Přejít k hlavnímu obsahu

Dejv: Titul mistra ČR mi do sbírky chyběl

16. 11. 2016 | 16:16 Overwatch
Bùi Anh Việt, hráč známý jako Dejv, teprve nedávno opustil svoji dlouholetou kariéru v League of Legends a změnil zaměření na Overwatch. To mu přineslo své ovoce a po boku spoluhráčů z týmu eSuba.INTEL se v pátek 4. listopadu stal nejen mistrem České republiky, čehož v LoLku nikdy nedokázal, ale tak byl zvolen nejužitečnějším hráčem finálového duelu!Dejve, začneme hned zostra. Co tě přimělo přejit z League of Legends na Overwatch?
Výchozí obrázek

Bùi Anh Việt, hráč známý jako Dejv, teprve nedávno opustil svoji dlouholetou kariéru v League of Legends a změnil zaměření na Overwatch. To mu přineslo své ovoce a po boku spoluhráčů z týmu eSuba.INTEL se v pátek 4. listopadu stal nejen mistrem České republiky, čehož v LoLku nikdy nedokázal, ale tak byl zvolen nejužitečnějším hráčem finálového duelu!

Dejve, začneme hned zostra. Co tě přimělo přejit z League of Legends na Overwatch?

Zdravím, LoLko mě už delší dobu moc nebavilo, meta se čím dál tím víc pohybovala směrem, který mi nevyhovoval. Hlavním impulsem však byl ten, že mě nebavilo po každé LAN akci stavět nový tým.

Kdy přišel ten moment, že jsi začal tryhardit a týmy si tě všimli?

Myslím, že to bylo v moment, kdy jsem dal rank 65 nebo 70? Do té doby jsem to hrál s kamarády hlavně pro zábavu, nehledě na ranku. Když jsem však začal mít vyšší rank a celkově aspoň nějaký přehled ve hře, tak jsem si řekl, že zkusím zahrát nějaký turnaj.

Působil jsi v Majestic Lions, co se stalo, že jsi přešel do eSuby?

Hlavním důvodem bych uvedl odlišnost názorů k tréninku, což vedlo ke stagnaci. Dalším by pak mohl být ten, že jsme se nebyli schopni sejít na alespoň 2 tréninky týdně kvůli časovým možnostem všech hráčů.

Nakonec to byl tedy správný krok. Zkus nám v krátkosti představit všechny své spoluhráče.

Elwzoy - god, Hydax - moravák, Ivanhoe - chill guy, Equieri - DPS uvězněno na Zaryi, Davsa - Davsa. Celkově to byla suprová parta lidí, ať už z herního hlediska nebo z reálného života (úsměv).

Co si myslíš o složení MČR, postoupily správné čtyři týmy? Přece jenom všechny série skončily čistým skóre. Čím to?

Kdyby na MČR byla eSuba.Blue místo Cyber gaming, tak si myslím, že by to bylo divácky zajímavější, ale vzhledem k tomu, že se semifinále nestreamovalo, tak to bylo nakonec jedno.

Připravovali jste se na Inside Games speciálně? Nebo jste se jich ani neobávali, když přijeli bez Sardise? Kdo nebo co je jejich největší zbraň

Jelikož jsme s IG 2x prohráli ve Wildcard turnaji (1:2 ve WB, 2:3 v GF), který se konal těsně před MČR, tak jsme věnovali maximální přípravu právě proti IG. Ve scrimech jsme simulovali různé scénáře na různých mapách, které by na nás mohli vytáhnout. Zároveň jsme však trénovali i klasiky proti ostatním týmům. Bylo jedno, s kým přijeli, věnovali bychom jim stejnou přípravu i kdyby přijeli v 5.Jejich nejsilnější zbraní byl, dle mého názoru, Kunhuta, který předváděl solidní výkony na nejednom hrdinovi.

Sedíš na stage, chystáš se na finále. Popiš nám celou sérii hru po hře z pohledu hráče.

Prohráli jsme coin flip, takže IG volí mapu. Připravujeme se psychicky na to, že zvolí nějakou cheesy mapu. To se však neděje a zvolili naší nejlepší mapu King's Row. Vezmeme si tedy osvědčené picky na defend (Reinhardt, Zarya, Mei, Reaper, Lucio, Ana) a podaří se nám udržet první point. Na attack bereme náš rush comp (Winston, Widowmaker, Lucio, Zenyatta, Tracer, Genji) a point bereme na první pokus.

Paráda, vzhůru na další mapu. IG volí Lijiang Tower, naší nejlepší non-payload mapu. Bereme kompozici, která se nám nejvíce osvědčila (Lucio, Zenyatta, Reinhardt, Zarya, McCree, Genji). První kolo zvládáme hravě, druhé naopak prohráváme, ale stále si věříme, že můžeme v klidu vyhrát další dva roundy a mít sérii 2-0, což se také stalo.

