Přejít k hlavnímu obsahu

Rok 2011, část třetí: ESC na vrcholu

31. 12. 2011 | 16:11 Counter Strike 1.6
Třetí a poslední část shrnutí roku 2011 je tu pro vás až na úplný konec roku. Než se půjdete společensky unavit k letošnímu Silvestru, máte možnost si přečíst, jak dopadl zbytek roku a také konečný výsledek boje mezi dvěma hlavními favority na tým roku, polské ESC a švédské SK Gaming.
Výchozí obrázek

Třetí a poslední část shrnutí roku 2011 je tu pro vás až na úplný konec roku. Než se půjdete společensky unavit k letošnímu Silvestru, máte možnost si přečíst, jak dopadl zbytek roku a také konečný výsledek boje mezi dvěma hlavními favority na tým roku, polské ESC a švédské SK Gaming.

... e-Stars Seoul

Dalším turnajem, který se jako vždy hraje Double Elimination na BO1, byl eStars Seoul. Fnatic stále naráželi na SK velmi brzo a opět prohráli ve druhém kole WB 16:10. FX turnajem procházeli velmi snadno od začátku až do konce. Cestou si poradili s TyLoo 16:8, Natus Vincere taktéž 16:8 a ve finále WB 16:9 proti SK, což byl první zápas, který SK prohráli, po šňůře více než 30 zápasů.

Ve finále LB si SK poradili s Natus Vincere a Grand Finále proběhlo velmi těsně. SK první mapu de_tuscan vyhráli 16:9 a na de_inferno dokázali FX vyhrát v prodloužení převážně díky bezchybné hře Filipa 'Neo' Kubskiho. ...

Malá významná plus

ASUS Summer, ICSC9

ASUS Summer neměl mezi účastníky moc top týmů. Počítalo se, že se tehdejší Frag eXecutors potkají ve finále s Natus Vincere. Druhé zmíněné ale opět překvapili jejich krajané z DTS, kteří šampiony loňského roku porazili 2:0 na mapy. Finále už tak překvapivé nebylo, FX si pohlídali první místo 16:3 a 16:10.

V ICSC9 tomu bylo velmi podobně. I přesto, že se turnaje účastnily týmy jako eSahara, Anexis, ESC nebo Lions, ve finále se opět střetli FX s DTS. Ukrajinci si nenechali líbit prohru z minulého turnaje a přestože museli vyhrát dvakrát BO3, neměli problém si na obou z nich vyhrát 2:0, přičemž se dvakrát hrál de_dust2, kde poprvé DTS vyhráli 16:1 a podruhé 16:7.

Nabitý kalendář v říjnu

Jakmile na scénu nastoupili noví WinFakt, hned potvrdili svoji pozici na několika turnajích. Prvním z nich byl IEM6 Global Challenge Guangzhou. Bohužel se jim nepovedlo vyhrát svoji skupinu s mousesports, a to pro ně znamenalo bojovat o svůj slot ve finále proti fnatic. Nepovedlo se jim vyhrát, o třetí místo tak hráli s eFuture, které přímo přejeli 16:3 a 16:1. Ve finále měli fnatic s novou posilou Michaelem 'Friis' Jørgensenem první zkoušku v podobě mousesports. Tu fnatic překonali s výsledkem 2:1 na mapy a tím si přidali do své sbírky první zlatou trofej ve druhé polovině roku.


WinFakt měli v říjnu velmi nabitý kalendář, mezi turnaji měli na trénink maximálně pár dní (foto: HLTV.org)

Samsung Euro Championship

Jediný mezinárodní turnaj, kterého se účastnila i naše eSuba, který také funguje jako evropské finále World Cyber Games, byl pro SK Gaming velmi neplodný. Ve skupinách je překvapila francouzská eSahara, a proto se hned v prvním kole potkali s Natus Vincere. Ti je porazili celkem těsně jako vždy hlavně díky skvělým střelám Yegora 'markeloff' Markelova. Jak jistě víte, WinFakt měli v prvním kole eSubu, té se ale moc nedařilo a proti daleko zkušenějším WinFakt měli jen malou šanci.

Fear Factory vzali svoji roli do rukou. V prvním kole totiž rozbili eSaharu 16:1 a 16:9, což znamenalo, že se hned poté setkají s týmem, který je celé roky porážel na domácí scéně. Nejinak tomu bylo i tentokrát, FX si se svými krajany poradili 16:3 a 16:8.

