Přejít k hlavnímu obsahu

Starcraft 2 se vrací do ČR

25. 5. 2018 | 15:28 StarCraft 2
Začneme pesimisticky. Za poslední dobu jsme si v naší pidi zemičce ve středu Evropy neužili velké množství kvalitních Starcraft 2 akcí. Letos se, s čestnou výjimkou podařeného OvaChamp v Ostravě, konalo jen pár malých online turnajů. Možná však svítá na lepší časy...
Výchozí obrázek

Začneme pesimisticky. Za poslední dobu jsme si v naší pidi zemičce ve středu Evropy neužili velké množství kvalitních Starcraft 2 akcí. Letos se, s čestnou výjimkou podařeného OvaChamp v Ostravě, konalo jen pár malých online turnajů. Možná však svítá na lepší časy...

Když jsem začátkem roku začínal se streamem, určitě jsme nechtěl pouze streamovat mé ubohé pokusy na útok na Master nebo vytvářet záznam toho, jak mrznou pracanti v jinak výborném FrostPunku. Věděl jsme, že dřív nebo později se dostane na nějaký Starcraftí turnaj nebo event. Čas nadešel a je tu odhalení dvou opravdu velkých.

Nest Story Cup

První turnaj, který je zatím jednoorázovou záležitostí, se bude konat offline a navazuje na úspěšné vzpomínkové klání čtyř starých mistrů. Hned po skončení jsme ve složení Headhunter, Jump a má maličkost začali plánovat "co dál". Výsledkem našeho kolektivního snažení je první Nest Story Cup. Jak název napovídá, půjde především a maximálně o chill akci inspirovanou Home Story Cupem, která primárně přinese zábavu jak pro diváky, tak pro účastníky. Lineup hráčů je již z 90 % potvrzen a nenajdete v něm například nikoho z TOP4 hráčů již zmíňeného ostravského turnaje. Tento víkendový turnaj vznikl s cílem bavit se a dovádět u Starcraftu a vzhledem k tomu, že pokračuje v tradici již proběhlého vzpomínkového turnaje, nebude se hrát jen poslední patch verze Starcraftu, ale vrátíme se opět v čase i k Wings Of Liberty a Hearth of the Swarm. Tomu také dpovídá osazenstvo, které se všeho bude účastnit. Na odhalení seznamů hráčů, casterů i celého systému turnaje včetně hramonogramu se můžete těšit v následujících týdnech. Myslím, že uznáte, že vše je navrženo tak, aby došlo k maximalizaci zábavy. Zatím pouze jeden důležitý termín: vyhraďte si v diářích čas od pátku 10. 8. do neděle 12. 8. 


Česká Starcraft Liga 4

Druhá novinka je dlouhodobějšího charakteru. Je mi velkou ctí a mám nesmírnou radost z oznámení, že se na naši scénu vrací jeden z nejlepších turnajů, který zde kdy ve hře Stracrft 2 byl. Vrací se Česká Starcraft Liga aneb ČSL! V dobách největší Starcraftí slávy, jsme se spolukomentátorem Murdocem, zvládli uspořádat tři naprosto epické turnaje v rámci série ČSL. Nyní se můžete těšit na čtvrtý z ních. 

Stejně jako u dnes odhaleného NestStory Cupu, i o ČSL se dozvíte více informací v nadcházejících týdnech, včetně plánovaného startu ligy. Prozradím jen několik zásadních věcí: tentorkát očekávám, že turnaj zaujme především české top hráče a bude se bojovat opravdu na ostří nože. Vybraní hráči získají seedy přímo do turnaje, ale v systému je připraven také kvalifikační turnaj a mimo jiné i invitation na základě hlasování diváků. Nyní ale k tomu nejdůležitějšímu.

Nalijme si čisté whiskey. Starcraft 2 dnes nemá v české republice takové zázemí, aby přilákal velké partnery, kteří by turnaj podpořili. Turnaj bez prizepoolu však není pořádným turnajem a v ČSL jsme vždy rozdávali odměnu finanční. Ne základní desky, ne grafické karty, žádnou potravu pro Aukro nebo eBay. Vždy jen tvrdý cash! A tento trend chci zachovat i nadále. Proto je čas obrátit se na komunitu a povolat do boje všechny fanoušky SC2! 

ČSL 4 bude turnajem, který budeme vytvářet a sledovat společně. A i hráče následně společně odměníme za jejich výkonny. ČSL 4 bude založený na crowdfundingu. Veškeré finanční zdroje, které přitečou od tohoto okamžiku až do začátku samotného klání přes jakýkoli způsob zmíněný na oficiálním twitch kanále obou turnajů, (tedy donate a sub) budou použity na financování prizepoolu. Snad jen v případě, že by se nastřádalo opravdu velké množství peněz a zájem vás, diváků a komunity, by byl obrovský, část příjmů se přesune do prizepoolu na další sezónu... protože přesně to bude naším cílem, rozjet stabilní Starcraft ligu v ČR s několika velkými turnaji ročně. Kdo ví, třeba se dočkáme i offline finále. Pokud tedy chcete českou SC2 scénu podpořit, mrkněte na oficiální Tučňákův stream a sledujte odkazy zmíněné v popisu:

Sledujte živé video od uživatele ProfessionalPenguin na adrese www.twitch.tv

Čeká nás dlouhá cesta, ale je opravdu možné, že Starcraftu v ČR svítá na lepší časy! En taro Tassadar! En taro Zeratul!