Přejít k hlavnímu obsahu

Švédsko odmítá esport jako oficiální sport a svátek jménem The International 10 je v ohrožení!

22. 6. 2021 | 15:54 Dota 2
Po nutném odložení v roce 2020 pro fanoušky nejen Doty 2 svitla nová naděje. Byly ohlášeny nové termíny pro letošní The International, jednu z nejvýznamnějších esportových událostí vůbec, která se měla podle plánů odehrát ve Stockholmu. Nakonec se však objevily další a daleko serióznější obtíže.
The International
The International
Zdroj: Valve

Všichni fanoušci Doty 2 z celého světa čekali s obrovským očekáváním na jubilejní desátý ročník The International už téměř dva roky, bohužel to ale vypadá na další obrovský problém. Jedna z největších každoročních esportových událostí se setkala s ohromnými nepříjemnostmi spojenými s plánovaným místem konání. The International 10 se měl původně odehrát ve švédském Stockholmu, jenže byl v roce 2020 kvůli covidu odložen.

Pochopitelná prodleva samozřejmě nikoho příliš nepotěšila, na druhou stranu se ale skrze battle pass podařilo od fanoušků vybrat historických 40 milionů dolarů. Když se vše vrátilo do původních kolejí a v květnu se odhalily nové termíny události, celá akce se znovu setkala s další překážkou. Veškeré potíže tentokrát pramení ze skutečnosti, že esport ve Švédsku není legálně uznáván na stejné úrovni, jako je tomu u jiných sportů.

Švédská sportovní federace (SSF) mimo jiné nedávno hlasovala pro nepřijetí Švédské esportové federace do svého členství, což oficiálně znamená, že Švédsko neuznává esport jako sport. Švédský ministr vnitra tedy neudělil The International stejné výjimky, jako dostaly jiné elitní sportovní akce, a to i přes snahy Valve tento verdikt změnit u švédské vlády. Situace nevypadá vůbec dobře, a Valve proto zvažuje další možnosti pro konání této významné esportové události.

Východiskem by bylo rychle najít další místo v Evropě, s čímž však vznikají další problémy. Dá se to vůbec stihnout, když je událost naplánovaná již na 10. srpna? Další důležitou otázkou je, jak tato situace ovlivní nadcházející události i v dalších kompetitivních titulech, jako je například CS:GO, jehož letošní Major se má také odehrát ve Stockholmu. Nikdo samozřejmě neví, jak se situace vyvrbí, ovšem podle současných dostupných informací by tato událost měla zůstat beze změny, alespoň prozatím. Kvůli současné vyhrocené politické situaci ve Švédsku je také dost možné, že se změní jak složení vlády, tak i její názory.