Foto: HLTV.org

Ve druhém semifinále se potkali WinFakt s Natus Vincere. Zápas byl až překvapivě velmi těsný. de_tuscan, který mají WinFakt velmi silný, také vyhráli 16:13 a na de_train a de_inferno už Na´Vi opravdu zabrali a vyhráli dvakrát 16:11. Tím se dostali do finále proti FX. U nich se ukázala obrovská výhoda na domácí půdě a tu také naplno využili a vyhráli 2:0.

IEM6 Global Challenge New York

V New Yorku, stejně jako ve většině Global Challenge, nebylo moc top týmů. SK a mTw byli mezi favority celého turnaje. Druzí jmenovaní se ale moc nepředvedli, protože ve skupinových zápasech museli využít podpory hlavního redaktora HLTV.org Marca 'Nix0n' Winthera Christensena, Oliver 'minet' Minet totiž těsně před turnajem onemocněl a neměl možnost do USA odletět. Bohužel zremizovali s UMX a měli horší výsledky s ostatními, takže postupovali z druhého místa a tak narazili v semifinále na SK Gaming.

Na playoff dalšího dne si již mTw přivedli plnohodnotného náhradníka v podobě Christiana 'turkizh' Bindsleva. Ten týmu moc nepomohl proti Švédům na de_forge, který Dánové prohráli 16:2. De_nuke ale již vypadal úplně jinak, bezchybná obranná hra na rampě právě náhradníka mTw napomohla k výsledku 16:14, čímž se zápas přesunul na třetí mapu, de_train. Tam se ukázaly kvality Marcuse 'Delpan' Larssona a Christophera 'GeT_RiGhT' Alesunda a tak se SK přesunuli do finále proti WinFakt, ti si ve své půlce pavouka poradili s UMX.us. Ve finále ale už moc neudělali, SK bez problému přidali další kousek do svého seznamu zlatých medailí.

Electronic Sports World Cup

Organizátoři ESWC původně po týmech požadovali vstupné, po bojkotu hlavních multigaming organizací ale svoje požadavky zrušily, a tak se i tento rok složila téměř kompletní špička. Chyběli pouze mTw, spekulovalo se, že IEM6 GC New York byl jejich posledním turnajem. Ve výsledku skupin byl snad jediný šok v podobě fnatic na třetím místě za dvěma německými týmy Alternate a mousesports. S Alternate totiž prohráli 16:8 na mapě de_nuke, čímž se pouze potvrzovala jejich slabina v podobně BO1 zápasů. Alternate ale překvapili i nadále, když vyhráli de_inferno proti AGAiN. Na třetí mapě ale Poláci ukázali, kdo je tím lepším týmem. Z této mapy bylo natočeno i následující video, které ukazuje "trolling" dovednosti Wiktora 'TaZ' Wojtase.

WinFakt se v prvním kole znovu potkali s SK a znovu prohráli s velkým rozdílem. O tom se nám kapitán týmu Tomi 'lurppis' Kovanen vyjádřil v exkluzivním interview (čtěte: lurppis: eSuba hraje slušně). Semifinálové zápasy představovaly Natus Vincere vs. AGAiN a mouz vs. SK. První jmenovaní si zahráli na mapách de_train a de_tuscan. Obě vyhráli Ukrajinci 16:12, a tím pouze dokazovali, jak moc si chtějí zopakovat své vítězství z loňska. Švédové ale s němci měli větší problémy. Nakonec je ale porazili na třetí mapě, finále tak bylo mezi SK a Na´Vi.

Ve finále se opět ukázalo, že Patrik 'f0rest' Lindberg je stále ve formě, protože v prodloužení na de_inferno předvedl hned několik důležitých akcí. de_dust2 už tak vyrovnaný nebyl, SK potvrdili svoji dominanci výsledkem 16:3.

Zápas o třetí místo vyhráli mousesports proti AGAiN 2:1 na mapy.

DreamHack Winter - Fnatic vystrkují růžky

Friis
Foto: HLTV.org

Skupiny DHW představovaly jedno hlavní překvapení. Fnatic s jejich nejnovějším AWP hráčem Friisem si s Natus Vincere zahráli tuscan, kde výše jmenovaný ukázal Ukrajincům, zač je toho loket a kromě 1v3 situace stabilně předváděl neskutečné střely se svou zelenou zbraní. Mapa skončila 16:10 ve prospěch Švédů a ti si tak zaručili jednodušší bracket v podobě Anexis a mousesports.

