Přejít k hlavnímu obsahu

Dvě legendy se loučí. NBK přechází na VALORANT, svou kariéru ukončuje Kjaerbye

1. 7. 2021 | 12:30 Counter-Strike 2
Hned dvě velké hvězdy oznámily svůj konec ve světě CS:GO, navíc v téměř stejný čas. Zatímco NBK se stává dalším z řady hráčů, který vyzkouší své štestí ve VALORANTu, Dán Kjaerbye odchází do herního důchodu.
NBK a Kjaerbye
NBK a Kjaerbye
Zdroj: AFK Gaming

Ve světě CS:GO jsme si za poslední rok zvykli na odchod velkých hvězd. K těm se teď přidávají další dvě jména, která svého času patřila k tomu nejlepšímu, co CS:GO scéna nabízí.

Jako první svůj odchod ze scény oznámil legendární Francouz Nathan "⁠NBK-⁠" Schmit. Jeho kořeny sahají až do hry CS:Source, po přechodu na CS:GO v roce 2012 patřil mezi nejužší špičku. Svůj talent potvrdil hlavně v letech 2014 a 2015, kdy dosáhl hned dvakrát na Major titul, k němuž přidal nespočet dalších mezinárodních trofejí. Hned třikrát se také probojoval do HLTV TOP20 žebříčku.

Po létech strávených ve Francii se rozhodl v roce 2019 pro mezinárodní cestu a stál u založení prvního CS:GO týmu v organizaci OG. I když tým po vedením aleksib ukázal svůj potenciál, nikdy se nedostal na vrchol a po špatných výkonech na počátku letošního roku zamířil NBK na lavičku.

Poslední sbohem dal CSku ve francouzském týmu DBL Poney, se kterým si zahrál na FLASHPOINT 3 RMR, kde potrápil týmy ze světové špičky a připsal si překvapivé 8. místo.

Jeho další kroky teď budou směřovat do světa VALORANTu. V tom však ještě ani nenašel tým a jak sám prozradil, chce do světa střílečky od Riotu vstupovat postupně. Více se NBK chystá vysvětlit ve videu, které plánuje vydat v nejbližších dnech.

Svůj konec však oznámil i další hráč, kterým je i přes svůj mladý věk Markus "⁠Kjaerbye⁠" Kjærbye. Také on se ve svých 23 letech může pochlubit bohatou kariéerou. S týmem Astralis se stal Major šampionem a jako 18letý se stal nejmladším Major MVP v historii, v čemž dosud nebyl pokořen.  V letech 2016 a 2017 se navíc objevil mezi nejlepšími dvaceti hráči světa.

Zlomovým momentem byl však šokující přestup, kdy na začátku roku 2018 doslova přeběhl z Astralis do týmu North. V něm však nikdy nenaplnil potenciál a za téměř tři roky působení vyhrál s týmem pouze jediný titul. Jeho poslední štací bylo loňské působení ve FaZe, kde však strávil jen několik nepodařených měsíců, po kterých zamířil na lavičku.

Letos si zahrál ještě v barvách týmu HYENAS, kde se setkal s několika bývalými spoluhráči z North. Ani v něm se však nedočkal zlepšení formy a výsledků, a po ztrátě motivace ukončuje svoji herní kariéru.

Štítky: Kjaerbye, nbk
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.