Přejít k hlavnímu obsahu

Emerickson o skupině D v AXE FIFA COOL Lize: Byl jsem připraven na všechny scénáře

16. 6. 2021 | 15:38 EA SPORTS FC 24
Skupinová fáze je u konce a my jsme vyzpovídali Emericksona, neporaženého postupujícího ze skupiny D. Jan "Emerickson" Krupička je profesionální hráč FIFY z týmu AC Sparta Praha eSports, příležitostný komentátor a také nejsledovanější FIFA streamer na Twitchi. Věřil si Emerickson na postup ze skupiny smrti?
Emerickson
Emerickson
Zdroj: PLAYzone

Dokázal jsi postoupit do play-off AXE FIFA COOL ligy bez jediné prohry. Čekal jsi, že se ti to povede v takhle silné skupině?

Jelikož jsem byl ve skupině smrti, kde mohl postoupit každý, tak jsem byl připraven na všechny scénáře. Jsem rád, že se mi povedlo v tak silné skupině, kde byli vlastně dva vítězové z předešlých ročníků, obsadit první místo a rozhodnou tak o svém postupu.

Poslední víkendové ligy u tebe nejsou tak jednoznačné jako dřív. Jak si to vysvětluješ?

Momentálně ve víkendovce už o nic nejde, tak jí nedávám takovou váhu. Posledních 5 týdnů jsem se do toho opravdu jen nutil a bylo to později znát i na výsledcích. Proto jsem se i rozhodl skládat na každý víkend jiný fun tým. Horší výsledky ve víkendové lize mě nijak netrápí, protože i když se tam teď nedařilo, tak na turnajích je to něco jiného. Turnaje jsou pro mě priorita číslo jedna, kde se chci reprezentovat v tom nejlepším světle.

Jak jsi spokojený se svým týmem? 

S týmem jsem v téhle fázi hry spokojený. Na každé pozici mám konkurenceschopného hráče a nikde mě bota vyloženě netlačí.

Tým AC Sparta Praha eSports reprezentuješ už přes dva roky. Jak jsi spokojený? 

Jsem ve Spartě spokojen, mám tam dobré vztahy se všemi dá se říct. Klub se o nás stará dobře a dokáže zařídit spoustu věcí, co potřebujeme. Zkrátka mi tam momentálně nic nechybí a jsem rád, že jsem v tak velkém klubu už přes 2 roky. Těším se, až budeme moct udělat nějaký content s hráči áčka, jelikož to během období corony nebylo možné.

Jak bys zhodnotil působení v kvalifikaci na FIFA eNations Cup?

Upřímně jsem nebyl moc spokojený se svými výsledky. I přes to, že jsem hrál vlastně proti nejlepším hráčům z daných zemí, tak jsem chtěl bodovat ve více zápasech než jen v jednom. V pár případech chybělo trochu toho potřebného štěstíčka, ale ve finále je to pro mě velmi cenná zkušenost do budoucna.

Emerickson
Emerickson
Foto: AC Sparta Praha eSports

Co vnímáš za svůj největší úspěch ve FIFĚ? 

V zahraničí to bude určitě V4 Future Sports Festival v Maďarsku, kde se mi podařilo skončit na 3. místě. Byla to vlastně první konfrontace s profíky ze zahraničí a já v té době nebyl pod žádným kontraktem ani smlouvou. Přesně tohle mé hraní nakoplo tím správným směrem. Za největší úspěch v ČR považuji asi vítězství v eRepre turnaji, což mi vlastně přineslo post jednoho ze dvou eReprezentantů naší České republiky a já tak mohu hájit naše barvy, což je obrovská čest.

FIFA je poměrně hodně psychicky náročná a někdy je těžké udržet nervy na uzdě. Rozčiluješ se u FIFY? 

Za poslední roky to zvládám si myslím dobře. Rozhodně to zvládám lépe než na mých začátcích, kdy to odnesl nejeden ovladač a mnoho dalších předmětů v pokoji (smích). Zapracoval jsem na tom a můžu říct, že jsem psychicky velmi silný. Hlava ve FIFĚ dělá strašně moc, právě proto je důležité mít neustále chladnou hlavu.

Dříve jsi hrál také reálný fotbal za Zbrojovku Brno. Co bylo příčinou, že jsi nakonec začal hrát FIFU?

Strávil jsem tam pěkných 13 let asi. Skončil jsem kvůli zranění zad, které mě vyřadilo ze hry na rok a půl. Poté už nebyla chuť ani motivace se vrátit a já se vydal cestou streamera/FIFA hráče. Nebylo to lehké rozhodnutí, ale odstupem času toho rozhodnutí nelituji. Můžu říct, že to je pro mě dream job.

FIFU také streamuješ už nějaký ten pátek a dokonce jsi nejsledovanějším FIFA streamerem u nás. Co tě k tomu vedlo?

FIFU jsem hrával už od ročníku 2002. Jelikož jsem v té dobře začínal i s fotbalem, tak výběr herního titul nikoho nepřekvapí proč zrovna FIFA. Vždy mě bavilo se koukat na videa ohledně FIFY na YouTube, ale později jsem objevil streamy a ty jsem si zamiloval. Vždy jsem si říkal, že bych to chtěl jednou vyzkoušet. Od FIFY 16 jsem do toho skočil po hlavě a zůstal jsem u toho do teď. Na stream chodilo mnohem více lidí a navíc se k tomu přidalo i profesionální hraní. Na Twitchi už tedy působím šestým rokem a stále mě to baví.

Díky za rozhovor! Máš nějaký závěrečný vzkaz pro příznivce AXE FIFA COOL ligy nebo své fanoušky? 

Já také děkuji! Rozhodně nám všem držte palce při čtvrtfinále a finále AXE Cool Ligy! My se pokusíme pro vás diváky předvést ty nejlepší možné výkony.