Přejít k hlavnímu obsahu

RattieRebecca: Valorant je po dlouhé době hra, která mě vážně nadchla

17. 10. 2021 | 08:00 VALORANT Rozhovor
Barbora „RattieRebecca“ Řezáčová je vášnivá hráčka, streamerka a zároveň jedna z členek ženského Valorant týmu Nebula, kterému se nedávno na turnaji VCT podařilo porazit turecký tým BBL plný profesionálních a placených hráček. Jak se to holkám podařilo a co společně chystají do budoucna?
RattieRebecca
RattieRebecca
Zdroj: RattieRebecca

Ahoj, na začátek prosím našim čtenářům prozraď, jak ses vůbec k hraní her a streamování na Twitchi dostala.

Zdravím, hrám se věnuji od malička, začínala jsem s hrou Minecraft a The Elder Scrolls V: Skyrim, v tu dobu mi bylo zhruba deset let. Celkově do světa počítačových her jsem se dostala díky mé blízké kamarádce, kterou znám celý život. Nyní mi je osmnáct a časem jsem si našla cestu i ke streamování. Vždy jsem byla velice energetická a upovídaná, ale nikdy jsem neměla dostatečně dobrý počítač na to, abych streamovala. Až v lednu roku 2020, kdy jsem konečně udělala velký upgrade celého počítače, jsem se rozhodla, že začnu streamovat. 

Nejdříve jsem streamovala náhodné hry, které jsem v tu dobu hrála - Rainbow Six Siege, Warzone, OSU, League of Legends. K samotnému Valorantu jsem se dostala před sedmi měsíci až díky chatu, kteří se ptali, jestli tu hru hraji nebo ji někdy hrála.

Jak tě napadlo vytvořit female team a přihlásit se do turnaje VCT Game Changers EMEA?

Začátky byly velice těžké, protože styl střílení jsem naprosto nechápala, nikdy jsem totiž nehrála hry jako CS:GO, které jsou na podobném základu. Hrávala jsem především League of Legends, takže i adaptace z MOBA hry na FPS hru nebyla nejlehčí. Valorant mě rychle chytnul a bylo to jen o tom se naučit to, že cross nejde s recoilem, jak tomu je v R6 a COD. Valorant je po dlouhé době hra, která mě vážně nadchla a rozhodla jsem se v ní dosáhnout nějakého osobního úspěchu. Proto, když jsem se dozvěděla, že bude VCT Game Changers EMEA - oficiální turnaj pořádaný Riot Games, kdy tentokrát vytvořili kategorii i pro ženské týmy, tak jsem byla nadšená a věděla, že musím sehnat tým, se kterým budu hrát. Sice jsem dříve hrála Ostrava Championship a pár dalších malých turnajů, ale nikdy nic tak významného pro Valorant komunitu jako VCT.

Jakým způsobem jsi sháněla členky do svého týmu a jak k tomu přistupovaly?

Nejdříve jsem přemýšlela, jakých blízkých hráček a kamarádek bych se mohla zeptat, zdali by měly zájem hrát. Jako první mě napadla KXoma, která souhlasila. Nadále jsme se trochu znaly s Roksanou, tudíž jsem se zeptala té. Měly jsme kontakty i na Kravičku, která také souhlasila. Chyběl nám poslední člen, kterým se stala Mafi. Z těchto členů vznikl mix tým Nebula. Věděly jsme, že tam budou silné týmy, ale i tak jsme k tomu přistupovaly velice pozitivně a snažily jsme se sehrát, přestože moc času nebylo.

Dokázali jste se shodnout úplně na všem, nebo přišly nějaké neshody?

S holkami jsme trénovaly necelé dva týdny s tím, že během týdne a mnohdy i o víkendu vůbec nebyl čas na practice a scrimy (jako celý tým jsme se účastnily pouhých dvou scrimů), vše jsme zkoušely a vymýšlely za chodu s pomocí našeho coache Jardy. Čas byl náš hlavní nepřítel, za tak krátkou dobu totiž nebyla velká šance se sehrát a vymyslet toho mnoho.

Liší se nějakým způsobem ženské turnaje od těch mužských?