V prvním kole playoff se zopakovalo Samsung Euro Championship pro SK Gaming. Znovu smolně narazili na Na´Vi, proti kterým si vybrali velmi nevhodné mapy proti AWP Yegora 'markeloff' Markelova, de_train a de_dust2. Ale i přesto, že dust2 byl velmi jasný ve prospěch Natus Vincere, de_train už tak jistý nebyl, hrály se dokonce 2 prodloužení. Druhé z nich vyhráli právě Ukrajinci s notnou dávkou štěstí, kdy v posledním kole zapadla bomba a v 1v1 Johana 'face' Klassona proti Danylovi 'Zeus' Teslenkovi se druhý jmenovaný pouze schoval a tím vyhrál mapu i celý zápas pro svůj tým.

POPISEK OBRAZKU
Foto: HLTV.org

Mezitím, co jeden švédský tým vypadl, dalším dvěma se vedlo více než dobře. Lions v prvním kole porazili AGAiN 2:1 a ve druhém taktéž 2:1 proti Natus Vincere. Tím se katapultovali na favority turnaje, protože fnatic v celém turnaji museli porazit z top týmů pouze Na´Vi na BO1 a poté se potkali s Anexis a poté s jednoduššími mousesports. Ve finále to ale byli fnatic, kdo potvrdil svoji pozici lepšího švédského týmu a tím vyhrál kapitán fnatic, Patrik 'cArn' Sättermon, svůj první DreamHack.

World Cyber Games - rozhodující faktor

V celoročním boji mezi o nejlepší tým světa roku 2011 do nejlepší dvojky vykrystalizovali SK Gaming a ESC (dříve AGAiN nebo Frag eXecutors). Posledním turnajem, který měl rozhodnout o tom, kdo bude ten nejlepší, bylo právě World Cyber Games. Na tom snad poprvé v historii nebyla celá špička, z top5 týmů se účastnili pouze SK a ESC. Mezi druhořadými týmy byli Moscow Five, Mandic, DTS, project_kr nebo eSahara.

Celý turnaj probíhal prakticky podle představ. Téměř všichni favorité vyhráli svoji skupinu a až do semifinále k žádnému zajímavému zápasu nedošlo. Tam se ale setkali SK s Moscow Five, kteří spolu zahráli dvě těsné mapy, de_nuke, který skončil 16:14, a de_inferno, to SK vyhráli 16:10. Ve druhé části semifinále hráli ESC proti NEXT, kteří relativně překvapivě dokázali Polákům dát deset a devět bodů, a tak se přesunuli do zápasu o třetí místo proti M5.


SK měli v rukou jeden ze tří největších turnajů roku, druhý se jim vyhrát nepovedlo (foto: HLTV.org)

Finále znamenalo úplně všechno pro oba týmy. Christopher 'GeT_RiGhT' Alesund ve svém blogu na fragbite dokonce zmínil, že už si zlato z WCG tentokrát nenechá utéct a že si stále pamatuje na slavnou větu Mariusze 'Loord' Cybulskiho po finále WCG 2009 "Co jest GeT_RiGhT kur*a?".

Sen se ale Christopherovi nesplnil. Na první mapě de_dust2 si po několika neslavných turnajích napravil Filip 'Neo' Kubski reputaci, díky svým zkušenostem a dovednostem totiž přivedl svůj tým k výhře. de_train už pro Polsko tak slavný nebyl. SK si v čele s f0restem vybojovali 13:2 za tradičně těžší stranu Teroristů a tak už pro ně nebylo nijak těžké dovést mapu do úspěšného konce pouze po prohraných pistolkách. Rozhodovalo se na mapě de_tuscan. Tam se zase předváděl Jarosław 'pasha' Jarząbkowski, hlavně díky jeho schopnostem s AWP dokázali ESC vyhrát mapu 16:14, tím celý turnaj - třetí WCG čtyřech hráčů z ESC (2006, 2009, 2011). Tím se také rozhodlo konečné pořadí týmů roku 2011.

Turnaje dvou hlavních týmů roku 2011

SK Gaming
{#Švédsko} RobbaN
{#Švédsko} face
{#Švédsko} f0rest
{#Švédsko} GeT_RiGhT
{#Švédsko} Delpan
ESC Gaming
Neo {#Polsko}
TaZ {#Polsko}
Loord {#Polsko}
kuben {#Polsko}
pasha {#Polsko}
Výsledky na turnajích:

4. IEM V WC
2. XPERIA PLAY
1. Dreamhack Summer
1. ICSC8
1. GameGune
2. e-Stars Seoul
1. IEM VI New York
1. ESWC
2. WCG

$76,823

IEM V EU 3.
IEM V WC 2.
 ICSC7 2.
Xperia PLAY 1.
 ICSC8 3.
 ASUS Summer 1.
 e-Stars Seoul 1.
SEC 1.
 ESWC 4.
ICSC9 2.
 BEAT IT Russia 5.
WCG 1.

$104,030