Přejít k hlavnímu obsahu

Sacrifice o reverse sweepu: Šel jsem si dát ledovou sprchu. Teď pracovat a dostat se na špičku!

27. 8. 2020 | 11:30 League of Legends
O víkendu vyvrcholila druhá liga Hitpoint Masters, ve které nakonec trochu nečekaně zvítězil tým Vikingekrig Academy. Ten ve finále porazil "béčko" eSuby a diváci se rozhodně nenudili, jelikož se dočkali obratu z 0:2 na 3:2 a v sérii jsme viděli i šampiony jako jsou Darius, Annie či Blitzcrank.
VIK Sacrifice
VIK Sacrifice

Po druhé lize se volalo mnohokrát, protože je pro domácí League of Legends nesmírně důležitá. Mimo Hitpoint Masters totiž hráči téměř žádnému turnaji nedávají takovou důležitost a v době před finálovým eventem Mistrovství ČR pro ně tedy téměř nic jiného neberou nic krom samotné ligy na tak velkou váhu. V druhé Masters lize jsme mohli sledovat, jak se mladé tváře mísí se zkušenými mazáky, kteří se chtějí dostat zpět na nejvyšší úroveň. Do samotného finále postoupily akademie týmů Vikingekrig a CZC.eSuby. Za branami finále skončili třetí Cyber Gaming Academy a na čtvrtém místě Gaming Team Kravaře, které nechali za sebou i tým zkušených borců z týmu GLORE (Rošťák, Redfoo, Špalda...).

V samotném finále eSuba vedla 2:0, a to i díky kombu Sona + Lux na botlane, ale i skvělému Vlkovi, který si s Dariem namazal Dragova Malphita na chleba a dominoval celou první mapu. Velmi dobře se dařilo i midlaneru Defflokovi, který v úvodních dvou hrách zaznamenal dohromady skóre 15/4/27. Pak ale začal kouzlit jeho konkurent Deepe, který nastartoval vikingský comeback velkolepým výkonem za Kassadina, s nímž ukončil třetí hru s bilancí 10/0/1. Ve čtvrté hře pak vytáhl svou Annie, se kterou se mu dařilo odlákat soupeře od zkušeného Koudyse, který s Lulu za zády začal za Vayne ničit soupeře za soupeřem. Ve finálové hře to byl opět Koudys, který byl nejvíce vidět, když se mu za Caitlyn podařilo zhatit nebezpečný baron call eSuby a vikingové následně dokázali hru ukončit a zvítězit 3:2, čímž si zajistili místo v jarní části Hitpoint Masters 2020.

V rozhovoru jsme vyzpovídali Sacriifice, junglera Vikingekrig Academy. Ten popsal, jaké pocity zažíval v samotném finále, kdo jim nejvíce pomohl v obratu, nebo jaké má cíle do budoucna. 


Ty jsi jedním z novějších hráčů na LOL scéně. Jak ses do Vikingekrig Academy vlastně dostal?

Kamarád ze školy mi doporučil coaching od Dalijese, protože jsem se mu zmínil, že si chci najít coache, abych se zlepšil. S Dalijesem jsme pokecali, domluvili jsme se a pracoval jsem na sobě. Když se začala skládat akademka Vikingekrig, dohodil mě na tryouty. Tam jsem se ukázal, a tak tu teď hraju. Za hrozně moc vděčím právě Dalijesovi. 

Jaké jste s týmem měli ambice před splitem a s čím jste do ligy vstupovali?

Náš cíl byl samozřejmě postoupit do první ligy. Věřili jsme, že budeme jedni z nejlepších v druhé lize, ale že ji celou vyhrajem, to jsme si rozhodně jistí nebyli.
 

Nevím, jak to měl zbytek týmu, ale já si po druhé hře šel dát ledovou sprchu abych se odreagoval, protože jsem prostě odmítal prohrát.

Do play-off jste šli z druhého místa, ale eSuba, které jste se postavili ve finále, vás dokázala dvakrát porazit. Jak se ohlížíš za základní částí?

Proti eSubě jsme vždy v základní části hráli hůře, nejspíš kvůli nervozitě. Ale každopádně jsme na sobě dost makali a scrimmujem témeř každý den, navíc každý člen pravidelně hraje soloq, takže je to samozřejmě výsledek dřiny.

