Přejít k hlavnímu obsahu

Každý den je na Twitchi jiný PogChamp a netrvalo dlouho, než to vyvolalo vlnu nenávisti

13. 1. 2021 | 16:41 Twitch.tv
Minulý týden jsme se rozloučili s oblíbeným emotikonem PogChamp, Twitch se jej však po smazání rozhodl nahradit každých 24 hodin někým jiným. Tohle oznámení vzbudilo spoustu reakcí a obav, které se bohužel vyplnily takřka okamžitě.
Critical Bard
Critical Bard

Smazání PogChampu bylo způsobené reakcí Gooteckse, tváře tohoto emotikonu, k útoku na Kapitol. "Pog" je však ikonickou záležitostí Twitche, který se chytře rozhodl se s ním nadobro nerozloučit, jako to udělal dřív u BlessRNG. Místo vytváření nového vyjádření momentů na spadnutí brady se však rozhodl vzít zavděk nápadem od Day9 a každý den měnit streamera, který se stane tváří emotikonu PogChamp na 24 hodin.

Twitch si od tohoto kroku sliboval možnost ukázat světu nové streamery, ne ve všech případech se to ale povedlo v pozitivním slova smyslu. Zatímco například Reversal, který se stal PogChampem 10. ledna, sklízel spoustu pozitivních ohlasů a opačné reakce byly v minoritě spíše od trollů, tak Critical Bard si zažil sílu komunity opravdu naplno. Na svůj den se sice se svými moderátory náležitě připravil, i tak byl ale překvapen.

Critical Bard je totiž černé pleti a obavy z různých útoky tak byly do určité míry bohužel oprávněné. Očekávání z různých negativních názorů ale realita naprosto předčila. Vedle očekávané nenávisti a rasismu se dočkal různých útoků proti jeho charakteru a dočkal se také doxxingu a výhružkám smrti, které jsou vždy naprosto přes čáru. Kontroverzi vzbudilo také překrucování názorů, které se následně na Twitteru rozhodl vysvětlit. Na streamu totiž Critical Bard řekl, že „na bílých životech nezáleží, protože nic jako bílé životy neexistuje.“

V celém kontextu ale vysvětluje, že „můžete být pyšní na to, že jste Ital nebo třeba Skot, ale nemůžete být pyšní prostě na to, že jste bílí. Že nic takového neexistuje.“ Posléze také doplnil: „Na druhou stranu, černý lid může prohlásit "black lives matter", protože nám byla ukradena země, kterou jsme milovali, a jsme nuceni zde zůstat, zbaveni našeho dědictví a naší identity. Vše, co známe, je naše čerň.“ Na klip se můžete podívat sami.

Na sociálních sítích vypukl nekontrolovaný chaos plný témat, jako je možný opačný rasismus, na který se z pohledu jedné strany dělá objektivní názor bohužel složitě. „Tohle není poprvé, co se lidé vzbouřili proti marginalizovanému streamerovi a bohužel to není ani naposledy,“ řekl Critical Bard. Celou problematiku se snažil řešit s Twitchem, ale z jeho zástupců žádné řešení nedostal, ačkoliv on sám by nápady měl. „To, že si kdokoliv, kdo se mnou ani neinteraguje, může vytvořit klip a přitopit tím pod kotlem, je velký problém. Člověk si může vytvářet účet za účtem a skrývat své činy za troll účtem, což je špatně. Navíc to nepřichází jen od samotných diváků, ale také od Twitch partnerů, a to je také problém.“ Twitch se občas vyjadřuje, jak se mu jen zlíbí a spousta problémů, nejen tenhle, je bohužel příběhem nejen začátku letošního roku.

Nám nezbývá než doufat, že u dalších PogChampů už situace bude lepší. Na rozsáhlý článek o CriticalBardovi, jeho názorech a hlubšímu vysvětlení celé problematiky doporučujeme tento článek od PC Gamer.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.