Přejít k hlavnímu obsahu

ŠKODA eRally Cup pokračuje druhým turnajem, tentokrát se inspiroval historií

28. 5. 2021 | 13:22 Virtuální závody
Seriál ŠKODA eRally Cup má za sebou první turnaj, který korunoval vítězem Lukáše Matěju. Od 1. června se otevírá jeho další část, která přímo odkazuje na 120letou historii značky ŠKODA v motoristickém sportu. Účastníci absolvují čtyři základní soutěže, z nichž se osmička nejlepších kvalifikuje do živého finále stylově konaného v mladoboleslavském ŠKODA Muzeu.
ŠKODA Fabia WRC
ŠKODA Fabia WRC
Zdroj: ŠKODA Motorsport

Značka ŠKODA slaví letos 120 let svého působení v motoristickém sportu, to je fanouškům motorsportu dobře známý fakt. Toto jubileum akcentuje i 2. díl esportového seriálu ŠKODA eRally Cup, který dostal oficiální název ŠKODA Motorsport 120 Let Trophy. Základní část se uskuteční od 1. do 29. června a obsahuje 4 světové soutěže, které nějakým způsobem souvisejí s účastí modelu ŠKODA FABIA WRC. Právě s ním se bude soutěžit v turnaji ŠKODA Motorsport 120 Let Trophy.

„Chtěli jsme připomenout jednu z významných kapitol ve sportovní historii značky ŠKODA a napadlo nás ohlédnout se za érou Fabie WRC. Z hlediska absolutního pořadí se nesmazatelně zapsala do výsledků několika světových soutěžích v období 2003 – 2007 a myslím, že pro všechny účastníky bude radost si s takovým autem virtuálně zazávodit. Přece jenom jde o charakterově úplně jinou techniku, než je současná Fabia Rally2 evo. To by mohlo přinést zajímavé výsledky a třeba i promíchat pořadí na čelních místech,“ vysvětluje vedoucí pořadatelského týmu ŠKODA eRally Cupu Martin Viďourek.

ŠKODA Fabia WRC
ŠKODA Fabia WRC
Zdroj: ŠKODA Motorsport

Jaké soutěže budou tentokrát hráči v základní části zdolávat? Začnou zimní Švédskou rally, kde ŠKODA FABIA WRC zaznamenala dvě 10. místa. Na jedno dosáhl v roce 2005 domácí Mattias Ekström, tehdejší hvězda okruhového DTM, na to druhé v roce 2007 náš Jan Kopecký. Pokračovat budou asfaltovou Německou rally, kde v sezoně 2007 exceloval 5. místem Jan Kopecký. Britská rally ve Walesu sedla Fabii WRC nejlépe v roce 2005, kdy ji k 7. místu dovedla domácí legenda Colin McRae. Závěrečné souboje o pořadí v základní části svedou účastníci na Novém Zélandu, kde se ŠKODA FABIA WRC objevila jednou jedinkrát – v roce 2005. Tehdy s ní Armin Schwarz dokončil jako desátý.

Základní část turnaje se odehraje podle stejného schématu jako úvodní OCTAVIA RS iV Trophy. Každý týden se pojede jedna soutěž, jejich výsledky se budou počítat do celkového pořadí. Po 4. soutěži se první osmička kvalifikuje do živého finále, kde vše začne od nuly. Finálové souboje budou tématicky zasazeny do prostředí mladoboleslavského ŠKODA Muzea, kde si to finalisté rozdají v pátek 9. července od 11 hodin. Mimochodem týž den bude v Mladé Boleslavi startovat reálná Rally Bohemia.

Pro 3 nejrychlejší finalisty budou opět připraveny hodnotné ceny. Vítěz získá dvouměsíční zápůjčku vozu ŠKODA OCTAVIA RS iV, 2. v pořadí 2 VIP lístky s ubytováním na Barum Czech Rally Zlín a na celkově třetího čeká svezení v soutěžním speciálu ŠKODA FABIA Rally2 některého z dealerských týmů. Pokud se chcete také zúčastnit, tak se neváhejte zaregistrovat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.