Přejít k hlavnímu obsahu

Stopka pro ruské organizace! Gambit ani Virtus.pro se na ESL Pro League neukáží

4. 3. 2022 | 09:50 Counter-Strike 2 Turnaj
Dalším esportovým organizátorem, který reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu, je ESL. Jeho stanovisko je jasné - pro organizace s vazbami na ruský režim není na jeho turnajích místo.
Gambit na IEM Winter
Gambit na IEM Winter
Zdroj: Adela Sznajder/ESL

Ruská invaze na Ukrajinu momentálně hýbe celým světem a výjimkou není ani svět sportu, kde ve spoustě disciplín platí zákaz startu pro ruské a běloruské sportovce. Týkat se to bude také nadcházející patnácté sezony ESL Pro League, která odstartuje již za pár dní v Německu.

ESL navazuje na kroky řady sportovních asociací a omezuje ruskou účast na svém turnaji. Zákaz se týká organizací, které mají přímé vazby na ruský režim nebo vazby na osoby či subjekty na sankčním seznamu Evropské unie. Takové organizace jsou v nadcházející sezoně ESL Pro League hned dvě - Gambit a Virtus.pro.

Organizátoři však nechtějí trestat samotné hráče, kterým dávají možnost do turnaje nastoupit. Pokud však budou chtít hrát, musejí nastoupit pod neutrálním jménem s neutrálním dresem a nesmí nijak reprezentovat svůj stát, orgnaizaci a ani týmové sponzory.

Žádná z postižených organizací, ani jejich hráči, se k rozhodnutí ESL zatím nevyjádřili. Není tak jisté, zda do turnaje nastoupí. Pro Virtus.pro to není první podobný příklad. Ruská organizace se měla zúčastnit turnaje v Dota 2 GAMERS GALAXY v Dubaji, podle jejího vyjádření jí však údajně organizátoři, kteří mají spolupracovat s ukrajinskými WePlay!, vyhrožovali diskvalifikací, pokud se k invazi nevyjádří. A k nejrazantnějšímu kroku se rozhodl BLAST, který zakázal účast ruským organizacím úplně.

 

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.