Přejít k hlavnímu obsahu

Až moc dobří gólmani a nezbytná rychlost. Co bude metou ve FIFA 22 podle známých tváří Sparty?

26. 9. 2021 | 11:10 EA SPORTS FC 24 Rozhovor
Mnoho lidí ještě nový ročník ani nezapnulo, někteří už zato staví své vysněné týmy. Sice se EA Sports nedaří udržet laťku vydávání pro všechny, ale o to lépe pro ostatní hráče, protože ti hru zapnou a budou už vše předem vědět z tutoriálů a návodů. Se svými dojmy se nám svěřili dva zástupci AC Sparta Praha esports, Emerickson a The Johny. Souhlasíte s jejich pohledy na věc?
Johny + Emerickson
Johny + Emerickson
Zdroj: Sparta

Jan "Emerickson" Krupička i Jan "The Johny" Hradil jsou stálice naší FIFA scény. První jmenovaný prorazil na V4 Future Sports Festivalu a stal se stálicí sparťanského kádru, což podpořil loňským rekordem ve FUT Champions, ten druhý je nejen jeho spoluhráčem, ale také dalším z největších FIFA streamerů u nás. Oběma zástupcům pražské Sparty jsme položili pár otázek k nové FIFĚ, a můžeme říct, že letošní turnaje budou opravdu zajímavé. Vzhledem k novinkám a jiné metě opět musí přijít adaptace a bude zajímavé, komu bude sedět nejvíce.

Prvotní dojmy veřejnosti kritizují pomalejší gameplay. Jak se zatím s novou FIFOU sžíváte vy?

Emerickson: Stále je to velmi pomalé. Opět se to tváří více jako reálný fotbal. Hráči se tedy musí přizpůsobit. Momentálně jsem ve fázi poznávání a ta je tou nejzávažnější.

The Johny: Zatím se v trial verzi věnuji spíše budování svého FUT teamu, hlavní herní grind přijde až s vydáním plné hry. Hra se určitě jeví pomalejší, ale asi zase bližší reálnému fotbalu

V čem vidíte největší rozdíly mezi minulou a novou FIFOU z hlediska esportu?

Emerickson: Nutnost používat skilly, centry, střelba z dálky, lepší brankáři (až moc).

The Johny: Určitě je na první pohled patrné, že kličky z předchozího ročníku téměř nefungují, takže se musí objevit nové a nebo hrát více do kombinace a střel zpoza vápna.

Jan "Emerickson" Krupička
Jan "Emerickson" Krupička
Foto: erushit.gg

Jak zatím vnímáte kvalitu karet? Bude pro relevanci v turnajích nutné investovat tuny FIFA Pointů?

Emerickson: Rozhodně ano. Bohužel jako každý rok. Bez dobrého týmu se hráč prostě neobejde, aby byl konkurenceschopný. Tento rok bych řekl, že hráči s vyšším hodnocením jsou ještě lepší než předtím.

The Johny: Myslím, že je dost znát rychlost hráčů. Zde si myslím, že se nic nezmění a stále bude nutné dotovat tým pro konkurenceschopnost.

Co podle vás bude meta? Co by esportoví hráči měli nejvíce sledovat mezi atributy různých karet?

EM: Ještě stále těžko říct po pár dnech hraní. Vypozoroval jsem, že technické střely za vápnem jsou velmi účinné. Možná opět timed finishing. Atributy, které mohou být důležité tento rok, jsou přihrávky, střelba, síla. Na rychlost samozřejmě nemohu zapomenout, to už je taková klasika.

The Johny: Vypadá to, že by se mohl vrátit finesse trait a dobrý driblink.

Kdy vás čekají první turnaje, do kterých se budete snažit dát dohromady co nejlepší možnou sestavu?

Emerickson: Zatím přesný termín ještě nevíme, ale očekávám přelom října a listopadu. Od té doby ten program bude nabitý.

The Johny: Víkendovky startují 8. října, takže do této doby všichni budou chtít co nejvíce posílit.

Jan "The Johny" Hradil
Jan "The Johny" Hradil
Foto: AC Sparta Praha
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.