Přejít k hlavnímu obsahu

Ochrana očí před modrým světlem je v době lockdownu třeba víc než kdy jindy

26. 3. 2021 | 13:06 Všechny hry
Home office, distanční výuka, studium, online konferenční schůzky, odreagování u filmu, seriálu či hry – důvodů, proč v dnešní době trávíme velké množství času před obrazovkami monitorů je spousta. Faktem ale je, že v době koronavirové epidemie se množství tohoto času navýšilo a s tím i vliv, jaký má tato aktivita na naše zdraví.
Dev1s Wallhack
Dev1s Wallhack
Zdroj: Dev1s

Jednou z největších problematik je takzvané modré světlo, které na nás září z monitorů a které naše oči nedokáží filtrovat. Co ale vůbec modré světlo je, jak vzniká a hlavně, jak na nás působí a proč je vhodné se před ním chránit vhodnými prostředky, jako jsou speciální brýle, podobně jako před UV světlem ve slunečních paprscích?

Sluneční svit obsahuje červené, oranžové, žluté, zelené a modré paprsky o různých vlnových délkách a vlastnostech. Zatímco červené světlo, které znáte například červeně žhnoucích infra lamp v restauračních zařízeních, má větší vlnovou délku a produkuje teplo, modré světlo je na opačném konci spektra a s kratší vlnovou délkou je za hranicí našeho vnímání.

Světelné spektrum
Světelné spektrum
Zdroj: Dreamstime

Modré světlo vyprodukované obrazovkami našich přístrojů či osvětlení je sice v daleko menší koncentraci, než jakou vstřebáváme ze slunečních paprsků, dlouhá doba a blízkost, z níž jsme modrému světlu vystaveni v rámci našeho domova nás ale vystavují dlouhodobým rizikům.

Lidské oko je zvyklé blokovat až 99% UV paprsků, u modrého světla je tomu ale spíše naopak. Naprostá většina modrého světla, kterému jsme vystaveni, pronikne až k sítnici. Tam může nenávratně poškodit buňky citlivé na světlo, což může vést v nejhorších případech až ke kompletní ztrátě zraku.

Modré světlo může i za nespavost

Kromě možného poškození očí modré světlo způsobuje především únavu očí, často i jejich zarudnutí i potíže se spánkem. S příchodem noci začne naše tělo produkovat hormon melatonin, který nám při spánku umožní regeneraci. Nejvíce se ho do těla vyplaví mezi 2. a 4. hodinou ranní. Při vystavení se modrému světlu se ale produkce melatoninu zastavuje, protože tělo dostává signál, že čas jít spát ještě nenadešel, dostává přeci přísun modrého světla ze slunce.

 

Melatonin a Serotonin
Melatonin a Serotonin
Zdroj: Mammothcomfort

Před modrým světlem je tedy vhodné se chránit. K usnutí rozhodně pomůže před spaním minimálně hodinu nesledovat obrazovku, která modré světlo vyzařuje. Jenže to se někdy snáze řekne, než provádí. Částečným řešením je potlačení modrého světla ve speciálních nočních režimech, které lze nastavit jak na telefonu, tak na počítači. Úplným řešením je však jen kompletní ochrana očí před modrým světlem. Té lze kromě vypnutí všech zdrojů modrého světla behem večera docílit také nošením speciálních brýlí, které modré světlo filtrují a zamezují tak únavě či opuchnutí vašich očí, bolesti hlavy způsobené působením modrého světla i narušení spánkového režimu z důvodu nedostatečné produkce melatoninu.

Dev1s Cyclops
Dev1s Cyclops
Foto: Dev1s
Štítky: DEV1S, modré světlo
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.