Přejít k hlavnímu obsahu

Okrádají OG fanoušky za pomocí lootboxů? Za krátkou dobu vydělali přes milion dolarů

6. 8. 2021 | 17:08 Dota 2
Pokud jste fanoušky Doty, určitě vám neunikla nabídka OG Esports. Ti se v únoru letošního roku rozhodli, že začnou nabízet artworky, které prý s Dotou a týmem souvisí. Obrázky dostaly nálepku exkluzivní a prodány byly za celkem 500 000 dolarů. Tým za půl roku vydělal skoro milion. Jedná se o věrné fanoušky, nebo propracovaný podvod?
NFT
NFT
Zdroj: NFT

Esportová organizace OG se nejvíce proslavila díky dvěma titulům na The International v Dotě 2, kromě toho se věnuje také CS:GO a Valorantu. Jde tedy o pojem, který má ve světě nezpochybnitelné jméno i reputaci. V únoru letošního roku ale OG s "unikátním" nápadem – odstartovat prodej takzvaných NFT artworků. NFT je moderním obrazem, který grafici vytvoří a poté ho, pomocí Blockchain technologie, podepíší. Takový podpis je nenapodobitelný a každý kus tak má svou vyšší cenu, něco jako ve světě reálného umění.

Všechny NFT od OG obdržely nálepku exkluzivní a jedinečné a tímto způsobem si organizace přišla nejdříve na 272 tisíc dolarů, poté 203 tisíc dolarů a vůbec nejvíc v aukci, která odstartovala v červenci. Tam si organizace přišla na 500 tisíc dolarů, vcelku pak skoro 1 milion dolarů

Před nějakou dobou ale přišel majitel Team Secret s příspěvkem (screen výše), ve kterém na esportové organizace přímo útočí. Dle jeho slov je NFT okrádáním fanouškům. John Yao je považován za důvěryhodného člověka s dobrou reputací, nenašlo se ale moc lidí, kteří by mu toto věřili. Přece jenom, i v esportu panuje dost velká závist. A Team Secret nevydělává tolik, jako OG. Podobný názor má ale i známý Twitch streamer a Dotař Janne "Gorgc" Stefanovski. 

Prvky cestování časem, to má určitě spoustu společného s Dotou, že? Je to opravdu OG tématika, víte jak. 

Kdyby samotné artworky nakreslili známí umělci, nikdo neřekne ani slovo. V tomto případě se ale jedná o dva bezejmenné a neproslavené muže z Francie – Thibaulta Zellera a Jonathana Plesela. Artworkem je pouze skafandr, který se honosí nášivkou OG. Organizace, které do toho byly zapletené, ale chtěly víc. K NFT tak přidaly ještě loot boxy ve stylu EA. I když, ty od Electronic Arts možná byly více užitečné. A co v těch loot boxech je?

V samotných lootboxech jsou hlavními taháky příšerky Momo. Ty lze využít na farmách, kde se těží krypto měna Ethereum. Momo mají své vlastní třídy a čím vzácnější je figurka, tím rychleji těží. Všechno zní skvěle, že? Figurka vytěží kryptoměnu, a pokud budete mít štěstí, za nějakou dobu si vyděláte na třípatrovou vilu. Přesně takhle to ale nefunguje. Příšerky mají neskutečně malou rychlost těžení a jedna vám investici do loot boxu vrátí až za desítky dnů.

Něco podobného zavedla i organizace Alliance v čele s Jonathanem "Loda" Bergem. Ten má svou vlastní legendární Loda figurku, která se ale v počtu 25 000 boxů nachází jen jednou. Pokud se podíváme na tweety velkých organizací, nebo samotného Berga, příspěvky o NFT mají neuvěřitelně málo palců nahoru. Jak je tedy možné, že se vykoupilo tolik balíčků, i přes nízkou medializaci a zájem fanoušků?

Samotní prodejci tak pravděpodobně začali s používáním strategie Pump and Dump. Při té vykoupí veškeré zboží za původní cenu, aby ho poté znovu uvedli za cenu několikanásobně zvýšenou. Pokud ale poté nešťastní fanoušci chtějí NFT prodat, narazí, protože to od nich nikdo nebude chtít. Tisíce tak půjdou do kapsy původním prodejcům.

Je ale možné, že Alliance ani OG o ničem pořádně nevědí. Koneckonců, jejich věci jsou vykoupené, a co se s nimi potom stane, není jejich starost. Tak jako tak, tohle k jejich pověsti nijak nepřispěje. Ba naopak. Na internetu budou mít nálepku podvodníků. Co si o tom myslíte vy? Myslíte, že organizace za to nemohou, nebo jsou vinné?

NFT
Zdroj: dexerto.com
Štítky: OG, Alliance
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.