Přejít k hlavnímu obsahu

Jižní Korea přichází se zákonem na ochranu esportových hráčů

25. 5. 2021 | 19:30 Všechny hry
Návrh zákona požaduje oznámení o případném zrušení esportové události v dostatečném předstihu. Inspirací mu bylo nečekané zrušení turnaje v Heroes of the Storm z roku 2018.
Jižní Korea je jedním ze světových center esportu
Jižní Korea je jedním ze světových center esportu
Zdroj: vlajka

Jihokorejský kongresman Dong-su Yoo letos v květnu přišel s tzv. „Heroes of the Storm“ zákonem. Inspirací mu bylo náhlé zrušení turnaje z prosince roku 2018, Heroes Global Championship. Zrušení tehdy popudilo a naštvalo mnoho esportových organizací, hráčů i koučů, neboť o rozhodnutí, které učinil prezident Blizzardu Allen J. Brack, nevěděli s předstihem a přišlo jako blesk z čistého nebe. 

Tou dobou byl jihokorejský tým z Gen. G Esport jedním z nejlepších týmů. Hráči ovšem poté, co Blizzard turnaj opustil, přišli o práci. Kongresman především naznačuje, že většina esportových hráčů je v důležité části své kariéry. Nečekané ukončení události, na kterou se připravovali mnohdy i mnoho měsíců, pro ně může mít vážné a dlouhodobé následky. Blizzard tehdy ještě dva týdny před akcí tvrdil, že akce bude a že mají velké plány, čímž rozlítil komunitu ještě více.  

„Pokud v esportu již není vydavatel nadále ochoten podporovat soutěž, jsou výrazně ovlivněna práva mnoha dalších stran, které se soutěže účastní, včetně esportových organizací, hráčů, casterů, diváků a dalších. Musí být zavedeny zákony, které je ochrání před unilaterálním poškozením,“ prozradil Yoo pro Naver Sports. „Heroes of the Storm“ zákon se tak snaží zabránit jednostrannému zrušení esportových soutěží. Vydavatelé her nebo distirbuční společnosti by byli povinni informovat zúčastněné strany několik měsíců dopředu, pokud plánují zrušit soutěž. 

Zdroj: estnn.com