Přejít k hlavnímu obsahu

Reakce streamerů v čele s DeeThanem dopomohly nemocnému Honzíkovi ke speciálnímu autu

7. 8. 2021 | 17:20 Twitch.tv
Před pár dny běžela na TV Nova smutná reportáž. Jednalo se o Honzíka, který trpí hned několika nemocemi a prodělal mozkovou obrnu, kvůli níž je na vozíku a potřebuje neustálou péči a hlavně speciální auto. To Nova rodině půjčila, ačkoliv jej prezentovala jako zakoupené. Díky streamerům ale Nadace Nova celou částku doplatí.
Titulní snímek reportáže
Titulní snímek reportáže
Zdroj: TV Nova

Osud má někdy zvrácené choutky, jinak si to totiž neumíme vysvětlit. Rodina Švajdových má nemocné dítě, Honzíka. Ten je kvůli prodělaným nemocem, mezi nimi i mozkové obrně, upoután na invalidní vozík a potřebuje celodenní péči. Pro jednodušší manipulaci potřebují auto, na které získali šanci díky závodu NOVA CUP. Jeho vítězka Jana Czeczinkarová totiž nabídla Nadaci Nova, aby výhru v podobě zapůjčení vozu věnovala potřebným. Když byla ale Honzíkova rodina vybrána a vše znovu prošlo televizí, tak z reportáže nebylo zřejmé, že jde opravdu jen o zapůjčení a Švajdovi ono potřebné auto nedostanou nastálo. Vše objevil až streamer DeeThane, který dlouhodobě pomáhá na dobrých účelech a nejednou uspořádal úspěšnou charitativní sbírku.

„Jako partner závodu NOVA CUP jsme dostali nabídku darovat výhru paní Jany Czeczinkarové, zapůjčení automobilu na 3 měsíce, některé z potřebných rodin. Mezi rodinami, které nás kontaktovaly s žádostí o pomoc, jsme našli rodinu Honzíka Švajdy, která automobil velice potřebovala. Věřili jsme, že zapůjčení vozu jim může alespoň na určitý čas pomoci. Rodině Švajdových jsme nabídli zapůjčení vozu i možnost natočení reportáže, s obojím souhlasili. Velice nás mrzí, že chybou jednotlivce došlo ke zkreslení článku a reportáže. Vyznění, vůz byl darován (nikoliv zapůjčen) je zavádějící, za což se rodině Švajdových velice omlouváme,“ odepsal oficiální profil TV Nova na DeeThanově facebookové stránce.

Celé kauzy se se chytili další velcí streameři, reakci natočili CzechCloud, Duklock nebo Herdyn. Díky tomu si toho Nadace Nova všimla a nemohla jinak, než svou chybu uznat a omluvit se. Na trvalé pořízení speciálního vozu dlouhodobě probíhala veřejná sbírka, a jako gesto nápravy doplatila Nadace Nova zbývajících 340 tisíc.

Rodina tak bude moci potřebné auto využívat neomezeně. „Mockrát děkujeme Nově, a beru to jako sparťanskej čin od Nadace Nova, že takhle to pojala. Za to samozřejmě moc děkujeme,“ těší Tomáše Švajdu. Přímo pod videem od DeeThana se zase našla i reakce samotné maminky Honzíka: „Chci velice poděkovat za Jeníka, protože neumí mluvit ani psát, moc jste nám pomohl. Velké díky za to, co děláte pro všechny, co to sami neumí.“

Točení reakcí je mnohdy kontroverzním tématem, česko-slovenská scéna ale ukázala, že pro správnou věc jde o dobrý prostředek k poukázání na něco nekalého. Pokud budeme DeeThana přímo citovat, tak stačil jen příběh o tom, jak klučina z pokojíčku upozornil na neférovou situaci a jak občas dokáže dobro zvítězit nad zlem.

Zdroj: tn.nova.cz
Štítky: DeeThane
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.