Přejít k hlavnímu obsahu

Chceme jít smysluplnou cestou, investice jsou v řádu milionů, říká investor Dynamo Eclot

28. 5. 2021 | 08:00 Všechny hry
Organizace ECLOT vstoupila do nové etapy své historie. Spojením s majoritním akcionářem hokejového klubu HC Dynamo Pardubice se zrodil nový kůň Dynamo Eclot, který vezme domácí esportovou scénu útokem. My jsme si k rozhovoru přizvali investora a úspěšného golfistu v jedné osobě, Petra Dědka mladšího, aby nám vznik tohoto projektu a myšlenkami kolem něj trochu osvětlil.
Petr Dědek mladší
Petr Dědek mladší
Zdroj: GettyImages

Proč jste se rozhodli pro spolupráci a vytvoření společného týmu právě s herní organizaci Eclot?

Původně jsme si chtěli v rámci pardubického Dynama vytvořit čistě svůj vlastní esportový tým. Do světa esportu jsme vedle přirozené cesty v podobě hry NHL vstoupili začátkem tohoto roku účastí v jarním splitu Hitpoint Challengers ve hře League of Legends. Tam jsme si však ověřili, že bez zkušených lidí z tohoto prostředí by naše cesta byla hodně obtížná, pokud vůbec možná. Začali jsme tedy řešit, jakým směrem se vydat dál a do toho přišlo nakontaktování s Eclotem, kde jsme velmi rychle našli společnou řeč a zjistili jsme, že obě strany našly to, co hledaly.  

Když vedle úspěšné podpory NHL vznikal projekt League of Legends akademie, byla už ve hře spolupráce s Eclot? Jak dlouho trvala vaše jednání o vzniku Dynamo Eclot?

Tehdy ještě ne, ale naše účast v Hitpoint Challengers byla z tohoto pohledu velmi důležitá. Do esportového prostředí jsme totiž vyslali jasný signál, že to v Dynamu myslíme s esportem vážně. Tehdy se nám ozvala řada organizací s nabídkou propojení na nejrůznějších úrovních, ale žádná nám nedávala větší smysl. Až když jsme se potkali s Eclotem, tak jsme zjistili, že to je to pravé. Jednání poté byla celkem rychlá, ale bylo důležité vše nově nastavit a ošetřit právně, to zabralo největší porci času. Nakonec nám ale vše vyšlo tak, že jsme se s oznámením trefili mezi splity v dvou nejdůležitějších hrách League of Legends a CS:GO.

Vše je prezentováno, že byl Eclot celý odkoupen a Petr Dědek se stává hlavním investorem. Dá se nějak odhadnout, v jakých řádech se budou investice pohybovat?

Momentálně se jedná o řády v milionech korun.

A za jakými cíli tohle všechno bude vznikat? Jak budou nastaveny cíle vůči rozvoji domácích hráčů, nutnosti domácích úspěchů či posunu do zahraničí?

Chceme jít smysluplnou cestou, rozhodně nebudeme okamžitě skupovat celé zahraniční týmy s cílem instantně vítězit na všech frontách, ale bez smysluplného základu. Eclotu se dařilo držet krok s domácí elitou, i když neměl takové finanční prostředky jako konkurence. Je to díky schopnostem lidí, kteří tým vybudovali a se kterými budeme i nadále spolupracovat. Celý tým nyní díky investicím dostane odpovídající a stabilní zázemí. Ano, budeme týmy doplňovat, posilovat, ale stejně tak chceme i nadále pokračovat ve vývoji našich talentovaných hráčů a scoutingu nových budoucích hvězd. Kombinace toho přinese jak sportovní úspěchy, tak ekonomickou udržitelnost týmu.

Petr Dědek mladší
Petr Dědek mladší
Zdroj: archiv

Je z vaší strany vnímán tento krok do světa esportu jako něco opravdu velkého? Jak je vnímán esport a jeho potenciál v businessové sféře?

Je to pro nás důležitý krok do nového a velmi dynamicky se rozvíjejícího prostředí. Díky našim dalším projektům, ať už ve sportu nebo podnikání, máme kolem sebe velkou množinu partnerů, kde řada z nich esport také vnímá jako nový trend. Esport a tým Dynamo Eclot je tedy dalším střípkem našich aktivit a věříme, že časem se nebude jednat pouze o střípek, ale důležitý střep. 

Eclot doposud vedl Martin Novotný, jak přesně bude zainteresován v nové struktuře pod vedením pana Dědka? Bude mít nový tým stále DNA původního týmu Eclot?

Martin Novotný bude i nadále CEO celého projektu a počítáme s jeho dlouhodobým přínosem celé naší organizací. Martin má kolem sebe tým lidí, se kterými i nadále spolupracujeme a pouze ho doplňujeme našimi lidskými zdroji. DNA nové vniklé značky DNE bude i nadále stejné, jen posílené. 

Jak celkově nahlížíte na domácí esportové prostředí? Máme tu spoustu profesionálních týmů, prostoru na rozvoj se ale zdá být stále spousta.

Jako na velmi dynamicky se rozvíjejí prostředí, které ve světě už ušlo velkou cestu a u nás je stále spíše na začátku své cesty. I proto jsme se rozhodli na ni nyní nastoupit, i kvůli tomu, aby nám třeba neujel vlak. Máme ke sportu velmi blízko, děláme v rámci našich firem profesionální, ale i amatérské golfové turnaje na té nejvyšší úrovni a jsme majoritním akcionářem hokejového Dynama Pardubice. Esport bereme jako novou součást sportovního prostředí, které zde už navždy bude mít své místo. Prostor pro rozvoj a projekty je zde značný a máme v plánu být hodně aktivní. 

Málokdo na domácí scéně spolupracuje se sportovním klubem, jak hodláte využít tenhle společný potenciál obou klubů pod hlavičkou Dynama?

Tak, jak se to nabízí. Chceme propojit obě prostředí. Fanouškům hokejového klubu dát možnost mít svůj srdeční tým také ve virtuálním světě, opačně chceme fanoušky videoher dostat k fandění hokejovému klubu a v lepším případě k reálném sportu jako takovému. Budou probíhat společné marketingové akce, hráči esportu budou tu a tam přítomni a představováni během hokejových utkání a naopak. Díky pardubickému Dynamu, které má po republice stovky tisíc fanoušků, máme šanci oslovit velkou masu lidí, kteří budou fandit Dynamu Eclot a nebudou si muset ve virtuálním sportu vybírat „jiný“ tým. Hlavním cílem je i nadále pozvedávat značku Dynamo na všech frontách.

Na závěr, kde byste vy osobně chtěl Dynamo Eclot vidět za tři roky, za pět let? Podpora, které hry pro to bude podle vás nejvíce klíčová?

Byli bychom špatní investoři, kdybychom nechtěli být na domácím vrcholu a zanechávat výraznou stopu na mezinárodní scéně. Vedle toho ale také chceme vytvořit ekonomicky stabilní organizaci, která budou důležitou součástí celého prostředí. Naše cíle nejsou pouze výsledkové, ale také komunitní. Nechceme prostředí pouze vysávat, ale také do něho něco dávat a vracet, jak to děláme i v našich dalších sportovních aktivitách v golfu a hokeji. Fotbalovou terminologií chceme být jak Realem Madrid, tak pražskou Slavií, nizozemským Ajaxem a Slavojem Houslice. Chceme být úspěšní na mezinárodní i domácí scéně, chceme vychovávat talenty, ale také chceme lidi bavit.

Štítky: Dynamo Eclot
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.