Přejít k hlavnímu obsahu

Boj o play-off ještě není uzavřen! O dva sloty bojuje čtveřice týmů, eSuba má nepříjemnou pozici

3. 9. 2021 | 19:27 Counter-Strike 2 Preview
Sedm zápasů nám zbývá do konce základní části jubilejní sezóny 1. Tipsport COOL ligy, kterou jsme oblekli do letního kabátku. Týmy předvádí neuvěřitelně vyrovnané výkony, díky čemuž i poslední tým tabulky dokáže hrát vyrovnaně s těmi nahoře. I přesto má však někdo navrch, jiný musí dotahovat, tak si pojďme ukázat, kdo v jaké pozici aktuálně je. A pozor – v sobotu začínáme již v 9:30!
1. Tipsport COOL liga
1. Tipsport COOL liga
Zdroj: grafika PLAYzone

Do play-off 1. Tipsport COOL ligy postoupí nejlepší čtverka týmů ze základní části v systému každý s každým. Vyvrcholení jubilejní desáté sezóny bude na programu 17. a 18. září, základní část však uzavřeme o více než týden dříve. Po jedenácti odehraných hracích dnech ze třinácti známe s určitostí dva postupující týmy, zbývajících sedm zápasů bude hodně vypjatých. Může se rozhodnout už v sobotu, ale také až na konci úterka.

Na čele tabulky aktuálně máme tým ENTERPRISE esports, který za šest zápasů ztratil jen tři body. Jejich 15 na kontě je ale bohatě dostačujících a totéž si mohou říct i dosud neporažení hráči Entropiq Prague na místě druhém. Ti sice mají 13 bodů, na což v nejvíce extrémních scénářích mohou dosáhnout až tři další týmy, ale tím, že je Dynamo Eclot nemohou přeskočit z hlediska rozdílu vyhraných a prohraných kol, mají také jisté play-off. Na opačné straně tabulky máme GLORE s již zakončenou základní částí na osmém místě, více než 9 bodů nemohou uhrát ani eEriness MARVO, čímž jsou z postupové matematiky také venku. O dva sloty tedy hrají čtyři celky.

#Název týmuZápasySkóreBody
1. Slovensko ENTERPRISE6+6815
2. Česká republika Entropiq Prague6+5113
3. Slovensko Sampi.Tipsport6+3012
4. Česká republika Dynamo Eclot6-1610
5. Česká republika eSuba5-67
6. Česká republika eEriness MARVO6-246
7. Slovensko DEFEATERS4-294
8. Slovensko GLORE7-742

Sampi.Tipsport

Nejlepší výchozí pozici do závěrečných bojů mají Sampi.Tipsport, kteří navíc disponují tou největší výhodou. Jejich poslední zápas proběhne až v samotném závěru, tudíž budou přesně vědět, jestli ještě potřebují zabrat na 120%, nebo budou hrát "pouze" o nasazení do play-off. Sampi mají v tuto chvíli na kontě 12 bodů, i prohra 1:2 jim ve většině scénářů bude stačit, každopádně jakákoliv výhra je pro ně stoprocentní postup mezi špičku.

Dynamo Eclot

Dynamo Eclot vstoupilo do ligy maratonem zápasů s hostem, i přesto je ale celou dobu ve hře o play-off. A právě jeho duel s DEFEATERS otevře sobotní program. Nedá se však říct, že by DNE měli všechno ve svých rukou. Na jedné straně extrémních scénářů mají šanci postoupit i přes nezískání jediného bodu, na té druhé nemusejí ani přes výhru 2:0 postoupit skrze nejhorší skóre z týmů okolo příček zajišťujících play-off, pokud eSuba získá plných 6 bodů a Sampi alespoň jeden. Důležité je také zmínit, že jakékoliv jejich vítězství vyřadí DFS ze hry o play-off.

eSuba

Modré krvi zbývá odehrát ještě dva zápasy proti Entropiq Prague a DEFEATERS, možností, jak se jejich cesta vyvine, je tedy ještě daleko více. Jejím absolutním minimem je zisk tří bodů, kdy by ale musela spoléhat na to, že DNE prohrají 0:2 s DFS a DFS neposbírají více než 6 bodů. Při určitých výsledcích eSubě naopak nemusí stačit ani maximální možný zisk, kdy by na 13 bodech rozhodovalo celkové skóre. Jejich druhý zápas se však odehraje až v úterý, takže (podobně jako u Sampi.Tipsport) budou po sobotním dni vědět, jak na tom jsou a co potřebují.

DEFEATERS

Na příčkách zajišťujících baráž se aktuálně krčí tým DEFEATERS, který má nahuštěný program v závěru soutěže, takže i přes jedinou výhru ze čtyř zápasů je stále ve hře o play-off. A prakticky má všechno ve svých rukou, ačkoliv zápasový itinerář není úplně příznivý. DEFEATERS se v sobotu utkají s Dynamo Eclot a ENTERPRISE esports, v úterý pak vyzvou eSubu, kdy teoreticky může jít o všechno, ale také naprosto o nic. Vzhledem ke třem zbývajícím zápasům mají DFS největší rozptyl možný scénářů – v první řadě se určitě chtějí vyhnout baráži, na což potřebují ideálně získat tři body, ale třeba naváží na svůj výkon ze čtvrtka proti Entropiq Prague.

V řeči čísel, pokud si chtějí DEFEATERS o svém osudu rozhodnout v kladném slova smyslu sami, potřebují všechny tři zápasy vyhrát a maximálně jednou jít do třetí mapy. V takovém případě existuje jediný scénář, kde by rozhodoval tiebreaker, a to skóre proti Sampi.Tipsport, kteří by v úterý nesměli získat ani bod. Tři čistá vítězství pro DFS naopak znamenají jistotu postupu na úkor eSuby i Dynamo Eclot. V určitých případech jim může stačit zisk 7 z 9 možných bodů, teoreticky i pouhých šest, kdy by se ale museli spoléhat na decider s DNE a případně i eSubou. Matematika je zde opravdu složitá, nepočítat s DFS by ale po čtvrtečním výkonu bylo scestné.


Na závěr je potřeba říct poslední věc. Pokud v sobotu Dynamo Eclot nejprve jakkoliv porazí DEFEATERS a Entropiq Prague následně jakýmkoliv poměrem porazí eSubu, tak zbylé tři zápasy už jsou z hlediska scénářů irelevantní a hrát se bude "pouze" o nasazení do semifinálových dvojic, popřípadě o to, jestli se DEFEATERS na úkor eEriness MARVO vyhnou baráži. Na kompletní scénáře závěru základní části se můžete podívat zde.

Harmonogram zbývajících zápasů:

Štítky: COOL CSGO liga
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.