Přejít k hlavnímu obsahu

ESL One Cologne je konečně zde! Jak se bude dařit novým sestavám FaZe a Astralis? Získají BIG 4. titul v řadě?

18. 8. 2020 | 13:11 Counter-Strike 2
To, na co letos čekal nejeden fanoušek Counter-Strike konečně přichází. Začíná totiž ESL One Cologne, který dost možná bude tím největším turnajem tohoto roku. Co od něj mohou fanoušci čekat?
ESL One Cologne
ESL One Cologne

Dost možná největší, ale i nejdůležitější turnaj letošního roku konečně přichází. Po spoustě odkladů a nejasností konečně přichází ESL One Cologne, kde se o titul utkají nejlepší týmy z celého světa. I když v názvu turnaje stále figuruje německé velkoměsto, tak i tento turnaj bohužel padl za oběť koronavirové pandemii a hráči si tak zahrají jen ze svých domovů. Stále se je však na co těšit.

Turnaj, který je rozdělen do čtyř regionů, nabídne prize pool celkem 500 000 dolarů a ze světové špičky v něm nechybí naprosto nikdo. Můžeme se těšit na napínavé, a díky letní pauze, která dokáže s formou týmů pořádně zamávat, také nepředvídatelné zápasy. Pojďme si proto podrobněji představit jednotlivé divize.

Evropa

Jednoznačně nejsledovanější divize nabídne boje 16 týmů o 325 000 dolarů. Největšího favorita lze jen těžce předpovídat, ale minimálně na papíře jím je tým BIG, který hájí pozici světové jedničky a útočí už na 4. titul v řadě. Velká pozornost bude směřována také na týmy Astralis a FaZe, které se poprvé předvedou světu v nových sestavách. Zapomenout nesmíme ani na jediného slovenského zástupce v podobě Davida "frozen" Čerňanského s jeho mousesports, kteří mají po zpackané první polovině roku šanci na vykoupení.

Na vítězství pomýšlejí ale i ostatní špičkové týmy, jako jsou Vitality, G2, fnatic nebo Natus Vincere. Velkým zpestřením bude také účast brazilského celku MIBR, který se kvůli problémům s cestování do USA ocitl v evropské části a bude tak moct poprvé od února poměřit síly s konkurencí z druhé strany oceánu. 

Celý turnaj vypukne skupinovou částí, přičemž v každé skupině se utká 8 týmů v double-elimination pavouku. Do play-off, které se odehraje ve formátu BO3 single-elimination pavouku, postoupí z každé skupiny nejlepší čtveřice. Rozlosování skupin a zápasů prvního kola je následující:

Skupina A Skupina B
 Německo BIGvs. Německo Sprout  Francie Vitalityvs. Francie Heretics
 Evropa OGvs. Švédsko Ninjas in Pyjamas Švédsko fnaticvs. Dánsko Astralis
 Ukrajina Natus Vincerevs. Evropa mousesports Evropa FaZevs. Dánsko Heroic
 Evropa Complexityvs. Dánsko MAD Lions Brazílie MIBRvs. Francie G2

Amerika

Co nabídnout má však také americký region. Ten sice nabídne pouze osm týmů o štíhlejší prize pool v podobě 135 000 dolarů, to však nic nemění na atraktivitě. V boji totiž nebude ze špičky regionu chybět nikdo a zápasy o titul a dost možná i pozici americké jedničky mají co nabídnout. 

Z velké americké pětice totiž nechybí vůbec nikdo. Zdánlivým favoritem může být tým FURIA, který ovládl uplynulý DreamHack Open, kde mu však konkurovali pouze hráči týmu Liquid. Ani tento gigant nebude s novou sestavou na ESL One Cologne chybět, doplní je ale také Evil Geniuses, 100 Thieves a Gen.G a je jasné, že ani jeden z týmů nenechá svým sokům nic zadarmo. Tuto pětici doplní Cloud9, Chaos a Triumph.

Zde jsou týmy rozděleny taktéž do dvou skupin, přičemž do play-off postoupí nejlepší dva. To se následně odehraje formátem BO3 single-elimination pavoukem, který rozhodne o titulu. Složení skupin je následující:

 

Skupina A Skupina B
 Brazílie FURIAvs. Spojené státy americké Chaos  Spojené státy americké Evil Geniusesvs. Spojené státy americké Triumph
 Austrálie 100 Thievesvs. Spojené státy americké Gen.G Spojené státy americké Liquidvs. Spojené státy americké Cloud9

Asie a Oceánie

Zapomenout nesmíme ani na poslední dva regiony, kde jsou však karty předem jasně rozdány. V obou regionech budou bojovat 4 týmy o 20 000 dolarů, avšak oba regiony mají také svou jasnou a nesesaditelnou jedničku. V Asii je jím čínský tým TyLoo, v Ocenánii zase Renegades, přičemž oba týmy zvítězily ve svých regionech na uplynulém DreamHacku Summer. 

Základní skupiny v těchto regionech nehledejte, oba dva se totiž hrají formátem double-elimination pavouka, který rovnou rozhodne o vítězi.

Týmy v těchto divizích jsou následující:

  

Asie Oceánie
 Čína TyLoo  Austrálie Renegades
 Čína OG Austrálie ORDER
 Čína Natus Vincere Austrálie Avant
 Thajsko Beyond Austrálie Chiefs

Celý turnaj můžete sledovat tradičně na Twitch kanále ESL_CSGO, kde streamem provedou známé tváře jako Machine, SPUNJ nebo Hugo Byron.

Štítky: ESL One Cologne
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.