Přejít k hlavnímu obsahu

PGL Major je kompletní. SINNERS jsou 5. nejlepším týmem světa, který si nezahraje o 45 milionů

11. 10. 2021 | 09:20 Counter-Strike 2 Turnaj
Vysoce očekávaný PGL Major Stockholm vypukne již za dva týdny. Složení se skrze regionální turnaje a žebříčky uzavřelo včera, když se 24. postupujícím týmem stali nováčci z Copenhagen Flames. Finálně si tak můžeme představit složení, do něhož se po urputném boji bohužel nedostali naši SINNERS.
Avicii Arena
Avicii Arena
Zdroj: Avicii Arena

Poslední turnaj kategorie Major se odehrál na přelomu srpna a září 2019, je to tedy už více než dva roky, kdy se týmy proti sobě postavily v boji o nejcennější trofej na scéně. Na míře očekávání se podepisuje také to, že se vůbec poprvé bude hrát o rovné 2 miliony dolarů, tedy o dvojnásobek, než co nabídlo posledních 8 Majorů. Celkem se ve Stockholmu představí 24 týmů, které jsou po osmi rozděleny do tří kategorií – Legends, Challengers, Contenders. Jako první se do akce pustí vyzyvatelé a uchazeči, kteří celý kolotoč odstartují 26. října.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

Kvalifikace na PGL Major probíhala skrze RMR žebříček, utvářený několika regionálními turnaji. Každý region měl předem určený počet slotů podle umístění na posledním StarLadder Majoru, což je v tak dlouhém odstupu mezi jednotlivými turnaji mnohými kritizováno, protože například Severní Amerika má lepší nasazení než stále úspěšnější CIS scéna. Až 40. nejlepší tým světa, Evil Geniuses, dokonce překvapivě disponuje statusem legendy.

Historicky poprvé budeme mít na turnaji nejvyšší kategorie zástupce v podobě české organizace. Ruská sestava Entropiq uspěla v regionu CIS a příznivci organizace jako takové se mohou těšit, až si na zbraně nalepí ikonické logo se zelenou maskou. Pokud se zaměříme přímo na hráče, tak v letošním roce hrozilo, že podruhé v historii bude CS:GO Major bez českého a slovenského zástupce. David 'frozen' Čerňanský to ale dokázal a se svými mousesports bude držet prapor česko-slovenské scény. Pro mladého střelce jde o druhou účast v kariéře.

SINNERS na turnaji IEM Fall
SINNERS na turnaji IEM Fall
Foto: SINNERS / Sazka Esport

Pro oko českého fanouška byl ale v napínavé kvalifikaci nejdůležitější faktor SINNERS. Česká jednička jde v posledních měsících stále nahoru a po sympatických výkonech v ESL Pro League se hříšníci nebáli zabojovat i o postup na nejprestižnější turnaj světa. Ve skupině porazili Complexity, Heroic i Endpoint, posléze ale dvakrát prohráli a kvůli nešťastnému tiebreakeru do play-off nepostoupili. Jejich přemožitelé z Movistar Riders se naopak stali prvním španělským týmem v historii Majoru. Čas hříšníků ale jistě brzy přijde! Podle aktuálního žebříčku jde totiž o pátý nejlepší tým světa, který ve Stockholmu bude chybět, hned za OG, forZe, Complexity a SKADE.

Takto vypadá finální složení PGL Majoru. 24 týmů, které se utkají o věčnou slávu ve třech fázích turnaje. Jste se skladbou týmů na 16. Majoru historie spokojeni? Kdo má vaše největší sympatie a komu budete nejvíce fandit? Bude to Slovák frozen, sestava Entropiq, nebo někdo úplně jiný? Nebojte se s námi podělit v komentářích.

Seznam účastníků PGL Majoru
Seznam účastníků PGL Majoru
: HLTV.org
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.