Přejít k hlavnímu obsahu

TACO exkluzivně: Pokud se chceme vrátit na špici, musíme makat více než kdy dříve

7. 7. 2019 | 12:26 Counter-Strike 2
Pro třetí rozhovor z Lanxess arény v Kolíně nad Rýnem jsme si pozvali hráče týmu MIBR, kterému se s novou posilou bohužel nepodařilo vyhrát jediný zápas. Z náhledového obrázku poznáte, že si s námi popovídal TACO, který před odchodem coldzery ještě i přes vypadnutí šířil úsměvy.
TACO
TACO

Začneme přímo vaší nejnovější akvizicí do týmu. Jak probíhal proces výběru LUCAS1 namísto felpse?

Všechno to vlastně bylo celkem jednoduché. Já osobně jsem chtěl hrát s Lucasem již dva roky zpátky. Když náš tým získával úspěchy v sestavě s fnxem, který byl hodně pasivním clutch hráčem, co se uměl rozhodnout, když jsme to potřebovali. Hrál s ledovým klidem a využíval svých zkušeností. Chtěli jsme do týmu někoho jemu podobného a já jsem právě navrhoval Lucase. Bohužel to ale neklaplo, nemohli jsme jej získat, protože se chystal se svým bratrem na Major a nemohl svůj tým jen tak opustit. Po nějakých dvou letech a šesti měsících máme tedy konečně tu šanci si s ním v jednom týmu zahrát. Jeho role, které hraje, by měly být přesně těmi, které od našeho nového hráče potřebujeme. Nechci tím říci, že jeho příchod hned opraví veškeré chyby v naší hře, ale dle mého jde o opravdu chytrého hráče, který pro nás bude velice důležitý pro zbytek sezóny.

Jak tebe působí tým FURIA, který vás dokonce přeskočil ve světovém žebříčku?

Je to určitě super mít druhý brazilský tým takto úspěšný ve světovém žebříčku. Stejně tak je to přínosné i pro naši komunitu. Potřebujeme přitopit pod kotlem, potřebujeme konkurenci, takže je to super pro všechny. Já ale hraji za MIBR a tento pocit mi připomíná rok 2017, kdy jsme byli nejlepším týmem na světě dva roky v kuse. Jednoho dne jsem se ale probudil a všiml si, že nám FaZe ukradli příčku číslo jedna. Tak jsem si jen řekl: Ohhh, things got serious, pojďme trénovat, pojďme ještě více zabrat, protože víme, že se to může stát. V podstatě totéž se stalo, když nás nyní přeskočila FURIA. Opět jsem spoluhráčům řekl, pojďme na to, pojďme více trénovat. Celkově jde ale o zdravou konkurenci a jsem za ně opravdu šťastný, protože vím, jak tvrdě pracují. Zaslouží si to. Makali opravdu tvrdě a navíc mají za sebou dobrou organizaci, takže mi dělá radost, že se jim v žebříčku natolik daří. Doufám však, že v budoucnu dokážeme být my první a FURIA na druhém místě.

Na ESL One Cologne se vám nepodařilo vyhrát jediný zápas. Kolik času jste vůbec měli na přípravu s Lucasem? Byla nesehranost tím největším problémem?

S Lucasem jsme měli pětidenní bootcamp, který byl docela povedený, ačkoliv nebyl tak dlouhý. Když jsme dorazili do Cologne, cítili jsme se připravení, ale nejeli jsme sem s tím, že bychom to tu celé mohli vyhrát. Pokaždé to sice sami od sebe očekáváme, ale výjimečně ne teď, krátce po změně sestavy. Jsme si vědomi, že jsme změnili hodně věcí přímo ve hře od doby, co nehrajeme s felpsem, a totéž platí o týmové stránce. Určitě jsme ale nečekali, že prohrajeme každý zápas, hodně to bolí. Dělali jsme spoustu individuálních chyb, naše T strana byla po celý turnaj špatná a mně se vůbec poslední mapu nedařilo. Nejspíš jsem zahodil některá důležitá kola proti BIG. Pohromadě je to opravdu hodně chyb, které nám prohrály všechny zápasy na tomto turnaji.