Toto ženské VCT se od klasického velice lišilo. Během klasického VCT se zaregistrujete pouze tím, že vložíte svůj nick, zaregistrujete tým a potvrdíte. Naše registrace byla složitější - zaregistrovaly jsme se jako tým a potvrdily. Nadále byla individuální registrace, kde jsme musely vložit naše realné jméno, stát ze kterého jsme a náš Discord. V poslední kolonce vyžadovali vypsání dnů a časů, kdy můžeme mluvit s adminem tohoto turnaje, abychom verifikovaly, že jsme vážně ženy. Sešly jsme se s adminkou na Discordu, zapnuly kameru a ukázaly svůj občanský průkaz - fotku, rok narození, pohlaví, stát. Poté otočily kameru a ukázaly, že jsme vážně ten člověk, který je uveden na občance.

Ze skupinové fáze v turnaji jste sice nepostoupily, ale zato jste si odnesly cenný úspěch v podobě výhry nad profíky z BBL. Popiš nám, jak se vám to povedlo.

Do ženského turnaje VCT se přihlásilo něco kolem 60 týmů z celé Evropy, které se rozdělily do skupinek po třech s tím, že nejsilnější týmy nedali k sobě, nýbrž rozházeli ke slabším. Do naší skupiny jsme chytily náhodný mix jménem Instalocked (ranking #32 z celého turnaje) a turecký profesionální placený tým BBL (ranking #2).

Proti Instalocked jsme hrály v pondělí a bohužel prohrály 2:0. Šly jsme do toho s tím, že je porazíme, ale ne vždy se zadaří. Ponaučení je nepodceňovat své nepřátele. Mnohdy je důležitější ponaučení, než výhra, které jsem si já rozhodně vzala a do dalšího zápasu šla s jinou mentalitou. Bylo to zároveň i kvůli tomu, že jsme se BBL bály a myslely si, že dostaneme naprostý stomp, tedy rozneseno na kopytech. Přeci to byly profesionální Turkyně vs. mix, který se zná krátkou dobu.

Instalocked hrály proti BBL v úterý, BBL jim ale doručilo poměrný stomp (13:5, 13:5). Ve středu nastal náš čas hrát proti BBL. Osobně jsem se bála, viděla jsem včerejší výsledky proti týmu, který porazil nás. 

S velkou radostí musím ale říci, že se nám podařilo nakonec BBL porazit 2:1 (9:13 prohra, 13:7 výhra, 13:10 výhra). Poslední hra byla nervyrvoucí, protože zápas byl 12:4 a my jsme potřebovaly ukořistit poslední bod, každopádně to ale nešlo a nešlo. Došlo to až do fáze, kdy vyhrály 6 kol v řadě, nakonec jsme ale docílily třináctého bodu a vyhrály.

Jak se vám na turnaji celkově dařilo?

Do TOP 16 kvalifikace jsme se bohužel nedostaly, protože BBL vyhrálo více kol nad Instalocked a tím pádem se dále posunul turecký tým. I tak si myslím, že to pro nás byl velký důvod k oslavě a k tomu se chtít zlepšovat a dosáhnout vyšších cílů. 

Co plánuješ/plánujete do budoucna? Máš/máte nějaký cíl?

Do budoucnosti rozhodně plánuji se zlepšovat a nezahazovat zkušenosti, kterých jsme nabyly, což rozhodně platí i u holek. Náš momentální plán je nejasný, mnoho z nás chce pokračovat společně a jiné nemají kvůli studiu moc času. Nyní jsme již zaregistrované na LanCraft turnaji a myslím si, že tím naše etapa nekončí.

Tím bych chtěla zároveň říct ostatním holkách, aby se nevzdávaly svých cílů a snů, každý má šanci na úspěch, jde jenom o dedikaci, kterou do toho dají.


Barboru „RattieRebecca“ Řezáčovou můžete v její hráčské i streamerské kariéře podpořit přes donate nebo subscribe přímo na jejím Twitchi, kde pravidelně vysílá čtyřikrát za týden. Kromě toho ji také můžete sledovat na jejím Twitteru nebo Instagramu, kde se vždy objeví to nejnovější info (nejen) o jejím streamu, tak to nezapomeňte zkontrolovat a hodit follow.

Štítky: nebula, Valorant
V gamingu jako tooolki, jinde jako tooolkys. Kromě her a esportu mě baví také vše kolem tenisek a módy, volný čas rád trávím pečením a degustací voňavých pokrmů.