Přejít k hlavnímu obsahu

Obrovský krok vpřed. Thajská vláda oficiálně prohlásila esport za profesionální sport

28. 9. 2021 | 17:00 Všechny hry
Milovníci a fanoušci esportu jásají. Thajská vláda konečně uznala esport za plnohodnotný profesionální sport. Thajsko má v esportu bohatou historii, proto není ani divu, že tento krok vpřed se objevil právě zde. Zatím se neví, co vše to pro tamní esport znamená, doufejme ale, že tato informace bude vzorem a impulzem i pro další země.
Esport v Thajsku kvete
Esport v Thajsku kvete
Zdroj: Getty Images

Esport je v Thajsku už mnoho let oblíbené a rapidně rostoucí odvětví. Dostalo se dokonce do hledáčku amerických organizací, které v tomto ohledu projevily zájem o celý region. Ovšem skutečnost, že Thajsko je několik kroků napřed, prokázal nedávný Tweet Mezinárodní federace esportu. Thajská vláda totiž oficiálně uznala esport za skutečný profesionální sport, což bylo ihned otištěno v tamním veřejném deníku.

Oznámení thajské vlády se také objevilo na facebookové stránce nesoucí název Thajská federace esportu (TESF), kde lze dohledat úplné oznámení a nařízení vlády. Samozřejmě se jedná o skvělou zprávu pro všechny milovníky esportu a ohromný krok vpřed pro celý esportový průmysl. Nyní však bude záležet na dalších krocích, které thajská vláda v budoucnu oznámí a jaké další plány má s esportem.

Thajsko se už v minulosti aktivně angažovalo v esportu, například sponzorovalo Dota 2 akce ESL One a ESL národní turnaje. Thajská vláda už dlouhodobě spolupracuje s TESF a pomáhá s organizací regionálních turnajů, ale hlavně se snaží o širší porozumění odvětví esportu mezi vládními zaměstnanci. Doufejme, že thajský esport čeká skvělá budoucnost a můžeme teď snad očekávat velké věci. 

Je tedy zcela možné, že se města jako Bangkok stanou předními destinacemi organizací, jako je ESL a PGL, pro pořádání jejich turnajů. Možná se také thajská esportová scéna dostane na mezinárodní výsluní. Vše je možné, nic však není jasné, ovšem nyní se od tohoto regionu bude očekávat mohé. Angažování se vlády do esportu tamní scéně jen prospěje a pomůže jí na nohy, ať už se jedná o amatérskou nebo profesionální část. Teď můžeme opravdu jen doufat, že v těchto šlépějích půjdou i další země vstříc esportu.