Mapu opět volí IG, tentokrát všemi nenáviděnou Volskaya Industries. Tu jsme tak moc natrénovanou neměli, avšak playstyle na ni jsme měli nahraný dost. Útočíme jako první, bereme náš rush comp, point A bereme s přehledem a jdeme na druhý point, kde jsme se na chvilku zasekli, tak swapujeme na normal comp. Přišel skvělý call od Davsy jít nahoru a přeběhnout na jejich highground. Tam jsme zabili Fallkena a obklíčili jsme je. Super, máme i parádní čas, tak teď to jen ubránit. Chvilku jsme je trápili na prvním pointu a přecházíme na tu jednodušší část, druhý point. Hrajeme systematicky a vše vychází podle plánu i s menšíma chybkama. Nakonec jsme udělali moc velké chyby a prohráli jsme fight, který jsme prohrát neměli. Jdeme tedy na druhé kolo Volskayi.

Máme o dost více času, takže jsme ve skvělé pozici. IG se skoro nepodařilo pushnout první point (až na poslední chvíli se jim to povedlo) a na druhý už neměli dostatek času ani resources. Teď je řada na nás. Buďto pushneme alespoň jeden point na remízu nebo vezmeme oba dva a jsme mistři ČR. Nevím už úplně, co se stalo za chyby, ale první point bereme až na poslední pokus. Jsme tedy ve stejné situaci jako IG, máme jeden jediný push na druhý point. Ten se nám nepodaří a je remíza. Zajímá nás, co teď a modlíme se, ať není zas rng bo1 koth tiebreaker. Dostáváme pokyny od admina, že máme přejít na další mapu a série je stále 2-0, jelikož to ale byla remíza, tak se znovu hází mincí, kdo bude volit mapu, jelikož tu předchozí nikdo z nás neprohrál. Prohráváme hod mincí a IG opět volí mapu. Tentokrát Watchpoint: Gibraltar.

Tam jsme na Wildcardu moc nezazářili, ba naopak. Tentokrát stejnou chybu ale neuděláme. Začínáme úspěšným útokem, kdy celou mapu projedeme s 41s rezervou. Teď to jen ubránit. Na prvním pointu docela odoláváme a najednou enemy team potřebuje pauzu. Vlastníkem lobby jsou komentátoři, tak hrajeme dokud ji nedají. Bohužel se spletli a místo pauzy vrátili zápas do lobby, což znamenalo ukončení zápasu. Nikdo teď neví, co se bude dít, nakonec se však s adminama dohodneme, že uděláme znova mapu, IG nás nechají pushnout přesně na náš čas a oni budou útočit od začátku. To trvá cca 10 minut. Po dlouhém čekání usedáme k počítačům a jdem na to, znovu bránit. Báli jsme se, aby IG neudělali nějaké změny v picku, jelikož jim ten útok moc nevycházel. Nakonec však zůstali u toho svého a trápili jsme je stejně jako předtím. První point nám však vezmou, ale u toho druhého je držíme pomocí skvělé rotace ultimátek, kdy IG nenecháme žádný prostor k vzpamatování. Hra jde do overtimu a my jsme v menší nevýhodě. Soustředíme se na každý krok opponentů a najednou VYHRÁVÁME! Od IG nikdo nestál na payloadu a overtime skončil. Super, jsme mistři ČR!! Konečně titul, který mi chyběl.

Nepřijde ti zvláštní získat titul ve hře, kterou hraješ chvíli, oproti své přechozí kariéře?

Nepřijde mi to zvláštní. Vzal jsem to tak, že v LoLku jsem nabral zkušenosti s esportem a v OW je pak zužitkoval. Ať už se jedná o shotcalling, efektivní tréninky či týmová synergie. Všechno, co jsem se v LoLku naučil jsem naplno využil v Overwatchi.

Musím se zeptat, proč zrovna support? V LoLku si toho protočil mnoho.

No, když jsem začínal hrát OW s kamarády, tak oni už to hráli delší dobu a měli rozdělené DPS, tanky atd, tak jsem si řekl, že budu one trickovat Mercy a hrát jen supporty. U toho jsem pak zůstal, protože jsem s tím měl nejvíce nahráno. 

Diváky jsi byl po zápase zvolen MVP. Jak moc to pro tebe znamená?

Znamená to pro mě hodně, v LoLku jsem nikdy MVP nedostal, takže je to skvělý pocit a pokud se budu ještě nějak angažovat v esportu, tak mě to určitě bude motivovat k lepším výkonům.

Kdybys měl nové hráče nalákat na Overwatch, co bys jim řekl? Proč by měli začít hrát týmově?

Tak řekl bych jim, že je to FPS hra s prvkama MOBA, takže to není hra čistě o aimu a určitě má každý šanci být dobrý. Týmově by měli začít hrát především z toho důvodu, že se jedná o týmovou hru. I kdyby chtěli být solo playeři, tak Competitive queue je dělaná tak, že je unrewarding pro solo hráče, jelikož proti sobě vždy můžou chytit 2-6 stacky, které jsou lépe koordinovaní a jako solo player nejsi zkoordinovaný s nikým.

Ještě jednou ti gratuluji! Na závěr máš prostor na libovolný vzkaz.

Díky moc, chtěl bych poděkovat hlavně našim fanouškům za podporu, určitě mě sledujte na mé fanpage, kde začnu každou chvilku aktivněji streamovat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.