O vás se mluvilo jako o týmu, který trénuje ze všech nejvíce. Jak vypadal váš tréninkový režim?

Jo, s tím souhlasím. Každý den až na víkendy máme 3 hry scrimmů, a před semi a finálem jsme měli i 5 her. Jsme všichni hrozně rádi, že tu s námi je Dalijes, který nám hrozně pomohl a díky němu jsme tam, kde jsme teď. Nejlepší je asi to, že i přesto, že to bere naprosto seriózně a každé scrimmy do toho dává vše, tak je s ním sranda a overall je to super člověk. Kdybych měl vypíchnout slabiny, tak popravdě moc nevím, jedině to, že někdy má IRL starosti, takže jsme občas časově omezení, ale to má asi každý a nemůže se to vůbec brát jako špatná věc.

V samotném finále jste prohrávali 0:2. Jak bys popsal své pocity v ten daný moment, kdy jste šli do třetí hry?

Rozhodně nám pomohlo, že náš manažer DON LAFFSON přišel na TSko a namotivoval nás. Nevím, jak to měl zbytek týmu, ale já si po druhé hře šel dát ledovou sprchu, abych se odreagoval, protože jsem prostě odmítal prohrát.

V jedné hře se ti pod ruku dostal i Graves, za kterého jsi dominoval. Proč se ti za něj dařilo razantně více, než za jiné šampiony? 

Obecně ze soloq jsem spíš carry typ junglera. Zahraju samozřejmě i supportive picky, ale prostě mi víc sedí hrát na sebe, v čemž je Graves skvělej a sám ho také v soloq nejvíce hraji. Rozhodně musím zapracovat na hraní okolo jiných win-kondic, než jsem já. Například když hraju něco, jako je Trundle/Sett, abych se více soustředil na hraní okolo mých carry-teammatů, než na sebe.

V grandfinále se vám nakonec podařilo sérii otočit. Jaké byly bezprostřední pocity?

Samozřejmě jsme byli všichni extrémně nadšení. Já začal na TSku hrozně řvát, protože prostě miluju vyhrávat, když vím, že jsem do toho dal všechno. Ohledně draftu, všechno to bylo něco, co trénujeme ve scrimmech, neřídíme se nutně tradičním draftěním. Prostě draftíme to, s čím víme, že vyhrajeme.

Náš cíl je samozřejmě dostat se do EU masters. I když to tenhle split nepůjde, prostě chceme být na vrcholu české scény.

Jak bys krátce popsal své spoluhráče a s kým si nejvíce rozumíš?

Všechno jsou to úžasní lidé. V minulosti jsem byl v týmech kde byli lidi toxic, nesnažili se, a tak dále. Tady všichni každý den trénují, snaží se, jsou milí a pracuje se mi s nimi skvěle. Težko říct s kým si nejvíce rozumím, ale kdybych měl jmenovat jen jednoho, tak by to byl asi Deepe.

Kvalifikovali jste se do další jarní ligy, ale ta přijde až za půl roku. Co budete dělat s týmem v mezidobí? Pokud vydržíte pospolu, čeho myslíš, že můžete příští rok dosáhnout?

Budeme trénovat, hrát kvalifikace a znovu trénovat. Jdeme do první ligy s tím, že tomu dáme všechno. Náš cíl je samozřejmě dostat se do EU masters. I když to tenhle split nepůjde, prostě chceme být na vrcholu české scény. A pak samozřejmě stoupat ještě dál.

Chtěl bys něco na závěr vzkázat svým přátelům, fanouškům nebo čtenářům PLAYzone?

Nějaký extra vzkaz asi nemám, ale budu rád, když budete sledovat sociální sítě Vikingekrig a mě můžete sledovat na Twitteru nebo na Facebooku. Díky za podporu! 


Sestava Vikingekrig Academy:

 Česká republika Adam "Drago" Tlustý (Toplaner)
 Česká republika Alex "Sacrifice" Zach (Jungler)
 Slovensko Peter "Deepe" Gramata (Midlaner)
 Česká republika Jakub ''Koudys'' Koudela (AD Carry)
 Česká republika David "Sysak" Sýs (Support)

 Česká republika Dalibor "Dalijes" Vacek (Trenér)