Přejít k hlavnímu obsahu

Legenda, která září ve třetí verzi Counter-Striku. Oskar stále ví, jak vyzrát na soupeře

14. 10. 2023 | 11:36 Counter-Strike 2 Příběh
Tomáš „oskar“ Šťastný se na Counter-Strike scéně pohybuje již od roku 2006. Chuť do hraní mu ale stále nechybí a ve 32 letech chce získávat další domácí tituly. O jeden takový usiluje o tomto víkendu, kdy se ve Vodafone PLAYzone Areně odehrává play-off Tipsport CS Praha II. Jeho tým SINNERS včera vyhrál a dnes se proti rivalům z Dynama Eclot utkají o postup do finále. A právě jeho souboj s Guyem „anarkez“ Trachtmanem bude patřit mezi ozdoby tohoto duelu.
Tomáš „oskar“ Šťastný na Tipsport CS:GO Bratislava
Tomáš „oskar“ Šťastný na Tipsport CS:GO Bratislava
Zdroj: Matúš Zeťák pro PLAYzone

Český Counter-Strike nemá ve své historii větší ikonu. Tomáš „oskar“ Šťastný je absolutním ztělesněním jeho duše. Začal na české scéně v CS 1.6, v CS:GO se naplno dostal do světa a následně se vrátil domů, aby pokračoval ve sbírání úspěchu, mimo jiné v další verzi jeho osudové série. Tři verze Counter-Striku, ale pořád ten stejný oskar. Dospělejší, ale stále hladový po úspěchu. Věk je jen číslo a show musí pokračovat.

Pamětníci si vzpomenou na doby faberi Bellatores nebo nEophyte, na světové scéně se ale v CS 1.6 oskar ukázal především v dresu eSuby. Při vstupu do nové éry nechtěl dlouho na CS:GO přejít a dokonce vyhrál poslední MČR v legendární „jedna šestce“, aby byl následně donucen opravdu přejít. Jeho skill se neztratil ani v Global Offensive, šel ale pracovat do fabriky a čekal na příležitost, kdy moci znovu hrát profesionálně.

Když se to ale seběhlo, tak to šlo rychle. Působení v nEophyte, Fraternitas, evropská FACEIT Pro League a stěhování do Evropy. Období v HellRaisers bylo krásné, na Major se jako první Čech podíval až s mousesports. Celkem se na vrcholu ukázal čtyřikrát, mimo to opanoval soutěže jako ESL One New York, V4 Future Sports Festival nebo ESG Tour Mykonos. Obletěl svět a jen na turnajích vyhrál skoro 10 milionů korun.

Kruh se začal uzavírat na konci roku 2020. Opustil mezinárodní scénu a do své sbírky přidal titul mistra ČR v CS:GO. SINNERS dovedl do ESL Pro League a vysněné nejlepší světové třicítky. I když ještě jednou zamířil do světa, stejně se znovu vrátil loni v listopadu. Jako hříšník vstupuje do éry s názvem Counter-Strike 2 a o tomto víkendu může pozvednout první trofej. První krok SINNERS udělali v pátek, dva další je ještě čekají.

Portál HLTV.org jej ve svém přehledu zařadil mezi čtyři hráče, kteří za sebou nechali historický odkaz, aniž by měli plnou vitrínu trofejí. Oskara označují jako toho, kdo překonal všechny překážky, kromě sám sebe. Byl inspirací pro české talenty, jeho dovednosti s AWP uznával celý svět. Ale povaha jej často držela zpátky. Kdykoliv to vypadalo, že zmizí ze scény, tak vždy povstal z popela. A ve 32 letech pořád střílí jako zamlada.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.