Přejít k hlavnímu obsahu

Rasismus a diskriminace v esportu? Profesionální hráč ALEX podporuje organizaci Kick It Out

18. 7. 2021 | 12:20 Counter-Strike 2
Britský profesionální CS:GO hráč ALEX má dost zneužívání jedinců na sociálních sítích. Připojuje se proto k organizaci Kick It Out v naději, že se společnost dozví něco o diskriminaci v esportu. Motivací pro založení výběrového fondu bylo finále mistrovství Evropy ve fotbale, kdy fanoušci z Anglie házeli na anglické hráče nenávistné komentáře.
Alex „ALEX“ McMeekin
Alex „ALEX“ McMeekin
Zdroj: Team Vitality

Alex "ALEX" McMeekin je na CS:GO scéně známou postavou. Aktuálně sice angažmá nemá, ale především v týmu Vitality si získal dobré jméno. Na scéně je však aktivní nadále. Jeho novou aktivitou je vytvoření sbírky na podporu boje proti diskriminaci a nenávisti skrze organizaci Kick It Out. K tomuto kroku jej inspirovalo finále mistrovství Evropy ve fotbale, kdy po prohře Anglie neviděl na internetu nic jiného než nenávistné komentáře vůči anglickým hráčům. Paradoxem ale je, že tyto zlé komentáře psali jejich vlastní fanoušci.

Komentáře byly společností široce odsouzeny a hlavní slovo měl premiér Boris Johnson, který byl velice zklamán z chování fanoušků po finálovém rozstřelu Anglie proti Itálii. „Stydím se a jsem znechucen chováním některých našich "fanoušků", je mi smutno, že lidé stále trpí neustálým zneužíváním a musí žít s každodenní diskriminací jen proto, že nevypadá jako ty,“ řekl ve svém prohlášení Harry Kane, jedna z největších anglických hvězd.

ALEX zdůrazňuje, že diskriminace se i v esportovém odvětví stává čím dál tím větším problémem, a proto se rozhodl zapojit se do projektu Kick It Out. Jeho prvním cílem bylo, aby se společnost nad tímto problémem více zamyslela, později však přišel na to, že by tím mohl pomoct i v esportovém průmyslu. Pokud totiž ALEX bude poukazovat na diskriminaci ve světě, konkrétně v již zmiňovaném fotbale, mohlo by to vést k rozvoji technologických společností, které by mohli řešit problémy i v komunitě esportu. Momentálně se prostřednictvím organizace Kick It Out snží vybrat zhruba 150 tisíc korun, on sám již 30 tisíc přispěl. Samotnou sbírku najdete zde.

Zdroj: Ginx.tv
Štítky: ALEX