Přejít k hlavnímu obsahu

Češi jsou znovu mistry naší části Evropy! Na jízdu kvalifikací na Mistrovství světa nikdo neměl

26. 9. 2021 | 11:44 Dota 2 Reportáž
Další ročník světového šampionátu reprezentací je tu, mezi titulní hry opět patří Dota 2. Když se minulý ročník zrušil, tak to byla velká škoda, protože český výběr ovládl evropskou kvalifikaci a na IESF Mistrovství světa měl zamířit jako mistr Evropy, a tím pádem jako jeden z kandidátů na medaile. Ani tentokrát by to ale nemuselo být jiné.
Finálový zápas kvalifikace západní Evropy
Finálový zápas kvalifikace západní Evropy
Zdroj: IeSF

13. ročník IESF Mistrovství světa v elektronických esportech letos zavítá do izraelského Eilatu. Právě tam se měl uskutečnit loňský ročník, ale pandemická opatření to ani v jednom z odložených termínů nepovolila. Tentokrát to snad bude jiné. Než se ale dostaneme do fáze samotného šampionátu, je potřeba určit jeho účastníky.

V rámci kvalifikačního síta bylo Česko i Slovensko umístěno do západní Evropy, což je paradoxem, protože v CS:GO jsme součástí východu. Český výběr utváří čtveřice hráčů Hippomaniacs, doplněná o Arina namísto původního Booma. Ten měl být hlavní hvězdou, ale nakonec by zase tolik chybět nemusel. Slovensko zase reprezentuje pětice SlaweE, Mawox, Yellow Panda, Misko a Lukyno. Ve skupině na sebe obě naše krajiny dokonce narazily, a Slováci nedali favorizovanějším Čechům nic zadarmo. První hra sice byla hodně rychlá, ale druhá bitva trvala dlouhých 52 minut, po nichž Česko zvítězilo a následně si vybojovalo postup z prvního místa skupiny A. Slovensko se ovšem zahanbit nenechalo a po výhře nad Portugalskem také postoupilo do play-off.

Dále už to Slováci ale bohužel nedotáhli. Čtvrtfinálová BO3 série proti Francii byla vypjatá od začátku až do konce, po třech těsných hrách ale slovenský výběr kapituloval a musel se s postupem na Mistrovství světa rozloučit. Z regionu západní Evropy totiž míří na šampionát pouze dva nejlepší celky, tedy finalisté play-off. Češi oproti tomu hráli neskutečně sebevědomě a potvrdili svoji roli favorita. Ani hru neztratili už ve skupině a ve stejném stylu postupně v pavouku vysekali Maďarsko, Nizozemsko i Belgii. Nejvíce jim přitom dala zabrat právě hra proti Slovákům. Opět po roce se tedy česká reprezentace stává mistrem alespoň části Evropy a nebude na šampionátu chybět. Naposledy jsme v Koreji skončili těsně před medailovými boji, tak snad to letos vyjde!

Světové finále se odehraje v listopadu, tak doufejme, že to pandemie opět nezastaví. Stejně tak věříme, že se na 13. ročník esportového svátku kvalifikují naši zástupci ještě v jiných titulech. Takto vypadá aktuální výčet účastníků v Dotě 2, kde překvapivě chybí Rumunsko s hvězdným w33. Na CS:GO se podíváme zase za týden.

Výčet účastníků
Výčet účastníků
Zdroj: Liquipedia
Štítky: IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.