Ale atmosféra v týmu je stále dobrá?

Určitě, atmosféra v týmu je super. Jsme hladoví po úspěchu, chceme se zlepšovat a tvrdě se o to snažíme. Snad to přinese své ovoce. Z minulosti víme, co je potřeba na cestě na špici, tedy spousta poctivé práce. Každý z nás je ale připravený makat naplno, jak jen to bude možné.

MIBR

Jaká bude týmová příprava vstříc Majoru v Berlíně?

Naše příprava pro Berlín, co přesně budeme dělat, už je rozhodnutá. Po turnaji IEM Chicago v druhé polovině července máme players break. Půjde asi o týdenní přestávku, kde máme vyhrazený prostor pro návštěvy našich rodin a kamarádů v Brazílii. Po pauze zůstaneme týden ve Spojených státech, kde začneme naši předpřípravu a následně zamíříme do Evropu na velký bootcamp. Ten by měl trvat nějakých 15 dní až do samotného Majoru.

Je prestiž turnajů pořádaných Valve stále vyšší než velké turnaje jako ESL One Cologne? Navíc když víme, že Lanxess arena je letos opět vyprodaná.

To je hodně dobrá otázka, protože na svých sociálních sítích za tuhle problematiku často bojuji. Majory z před dvou let vidím úplně jinak než Majory v dnešní době, Valve odvádí dobrou práci. Snaží se zlepšovat hodně aspektů a nebojí se ani změn. Pro mě osobně Majory ztratily svou prestiž, ale jsme na dobré cestě za nápravou. Letos už šlo o nejlepší turnaj, jaké jsem kdy hrál, ačkoliv 15 tisíc diváků v publiku jako na ESL One Cologne je stále víc než na Majoru. Majory jsou však stále Majory a Valve se opravdu snaží zdokonalovat a vychytat veškeré mouchy.

Hodně týmů jde v poslední době nahoru a světová elita je současně v hodně dobrém stavu. Motivuje vás i tohle k ještě tvrdší přípravě?

Konkurence je v dnešní době, oh my god, strašně velká. Týmy hrají opravdu době, je tu spoustu kvalitních hráčů a i pro nás je to dobrá motivace. Pokud se chceme vrátit na špici, musíme makat více než kdy dříve a jsme si toho dobře vědomi. Stav scény je ale parádní naprosto pro každého – od komunity, přes nás, všechny hráče, po sponzory, organizace, organizátory turnajů, prostě pro všechny. Je to opravdu super a doufám, že se nám podaří vrátit nahoru.

Kdo je podle tebe aktuálně nejlepším hráčem světa? Jaký máš osobní pohled na tohle ocenění?

Pro mě je to s mojí rolí v týmu složité. Pokud bych mohl začít hrát Counter-Strike od znova, nevybral bych si stejnou cestu, protože jsem spíše podpůrný hráč. V dřívější době jsem byl opravdu dobrý v tom, co jsem dělal, nejspíše jedním z nejlepší na světě ve své roli. Ale abych byl tou úplně největší hvězdou, to bych nezvládl, protože ve své mysli mám nějaký blok, že nedokážu být takovým typem hráče. Nevím ani, jak být skutečnou superhvězdou, vždy se jen snažím být nápomocný týmu. Bohatě by mi stačilo být nejlepším hráčem ve své roli.

Chtěl bys něco vzkázat na závěr svým evropským fanouškům, zejména těm z České republiky?

V České republice jsem nikdy nebyl, přál bych si, aby ano, protože vím, že jde o hezkou zemi. Každou návštěvu Evropy si užívám, je tu spousta rozmanitých kultur, a to je vždy hezké. Kromě nich zbožňuji poznávat i nová místa, takže jsem moc vděčný za veškerou podporu. Zprávy pravidelně dostávám ze všech koutů Evropy, a to mi přijde úžasné. Fanoušci jsou v Evropě opravdu hlasití a to miluji! Ještě jednou, díky za vaši podporu.

Štítky: ESL One Cologne
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.