Přejít k hlavnímu obsahu

Český závodník nadále patří mezi špičku, ze Světového poháru si odnáší bronzovou medaili

7. 7. 2021 | 14:37 Trackmania
Neděle 4. července byla ve znamení vyvrcholení velkolepé soutěže. Po klasické lize nastoupil jednorázový turnaj, který se dá považovat za vrchol Trackmania scény. Světový pohár je nástupcem dřívějších šampionátů a v boji o titul opět nechyběl český hráč Kappa.
Trackmania World Cup
Trackmania World Cup
Zdroj: sociální sítě soutěže

Trackmania World Cup probíhal od konce května, kdy byly na programu otevřené kvalifikace. Kromě pozvané nejlepší osmičky si každý závodník musel proklestit svoji cestu od úplného začátku, konzistentnost každého tak byla v průběhu dlouhého procesu klíčová. Ze stovek hráčů se krůček od postupu dostal vůbec první mistr světa z roku 2016, Dorian 'Carl' Vallet, který se k turnajovému závodění vrátil po deseti letech. Úspěch oproti němu zaznamenal Martin 'Kappa' Krompolc, který ukázal, že i přes nepozvání mezi světovou špičku stále patří. Marek 'tween' Pacher naopak v boji chyběl, kvůli zakončování vysoké školy neměl na hraní dostatečný prostor.

Skupinová fáze Kappovi vyšla na výbornou a jako někdejší mistr světa jej v celkovém pořadí porazili pouze hráči, kteří se mohou pyšnit stejným titulem. Jako naprostý suverén šel do play-off Carl-Antoni 'Carl Jr.' Cloutier, který usiloval již o svůj čtvrtý světový titul. 23letý Kanaďan svého času vlétl na scénu jako nesmírně talentovaný mladík a v současnosti platí za nejlepšího hráče historie. Konkurenti sice věřili, že ho letos mohou porazit, jako se již v minulosti několikrát povedlo, k tomu je však potřeba bezchybný výkon. Carl Jr. však skupiny ovládl bez jediného zaváhání a s poklidem postoupil také z prvního semifinále, kde ho překvapivě doplnil Sébastien 'Affi' Affolter.

Druhé semifinálové utkání se pak týkalo českého závodníka Kappy, který od letošního roku hájí barvy vysněné stáje McLaren a její virtuální odnože s názvem Shadow. Jeho semifinále si podmanil Thomas 'Pac' Cole, ale o čtvrtý slot ve finále se odehrával tuhý boj. Kappa se v závěrečné jízdě musel vytasit se životní jízdou, která jen tak tak stačila na nejbližšího konkurenta v podobě Dennise 'Massa' Lotzeho. Emoce zde byly zcela na místě.

Samotné finále slibovalo velkou podívanou, o níž se postarali především Carl Jr. a Pac. Oba totiž dokázali na svých zvolených oblíbených mapách vyhrát všechna kola, a postupně tak zbytku pole unikali. Carl navíc využil hned první příležitost stát se mistrem světa, stabilita jeho výkonů byla naprosto neuvěřitelná. Když má takto kvalitní závodník svůj den, musel by se stát zázrak, aby ho někdo sesadil. Druhé místo si dle očekávání zajistil Pac a v boji o bronz měl Kappa dlouho navrch. Na oba hráče však přišla určitá nervozita až frustrace, takže rozhodnout muselo úplně poslední možné kolo. Kappa to však dokázal a nakonec tento cenný kov vybojoval.

Nejlepší český závodník Trackmania historie si tedy do sbírky přidává další cennou medaili. Mistr světa z roku 2018 a šampion vůbec první sezóny prestižní Trackmania Grand League navázal na bronz, který pod křídly Veloce Esport získal v TMGL před rokem. Letošní sezóna mu zatím příliš nevycházela, cestou skrze otevřenou kvalifikaci až k bronzové medaili a finanční odměně 2000 euro však opět ukázala, že nadále patří mezi nejužší špičku a musí se s ním počítat. Doufejme, že po jeho boku bude v následující sezóně Trackmania Grand League opět bojovat také Tween, který úspěšně zakončil studijní život a může opět závodit na vysoké úrovni naplno!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.