Přejít k hlavnímu obsahu

První akademie na Tier 1 turnaji! Nastoupí ale v Cologne skutečně mladí talenti?

13. 6. 2023 | 12:05 Counter-Strike 2 Turnaj
Nemyslitelné se stalo skutečností. Zatímco hlavní sestavě BIG se příliš nedaří a utekla jim pozvánka na velkolepý turnaj IEM Cologne, možnost zahrát si před domácím publikem si vybojovala akademie berlínské organizace. Podruhé v řadě totiž ovládla německou ligu ESL Meisterschaft a zajistila si slot v předkole. Je ale otázkou, v jaké sestavě se akademie představí.
BIG Academy
BIG Academy
Zdroj: 99Damage

Termín uzavření bodové listiny ESL World Ranking je u konce a pořadatelé IEM Cologne mohli zveřejnit kompletní seznam pozvaných celků. Nyní už jak potvrzené, že se v Kolíně nad Rýnem neukáže dlouhodobě nejlepší německá sestava BIG. Skrze nejvyšší domácí soutěž si ale slot zajistila BIG Academy, která je tak prvním B-týmem v historii, jenž to dotáhl na turnaj nejvyšší kategorie. A díky neúspěchu hlavní sekce se dokonce bude moci ukázat se svým právoplatným jménem. Otázkou však je, v jakém to bude složení.

Akademii berlínské organizaci totiž v ESL Meisterschaft vypomohli dva současní reprezentanti hlavní pětice, kteří vzešli z BIG Academy. Celé to tak působí jako jeden velký plán, jak přece jenom většinu A-týmu do Kolína dostat. Pokud platí pravidlo, že by tým musel využít majoritu kvalifikované sestavy, tak by ke dvěma pomocníkům z hlavní sekce BIG mohli přibýt ještě dva další. A tak by se na IEM ukázal vlastně jen jeden akademik, i když by účastník nesl jméno B-týmu. Ukáže ale až čas, jak se organizace rozhodne.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Co se týče celkového obsazení, místenku v hlavní fázi IEM Cologne má zajištěná elitní světová osmička. Celý turnaj i předkolo budou neuvěřitelně našlapané, z 18 nejlepších týmů světa chybí pouze Virtus.pro. Z dalších velkých jmen mimo BIG absentuje ještě OG. Adam „NEOFRAG“ Zouhar si tak „užije“ delší přestávku. Slovensko se oproti tomu může těšit z účasti Martina „STYKO“ Styka i Davida „frozen“ Čerňanského.

V tuto chvíli také ještě není jasné, na jaké verzi Counter-Striku se vlastně bude na IEM hrát. Termín je oproti minulým ročníků o několik týdnů opožděn, zatím však nemáme žádné indikátory, co Valve plánuje. Nikoho by nejspíše nepřekvapilo, kdyby esportový kalendář vůbec neřešilo. Na jednu stranu by bylo vůči týmům férové, kdyby se mohly dokonale připravit, první Tier 1 turnaj v CS 2 by však nabídl úžasnou podívanou.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.