsou pouhou fikcí, nýbrž otázkou velice blízké budoucnosti.

Žádný z nových intuitivních a přirozených způsobů ovládání nebude znamenat soumrak těch stávajících: společně s myší a klávesnicí vytvoří multimodální rozhraní, v němž se ten nejvhodnější způsob interakce vybere na základě kontextu a historie uživatele.

Intel na svém fóru pro vývojáře rovněž prezentoval metodu ověřování, jež zvýší bezpečnost plateb platebními kartami, které stačí přiblížit k ultrabooku se zabudovanou technologií NFC (near-field-communication). Výrobce čipů se v projektu spojil se společností MasterCard* s cílem umožnit snadnější on-line nakupování na ultraboocích vybavených NFC PayPass. Díky nové metodě autentifikace na úrovni přístroje bude možné eliminovat zadávání přístupových údajů.

Možnosti percepčního computingu a nového nástroje pro vývojáře představuje Craig Hurst z Intelu na videu

 

O společnosti Intel

Společnost Intel je světovým lídrem v počítačové inovaci. Společnost navrhuje a buduje klíčové technologie, které slouží jako základ pro výpočetní zařízení ve světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.