Přejít k hlavnímu obsahu

Ruské týmy mají utrum! BLAST Premier jako první organizátor zakazuje účast organizacím z Ruska

1. 3. 2022 | 13:02 Counter-Strike 2 Turnaj
Po celém světě přichází jedno ruské omezení za druhým, mnoho z nich se týká také různých sportovních odvětví. Bylo jen otázkou času, kdy se dostane také na svět esportu, a ten den nastal právě dnes. Jako první se svým vyjádřením přichází pořadatel turnajového okruhu BLAST Premier, zajímavé bude nyní sledovat, jak na tenhle postoj naváže ESL nebo dokonce Valve.
BLAST Premier
BLAST Premier
Zdroj: BLAST Premier

Dokážete si představit světovou CS:GO scénu bez týmů z regionu CIS, hlavně tedy těch ruských? Východ Evropy šel v posledních letech hodně nahoru a jeho špička mohutně konkuruje západní Evropě. V následujících měsících ale některé z nejlepších týmů světa dost možná neuvidíme v akci. Ve sportech se Rusku zakazují účasti v těch nejprestižnějších soutěžích světa a nyní tyto tresty přicházejí také do esportu. IEM Katowice byly na nějaký čas zřejmě poslední akcí, kde mohla porovnat síly kompletní světová špička.

Organizátor turnajů BLAST Premier dnes jako první vydal vyjádření, které se týká zrušení pozvánek pro týmy či organizace sídlící v Rusku. V jednoduchosti to znamená, že v nejbližší budoucnosti neuvidíme na turnajích o statisíce dolarů například druhý nejlepší tým světa Gambit Esports. Kromě toho jde třeba o Virtus.pro, Team Spirit nebo forZe, zatímco Natus Vincere se tenhle zákaz netýká, protože i když je většina základní pětice z Ruska, tak organizace i tým samotný sídlí na Ukrajině. Aktuálně se snažíme ověřit si informaci, jestli trestu podléhá také Entropiq. Jde sice o plně ruský tým, ale hrající za českou organizaci.

Důležité pro okruh BLAST Premier je, že mezi dvanáctkou partnerských týmů nenajdeme žádný ruský celek, pouze hráče z Natus Vincere a jednotlivce v G2 Esports. Do showdown fáze v minulosti obdrželi pozvánku Gambit nebo Virtus.pro, vedle toho má region CIS také vlastní kvalifikaci WePlay Masters, která je nyní taktéž zrušena. Dá se tak říci, že BLAST Premier se zákaz účasti týmů z Ruska nedotkne nijak extrémním způsobem, jde však o první krok, kterých se od dalších světových organizátorů očekává více.

Ještě před dalšími oznámeními se dá říci, že i bez nich budou mít hráči z Ruska (nebo i Ukrajiny) problém na jakýkoliv offline turnaj odcestovat. Pokud by válečný konflikt trval v řádech měsíců, reálně se může stát, že zástupci regionu CIS mohou bez milosti a vlastního přičinění přijít o účast na nejprestižnějším turnaji roku, PGL Majoru v Antverpách. V tradičních sportovních odvětvích jsou federace (FIFA, UEFA, IIHF a další) vůči Rusku naprosto nemilosrdné a totéž se očekává i od esportu. Uvidíme, jak moc tvrdé další restrikce budou.

Nejbližším turnajem je 15. sezóna ESL Pro League, kde mezi účastníky nechybí právě trojlístek Virtus.pro, Gambit, Entropiq. Soutěž hraná v německém Kolíně nad Rýnem začíná už příští týden a rozhodnutí organizátorů musí být za rohem. Varianty jsou vlastně jenom dvě – buďto ESL přímo nezakáže nikomu účast a týmy, které po účasti na IEM Katowice zůstaly ve střední Evropě, se do EPL budou moci zapojit, nebo přijde podobně jako od BLAST Premier stopka a očekávat můžeme pozvánky náhradních týmů.

Štítky: BLAST PREMIER
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.