Přejít k hlavnímu obsahu

STYKO na MČR: Výhru přeji Sampi. Líbí se mi, že mají slovenskou sestavu

25. 11. 2023 | 17:55 Counter-Strike 2 Rozhovor
Do Brna na Tipsport MČR CS zavítala také slovenská stálice světové scény Martin „STYKO“ Styk. Slovenský střelec v exkluzivním rozhovoru pro PLAYzone prozradil, čí výkony se mu nejvíc líbí, proč se SINNERS nedaří na LANkách nebo kdo má nejlepší šance předvést se v Evropě.
STYKO na MČR: Výhru přeji Sampi, líbí se mi, že mají slovenskou sestavu
STYKO na MČR: Výhru přeji Sampi, líbí se mi, že mají slovenskou sestavu
Zdroj: PLAYzone

Zbyly nám tu v Brně na Tipsport MČR CS čtyři nejlepší týmy. Kdo tě nejvíc potěšil a kdo naopak zklamal?

UNiTY jsem viděl jen v zápase o třetí místo, docela se mi jejich hra líbí. Nepříjemně mě překvapili SINNERS, ale Sampi hráli líp, ti jsou pro mě rozhodně nejpříjemnější překvapení. Dynamo nemůžu moc soudit, nemám je nasledované, ale beru tam i v úvahu to, že mají zahraničního snipera. Tudíž se od nich taky očekává něco víc, než od zbytku. Sampi naopak bojují s hráči, které nabízí domácí scéna, to se mi na nich líbí nejvíc.

Spekuluje se, že MATYS po turnaji zamíří do fnatic. Může to Sampi nějak pomoct, třeba aby působili uvolněnější a semknutější?

Určitě může, zatím je to teda rumor. Ale určitě v pozici Sampi bych nechodil okolo horké kaše a bral to jako rozlučkový turnaj. Na každé úrovni vidíme, že týmy před rozpadem hrají dost dobře, a toto může být přesně ten případ, kdy se rozloučí MATYS se Sampi nebo naopak Sampi s MATYSovou érou vítězně.

Mluví se o sestavě bodyy, KRIMZ, afro, a MATYS. Kam bys ten tým potenciálně zařadil?

Jsem rád za tu obměnu kádru, fnatic mi příliš neseděli. Byl jsem sice docela fanoušek dextera, škoda, že to nevyšlo. Ale jsem rád, že berou mladé hráče. Možná přijde MATYS, přichází bodyy, zůstává afro, uvidíme, jak se k tomu přizpůsobí KRIMZ, ten by mohl být taková otcovská figura. Pokud MATYS dostane potřebnou volnost, musí ji využít i v těch tier 1 turnajích. V tier 2-3 online turnajích ji využil naplno. Fnatic asi ví, co dělají.

Zařadil bych je asi na úroveň OG z doby, kdy tam byl NEOFRAG. Můžou být černým koněm mnoha turnajů a dostat se na Major, ale musí si tam všechno správně sednout. Pokud budou nějaké problémy s pozičkama, vnitřní komunikací nebo náladou, tak to může ztroskotat. Mezinárodní projekt s řadou mladých hráčů může být dobrý, ale zároveň je tam plno překážek a nemusí to vyjít.

Sampi.Tipsport a Dynamo Eclot ve finále, naopak tam budou chybět SINNERS. Jak to tipuješ, co bude rozhodovat? Bude hrát vliv i to, že se hraje na 5 map?

Zkušenostní převahu mají DNE, ale zkušenosti ne vždy hrají roli v podobných velkých lokálních turnajích. Nejvíce zkušeností mají přece jen SINNERS a ani to nepomohlo. S titulem bych nejradši viděl Sampi, ne z nějakého osobního důvodu, ale proto, že je to čistě lokální sestava, proto jim to přeju víc než Dynamu, které si pomohlo importem. To není špatně, ale jako slovenský fanoušek bych radši viděl s titulem slovenské hráče.

Tipoval bych zhruba 3:1 pro Sampi. NEOFRAG a Anarkez určitě dokážou vyhrát aspoň tu jednu mapu. Ty silné dvojičky jsou stejné, na druhé straně je taky duo hvězda a sniper - MATYS a fino. Ale bude záležet i na tom, kdo další se ukáže.

SINNERS se soutěž i přes slušnou formu na online turnajích nevydařila. Co by mohlo být důvodem?

Komfortní zóna jednotlivých hráčů je o něco užší, než mají třeba DNE nebo Sampi. Snadněji se nechají vyhodit z míry a nemůžou podat své nejlepší výkony v momentech, kdy něco nevyjde. Může to být něco ve hře, ale může to být i harmonogram dne, hotel, prostě cokoliv, na co mohou být tito hráči náchylní. Neříkám, že je to jediný faktor, ale může to být důvod, proč se některým hraje nejlíp doma, o něco hůř na bootcampu a nejhůř na LANce. Můžou si myslet, že si zaslouží hrát na vyšší úrovni, než na MČR. I to může být důvod, proč se jim víc daří na evropské scéně než u nás.

Kdo vyhraje MČR, získá velký počet bodů do Valve Rankingu, který určuje pozvánky na Major kvalifikace. Myslíš, že vítěz MČR může konkurovat ostatním v boji o Major?

Bude to těžké, je spousta týmů na málo slotů. Ani jednomu týmu ta hra proti Tier 2 týmům na online zatím nesedí, bude záležet i na změnách v sestavě.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.